E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiIrak birinci sıraya oturdu---

Irak birinci sıraya oturdu

Irak birinci sıraya oturdu
29 Ocak 2014 - 06:05 borsagundem.com

Ambargo nedeniyle İran'dan alınan petrol miktarı düşerken açık Irak petrolleriyle kapatıldı.

İran’dan petrol ithalatında Amerikan ambargosuyla başlayan düşüş sürüyor. Bir zamanlar petrolünün yüzde 51’ini İran’dan alan Türkiye’nin bu ülkeden yaptığı ithalatın oranı yüzde 28.5’e kadar düştü. Doğan boşluğu önemli oranda Irak petrolleri doldururken, Irak merkezi hükümeti de Türkiye ile Kürt yönetimi arasındaki petrol alışverişine yönelik tavrını sertleştirdi ve “önlem almaktan” bahsetmeye başladı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Şu anda Merkezi Irak Hükümeti’nden aldığımız ham petrol miktarı, İran’dan aldığımız ham petrol miktarından daha yüksek bir seviyeye ulaştı” dedi.

Irak’tan alınan petrol miktarı geçen yıl 5.4 milyon tona çıktı. 2013 verilerine göre petrol ithalatının yüzde 32’sini oluşturan Irak’ı 4.8 milyon tonla İran, 2.6 milyon tonla Suudi Arabistan, 1.3 milyon tonla Kazakistan ve Rusya izledi. Ocak-Kasım 2013 verilerine göre petrol ithalatında Libya’nın payı yüzde 4, Nijerya’nın payı yüzde 2, İtalya’nın payı yüzde 1.5, Azerbaycan’ın payı yüzde 1 oldu.

Ağustos 2012 itibarıyla petrol ithalatında ilk 3 sırayı İran, Irak ve Suudi Arabistan alıyordu. Ağustos 2012’de Irak’ın petrol ithalatındaki payı sadece yüzde 10’du.

İthal edilen İran petrolündeki düşüşte bu ülkeye ABD öncülügünde uygulanan ambargo da etkili oldu. 2010’da 7.2 milyon ton olan İran kaynaklı ham petrol ithalatı 2011’de 9.2 milyon tona çıktı. Ambargonun başlamasıyla ithalat 7.5 milyon tona düştü.

Servetimizi koruruz

Türkiye’nin Kuzey Irak’tan aldığı ve depoladığı petrolün önemi artarken, Irak’ın enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani’den çarpıcı bir çıkış geldi. Şehristani, Kuzey Irak’ta üretilen ham petrolün, bir anlaşma sağlanmadan ihraç edilmesi halinde gerekli önlemleri alacaklarını bildirdi. Şehristani, “Irak’tan SOMO’nun izni olmadan çıkacak petrol yasal değildir. Irak servetini korumak için önlem almak zorunda kalacaktır. Türkiye ve KRG’ye bunun devam etmesine izin vermeyeceğimizi bildirdik. Cevap bekliyoruz” dedi.

Irak merkezi hükümetinin bu uyarısı, Kürt petrolünde alınacak, “gerekli önlemin” ne olduğu sorusunu gündeme getirdi. Hatta Irak petrol şirketi SOMO’nun vanası yok. Kaynaklara göre, Kürt petrolünün akışını durdurmak için güç kullanma ihtimali zayıf olan Irak, ABD’nin sorunun çözümünde etkin rol almasını istiyor. (Milliyet - Mithat Yurdakul)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)