E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Artık tüm dünya bütün hareketini onun üzerinden sağlıyor. Peki hiç düşündünüz mü, sadece iki saatliğine bile gitse ne yaparız? Başımıza gelecekleri uzmanlarına sorduk.
Eğitim
Akıllı tahta susar
Normal eğitim pek etkilenmez. Sadece Fatih Projesi nedeniyle tablet ve akıllı tahtayla yapılan eğitim durur. En çok uzaktan eğitimi etkiler. Bağlantının yeniden sağlanması beklenir. Çünkü buna alternatif üretmek aslında kolay bir iş değil.
Medya
Son dakikasız kalırız
CNN TÜRK Genel Müdürü Barış Tünay, TV ve internet yayınını ayırmak gerektiğini söylüyor: “TV yayını iyi kötü devam eder. TV ve radyonun temel iletişim aracı olduğu 20 yıl öncesine döneriz bir anda. Ancak her durumda haber akışı, haber ekipleriyle iç iletişim, yayına hazırlık ve yayının bellibaşlı süreçleri TV’de de on-line olmayı gerektiriyor artık. TV yayını aksar ama interaktif yayınlar komaya girer. Haberlerin yapımıyla ilgili editörlere dönüp “Çekmecenizden daktiloları çıkarın” diyecek noktayı çoktan geçtik. Kağıt kaleme geri dönmemiz gerekecektir. Bir macera olacağı kesin her halükârda. Bu arada TV yayını devam etse de içerik ve içeriğin işlenme süreci darbe alacağından hiçbir şey eskisi gibi olmaz. Haberleri geleneksel medya dediğimiz kanallardan alırız. Ama bu kesinti boyunca öğrenilecek bir haber de olmayabilir. Gündem, hızlı ve internet üzerinden haber akışına bağımlı hale geldi dedik ya, gündemi yaratan aktörler haberlere ulaşımın olmadığı bir dünyada gündem yaratmaya ara verebilirler. Haber tatile çıkar, vatandaş krizsiz, polemiksiz, son dakikasız birkaç saat yaşar. Tabii bu, işin esprisi...”
Medya
Türkiye’nin fişi çekildi
Hürriyet Gazetesi Mobil-Web Koordinatörü Bülent Mumay, “Bu sorunun yanıtı hangi saatte internetin kesildiğine göre değişir” diyor: “Gece yarısı yaşanırsa çok önemli bir aksama olmaz. Ama diğer saatlerdeki kesintiyi haber yapacak olursak ‘Türkiye’nin fişi çekildi’ başlığını atmak zorunda kalırız. Ajansların takibinden, arşivden resim taramaya; dışarıda iş yapan muhabirlerin haberleri göndermesinden, tasarımı tamamlanan sayfaların matbaalara gönderilmesine kadar birçok alanda interneti kullanıyoruz. Baskı saatlerindeki bir kesinti, ertesi sabah gazete keyfi yaşamamızı güçleştirebilir. İki saatlik bir internet kesintisi beni yaptığım iş özelinde resmen bitirirdi. Yine içeride haberlerimizi yapardık ama çöpe manşetler atardık…”
Alışveriş
E-ticaret’in kaybı 2 saatte 20 milyon dolar
İnternetten yapılan kartlı ödemeler içinde e-ticaret işlemleri önemli bir yer tutuyor. Yakında her 10 TL’lik işlemin 1 TL’si sanal yolla yapılacak. E-ticaret Derneği Başkanı Hakan Orhun, internet kesildiğinde yapılamayan satışlardan net kaybın 20 milyon TL olacağını söylüyor.
Bankacılık
9 milyon kişi internet bankacılığı kullanıyor
Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre aktif internet bankacılığı müşteri sayısı 9 milyon kişi. Ancak kesintide destek sistemleri devreye gireceğinden sorun gözükmüyor.
Psikoloji
Bağlanamama anksiyetesi yaşatır
Psikolog Sevda Seimli Yurtseven’e göre, Son dönemde ‘disconnetivity anxiety’ (bağlanamama anksiyetesi-sıkıntısı) adlı bir durum söz konusu. Bu durumdaki kişi 7/24 bağlantıda olmak istiyor, olamadığında da büyük travmalarda yaşanan tepkileri veriyor. Önce inkar ediyor, sonra kızgınlık yaşıyor. Yani bunun sorumlusu kimse ödetirim diye düşünüyor. Arkasından pazarlık aşaması geliyor (eğer internete tekrar bağlanırsam bir daha ... yapmayacağıma söz veriyorum vb.) Sonra da sırasıyla üzüntü–depresif durum ve en son kabullenme (belki de ara vermem iyi oldu) evreleri yaşanıyor. Kişinin bilgisayar başında geçirdiği süre burada çok büyük önem taşıyor.
Ulaşım
Check-in kuyrukları oluşur
TAV’ın verdiği bilgiye göre, sivil havacılık sistemleri doğrudan etkilenmiyor. Çünkü havalimanlarında operasyonel açıdan kritik olan yolcu yönlendirme, check-in ve bagaj işleme hizmetleri için teknik altyapı anlamında özel tahsis edilmiş veri hatları kullanılıyor. Bu nedenle internet kesintisi aksamalara yol açmaz. Ancak günümüzde yoğunlaşan internet kullanımı nedeniyle havalimanını kullanan yolcuların büyük bir çoğunluğu check-in işlemlerini web üzerinden yapıyor. Bazıları da anlık uçuş bilgilerine yine web üzerinden ulaşıyor. Böyle bir durumda yolcular, check-in işlemleri için eskisi gibi uzun kuyruklara girmek zorunda kalabilir.
Sağlık
Hastanelerde ciddi aksamalar olur
Medical Park Hastaneler Grubu Bilgi Sistemleri Direktörü Adem Doğruyol, internetin iki saat kesilmesi durumunda ciddi zorlanmalar yaşayacaklarını ancak bunun sağlık hizmetleri duracak anlamına gelmediğini söylüyor:
¬ SGK Medula hizmetlerine erişim duracağı için hasta kabulünde gecikmeler/durmalar yaşanır.
¬ Özel sağlık sigortasındaki online provizyon sistemi çalışmayacağı için sigorta kapsamında hizmet verilemez.
¬ E-reçete sistemi çalışmaz.
¬ SGK’lı hastalarda ‘İlaç Kullanım Raporu’, ‘İstirahat Raporu’, ‘Tedavi Raporu’ gibi çeşitli evraklar anlık girilemez, bunun ilaç alımında etkileri görülür.
¬ TC kimlik numarası doğrulanamaz. Kimlik bilgileri doğrulanamadığı için hatalı kayıtlar alınabilir.
¬ 112 sistemine yoğun bakım yatak bildirimi yapılamaz, acil vaka koordinasyonu ve yoğun bakım yatak planlaması aksar.
¬ Dışarıdan alınan hizmetler (patoloji, özel laboratuvar tetkikleri vs) sekteye uğrar.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bir bokolmaz.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:34)