E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran Devleti, cezaevini kasten yakmakla suçlanıyor---

İran Devleti, cezaevini kasten yakmakla suçlanıyor

İran Devleti, cezaevini kasten yakmakla suçlanıyor
17 Ekim 2022 - 00:27 borsaningundemi.com

İran devlet haber ajansından yapılan açıklamaya göre, İran'da ünlü Evin cezaevinde çıkan büyük yangının ardından 61 kişi yaralandı, 4 mahkum hayatını kaybetti.

Siyasi mahkumları barındırmasıyla bilinen cezaevindeki kaynaklar, BBC İran'a kayıp sayısının daha yüksek olduğunu söyledi.

İnternet'ten paylaşılan videolar, Tahran bölgesinde alevler ve dumanların olduğunu ve silah sesleri ve patlamanın duyumuş olabileceğini gösterdi.

Yangın haftalardır İran'a karşı süren hükümet karşıtı protestoların ardından geldi. 

Pretestolara katılan yüzlerce kişi Evin cezaevine gönderildi. Hapishanedeki bu durumun gösterilerle bağlantılı olup olmadığı ise bilinmiyor. 

Gösteriler Mahsa Amini ile patlak verdi

Protestolar ilk defa, 22 yaşındaki İranlı Mahsa Amini'nin polis gözetiminde ölümünden sonra patlak verdi. Yetkililer Amini'nin kalp krizinden dolayı öldüğünü söylüyor ancak Amini'nin ailesi bunu ahlak polisinin dövmesinden dolayı söyleyerek reddediyor.

Devlet medyası, yangında suç unsuru olmakla suçlanan bir yetkiliye atıfta bulunarak Evin cezaevindeki bu olayın devam eden protestolarla ilgili olmadığını öne sürdü. 

İran Devleti, cezaevini kasten yakmakla suçlanıyor

Tahran valisi, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, hapishanenin küçük bir binasında isyan çıktığını söyledi. 

Bu sırada, İran Mizan Haber, yangın sürerken hapishanenin dikiş atölyesinde nefes almada zorluk çekenlerin olduğunu söyledi ve yaralıların dördünün durumunun ciddi olduğu bildirildi. 

Sosyal medyadaki bazı gazeteciler yetkili makamları, yüksek kimlikli bir siyasiyi yangın çıkmadan önce evine gönderdiği için, cezaevini kasten yakmakla suçladı. 

İran eski Cumhurbaşkanı Ekber Haşimi Rafşancani'nin oğlu Mehdi Rafşancani, kardeşine göre erken serbest kalmıştı. 
''Diktatöre ölüm'' 
Yangın ve alevlerin dramatik görüntüsü, sosyal medyada ilk kez cumartesi akşamı paylaşıldı.
Birkaç videoda insanlar, hapishanenin dışında hükümet karşıtı protestoların ana sloganlarından biri olan ''diktatöre ölüm'' sloganlarını attığını duyabildi. 
Diğer videolarda silah sesleri ve patlamalar duyuldu ve bu insan hakları gruplarının mahkumların akıbeti konusunda ciddi korkular yaratmasına neden oldu. 
İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı olan Fars Haber Ajansı, başlangıçta patlamaların bir hapishane molasından sonra patlayan mayınlardan kaynaklandığını söyledi.

Yangının ortasında kaçmaya çalışan bazı mahkûmlar, kendilerini hapishanenin kuzeyindeki bir mayın tarlasında buldular.

Ancak daha sonra teşkilat, hiçbir mahkûmun mayına basmadığını söyleyen bir kaynaktan alıntı yaparak durumun böyle olmadığını söyledi.

Çevrimiçi olarak yayınlanan bir videoda, hapishanenin çevresinin dışından ateşlenen nesneleri ve ardından bir patlama sesi görülüyordu.

Siyasi bir mahkumun ailesi BBC Farsça'ya verdiği demeçte, mahkumların ailelerinin ve avukatlarının dün gece hapishanenin yakınlarına girmesine izin verilmediğini ve yolların kapatıldığını söyledi. 
Mahkumlarla iletişim kurulamadı
Bazı mahkumların aileleri, yakınlarının telefonlarıyla iletişim kuramadıklarını ve cezaevi çevresinde Internet erişiminin kesildiğini söyledi. Fakat daha sonra bazı mahkumlar ailelerine ulaşarak güvende olduklarını söyledi.
Gazeteci Niloufar Hamed'in eşi, onu arayabildiğini ve ona iyi olduğunu söylediğini ancak cezaevinde ne olduğunu bilmediğini söyledi. Ve İran ve Amerikan uyruklu çift, avukatına güvenli bir alana taşındığını söyledi. 
Cezaevinde tek başına 200 gün geçiren eski bir mahkum BBC'ye, bunun mahkumlar için korkutucu bir deneyim olduğunu söyleyerek ''Bırakın hücrenizin dışında alevler içinde olmak, patlamalar meydana gelmek, silah sesleri bir yana, o beton hücrenin içinde olmak kesinlikle ürkütücü" dedi.
Cumartesi gecesi İran devlet televizyonu, cezaevinin güvenli ve huzurlu bölümlerini gösteren bir haber yayınladı. Ancak Evin'de en az 1 yıl geçiren İranlı sürgün gazeteci Masoud Kazemi, haberde sadece cezaevinin eylem yapılmayan alanlarının gösterildiğini söyledi.
İngiliz-İran çifte vatandaşları Nazanin Zaghari-Ratcliffe ve Anoosheh Ashoori, bu yılın başlarında serbest bırakılmadan önce reddettikleri casusluk suçlamalarıyla birkaç yıl boyunca Evin hapishanesinde tutuldu.
Ashoori pazar günü BBC'ye verdiği demeçte, "Eskiden cehennem vadisi derdim, bu yüzden oradaki durumun gerçekten karanlık olduğunu hayal edebilirsiniz. Tıbbi bakım sıfıra yakın. Tahtakuruları, hamamböcekleri, farelerle yaşıyorlar, adını siz koyun" dedi.
Hapishane uzun zamandır Batılı insan hakları grupları tarafından eleştiriliyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü cezaevindeki yetkilileri işkence ve süresiz hapis cezası tehdidinde bulunmakla, ayrıca uzun sorgulamalar yapmak ve tutuklular için tıbbi tedavi görmemekle suçladı.
Kendilerine Edalat-e Ali (Ali'nin Adaleti) adını veren bir grup bilgisayar korsanı, geçen yıl Ağustos ayında Evin hapishanesinden sızdırılmış güvenlik kamerası görüntülerinin gardiyanların mahkumları dövdüğünü veya onlara kötü davrandığını gösteren videolar yayınladı.
Vatandaşları cezaevinde tutulan bazı yabancı hükümetler endişelerini dile getirdiler.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü olayları "acil" takip ettiğini söylerken, İngiltere hükümetinin güvenlik bakanı bunu "çok endişe verici bir gelişme" olarak nitelendirdi.
Bayan Amini'nin beş hafta önce ölümünden bu yana, 1979'da kuruluşundan bu yana İslam Cumhuriyeti'ne karşı en cesur meydan okuma olarak İran'ı bir protesto dalgası sardı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)