E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Milyonlarca internet kullanıcısının dünyayla bağlantısını koparacağından korkulan DNSChanger adlı kötü amaçlı yazılım, beklendiğinin aksine çok küçük çaplı bir ‘kıyamete’ neden oldu. Arkasındaki hacker grubuna 14 milyon dolar kazandıran DNSChanger, dünyadaki internet kullanıcılarının sadece yüzde 0.01’ini etkiledi.
Estonyalı ve Rus hacker’ların, internet kullanıcılarını kendi oluşturdukları sahte reklam sitelerine yönlendirmek için beş yıl önce geliştirdikleri DNSChanger, dünya çapında 200 bini bilgisayarın internet bağlantısının kopmasına neden oldu. Ancak ülkelere göre bu rakamın dağılımına bakıldığında, aylardır DNSChanger’a yönelik uyarıların fazlasıyla başarılı olduğu görülüyor.
Dünya genelindeki hiçbir devlet ve özel şirketin DNSChanger nedeniyle sorun yaşamadığı düşünülüyor. FBI’ın, dün DNSChanger tarafından etkilenen server’ları kapatmasıyla, İtalya’da 22 bin, Hindistan’da 19 bin, İngiltere’de 13 bin, Avustralya’da ise 7 bin bilgisayarın internet bağlantısı koptu.
Ortaya çıktığı 2007 yılında dört milyon bilgisayarı etkisi altına alan DNSChanger, arkasındaki hacker grubunun Kasım 2011’de FBI tarafından ortaya çıkarıldığı günlerde sadece 500 bin bilgisayarda bulunuyordu. Bu rakam, internet güvenlik şirketleri ve FBI’ın ortak çalışmalarıyla dün 220 binin altına indi.
CNNMoney sitesine açıklamada bulunan bir FBI yetkilisi, “Kasım 2011’den bu yana virüsten etkilenen bilgisayarların internete bağlanmasını sağlayan server’ların kapatılmasıyla, 211 bin bilgisayarın internet bağlantısı kayboldu. ABD’de internet bağlantısı kopan bilgisayar sayısı 42 bin” dedi. FBI’ın verdiği rakamlara göre, DNSChanger’ın 2007’den bu yana etkilediği bilgisayar sayısının yüzde 90 azaldığı görüldü.
14 MİLYON DOLAR KAZANDILAR
DNSChanger’ın ortaya çıktığı günden bu yana en fazla bilgisayarı etkilediği ülke ABD oldu. Virüsten etkilenen bilgisayar sayısının 2007’de yaklaşık 600 bin olduğu düşünülüyordu. ABD’nin en büyük internet servis sağlayıcısı Comcast, DNSChanger nedeniyle yaşanan sorunların “en düşük seviyede” olduğunu belirtti.
ABD’nin bir diğer büyük internet servis sağlayıcısı Verizon ise az sayıda müşterisinin internet bağlantısında sıkıntı yaşandığını açıkladı. Şirket, DNSChanger bağlantılı sorun yaşayan kullanıcıları için bilgilendirici bir sayfa kurdu.
İnternet sayfalarının adreslerini rakamsal kodlara çeviren DNS (ala adı sistemleri) ayarlarını bozan DNSChanger, internet kullanıcılarını gitmek istedikleri sayfa yerine sahte reklam sitelerine gönderiyordu. Hacker’lar, her tık başına para kazandıkları bu sistem sayesinde 14 milyon dolar kazandı. Ancak 2011’de FBI’ın takibinden kurtulamayıp yakayı ele verdiler.
Küresel internet güvenlik şirketi SANS Internet Storm Center uzmanı Johannes Ullrich, "Dünyada 2 milyar internet kullanıcısı olduğunu tahmin ediyoruz. DNSChanger sadece yüzde 0.01'ini etkileyebildi" dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
BİŞE
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:16)