E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin 10 yıl önce internette bugüne göre 18 bin kat daha yavaş olduğunu belirterek, "Bugün 20 milyonun üzerinde abonenin yararlandığı mobil ve sabit geniş bant internet var" dedi.
Bakan Yıldırım, Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Hedef 2023: Lider Ülke Genç Türkiye" adlı zirvedeki "Ulaşım ve Bilişim 2023" oturumunda yaptığı konuşmada, son 10 yıl içerisinde dünyanın ağırlık merkezinde değişim meydana geldiğini söyledi.
On yıl önce gelişmiş ülkelerin dünya ekonomisi içindeki payı yüzde 23 iken bugün yüzde 48'i geçtiğini anlatan Yıldırım, batıdaki krizin dünyadaki güç dengesini değiştiren en önemli unsur haline geldiğini dile getirdi. Servetin artık batıdan doğuya doğru göç ettiğini kaydeden Yıldırım, bu yolculukta Türkiye'nin önemli bir durak noktası olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin tarih boyunca bir geçiş noktası olduğunu vurgulayan Yıldırım, İpek Yolun'da ve Baharat Yolu'nda bir çok medeniyetin oluştuğunun altını çizdi. Ticaretin döndüğü, dinlerin çıktığı ve medeniyetlerin gelip geçtiği yerin de bu topraklar olduğunu aktaran Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:
"Yaşadığımız bu son gelişmeler Türkiye'nin etrafını, Kafkaslar'ı, Ortaasya'yı, Ortadoğu'yu, Balkanları ve Karadeniz'in kuzeyindeki bölgeleri önemli bir gelişme ile karşı karşıya bırakmaktadır. Gelecek 10 yılda ise Türkiye'nin etrafında bulunan ülkelerde yeni şekillenmenin, yeni değişimlerin olacağı öngörülüyor. Bunları düşündüğümüzde 10 yılı diğer ülkelere göre Türkiye güvenle, istikrarla, ekonomik kalkınma ile geçirmeyi başarmıştır.
Sonuçlar ortada. Türkiye 10 yıl önce internette bugüne göre 18 bin kat daha yavaştı. Bugün 20 milyonun üzerinde abonenin yararlandığı mobil ve sabit geniş bant internet var. Bu gelişim Türkiye'ye bölgesel internet merkezi olarak dönüşünü sağlamıştır. 3 hafta önce internetin merkezi Amerika'dan 3 bölgeye dağıtılmış, Singapur, Amerika ve Türkiye olarak yeniden belirlenmişti.
Türkiye'de de İstanbul merkez olarak seçilmiştir. Yani internetin Afrika ile ilgili, Avrupa ile ilgili ve Ortadoğu ile ilgili veri toplama merkezi artık Türkiye olmuştur. Bu seçim gelişi güzel olmadı. Bu seçimden rahatsızlık duyan Avrupa ülkeleri olduğunu biliyoruz."
-"2,5 milyar insan 24 saat birbiri ile gece gündüz temas kuruyor"-
Yıldırım, 1-1,5 senedir dünyada 'internet kimin' diye bir kavga olduğuna işaret ederek, "Amerika '1969'da biz bulduk, dolayısıyla internet bizimdir' diyor. 2,5 milyar insan 24 saat birbiri ile gece gündüz temas kuruyor. Dolayısıyla internet küresel, herkesin ortak bir malı" diye konuştu.
Bu tartışmada Türkiye'nin hep denge unsuru olarak görev aldığını söyleyen Yıldırım, internetin tartışılmasının anlamsız olduğunu belirtti. Yıldırım, üzerinde durulması gereken konunun; internetin insanlık adına, barış adına nasıl daha faydalı kullanılacağının gündeme getirilmesi, bunun konuşulması ve bu konu ile ilgili uluslararası konvansiyonların oluşturulması olduğunun altını çizdi.
"İnternet aynen hastalandığımızda aldığımız ilaç gibidir, fazlası zehre dönüşür" diyen Yıldırım, bugün siber tehditlerin, siber saldırların insanların, ülkelerin başının belası olmaya başladığınına dikkati çekti.
Siber saldırı ile terör saldırısının hiç bir farkı olmadığını dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:
"Saldırısı kolay, savunması zor. Saldırması ucuz, savunması pahalı. Bu yönüyle ortak. Bugün bir çok ülke bunun farkında değil. 11-12 ülke var, siber güvenliğin ülke güvenliği kadar önemli olduğunu düşünen ve bu yönde düzenleme yapan. Bu ülkelerden birisi de Türkiye. 2 yıldır siber tatbikat yapıyoruz. Kurumlara özel olarak saldırılar düzenleyen ekipler oluşturuyoruz. İnternet alt yapılarının güvenli olup olmadığını kontrol ediyoruz.
Tehdit büyük ama çaresiz değiliğiz. Bunun için çalışmalar yapıyoruz. Bakın Gürcistan ile Rusya'da yaşanan savaş, Irak Savaşı, İran'ın nükleer denemelerine yönelik saldırılar... Estonya'nın bütün sisteminin alt üst edilmesi, siber saldırıların bir sonucudur ve siber güvenliği dünya gündemine getirmiştir. İran'a yapılan siber saldırıda İran'ın nükleer zenginleştirme programı tam 5 yıl gecikmiştir. İkinci Irak Savaşı, Amerika'nın hiç bir zahmet çekmeden sonuç almasının sebebi siber savaş tekniğini kullanmasıdır. Bir dakikada sosyal paylaşım sitesinde 700 bin tane mesaj birikiyor dünyada." AA
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:27)