E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa’da yapılan bir araştırma, milyonlarca insanın neden bilgisayar başından kalkamadığını daha iyi anlamamızı sağlayabilir. Journal of Addiction Medicine dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, internet bağımlılığı genetik bir durum.
Almanya’nın Bonn Üniversitesi’nde araştırmacı olan Christian Montag, “Genlerin internet bağımlılığına neden olduğuna işaret eden bulgular elde ettik... Eğer bu bağlantıları daha iyi anlayabilirsek, daha iyi tedavilerin geliştirilmesi için imkan doğacak” dedi.
Montag ve meslektaşları, araştırmalarında “hastalık derecesinde internet kullanan” 132 insanı içeren bir denek grubu kullandı. Bilim insanları, araştırmanın sonuçlarını bir basın açıklamasıyla duyurdu:
“Deneyde yer alan kadın ve erkekler, internet ortamındaki verileri kullanma aşamasında sorunlu davranışlar sergiliyordu. Tüm düşünceleri, 7/24 internet kullanımı üzerine kurulu. İnternetten uzak kalmaları halinde, bundan çok ciddi olarak olumsuz etkileneceklerine inanıyorlar” ifadesi kullanıldı.
İNTERNET GENİ: CHRNA4
Bilim insanları, internet bağımlılarını, kendileriyle aynı yaş ve cinsiyette olan internet bağımlılığı bulunmayan 132 kişiyle eşleştirdi. Deneye katılanlar, DNA örneklerinin alınmasına izin verdi ve internet bağımlılığıyla ilgili bir ankete katıldı. DNA analizleri gerçekleştiren araştırmacılar, internet bağımlısı grupla eşleştikleri grup arasında karşılaştırma yaptı.
Analiz sonucunda, kontrol grubuna kıyasla, internet bağımlısı grupta CHRNA4 geninin daha baskın olduğu belirlendi. Dahası, bu genin en çok internet bağımlısı kadınlarda baskın olduğu tespit edildi.
Montag, “Araştırmalarımız, internet bağımlılığının hayal ürünü olmadığını gösterdi... Araştıtrmacılar ve terapistler artık bu bağımlılığa daha farklı bir açıdan bakıyor” dedi.
ÖDÜLLENDİRMEDEN SORUMLU
Aktif beyin hücrelerinde reseptör olan CHRNA4 geni, beyin hücreleri arasında bağlantı ve iletişim sağlayan bir kanal görevi görüyor. Beynin ‘ödüllendirme sistemini’ harekete geçirmekte rol oynayan CHRNA4, yemek yeme, uyuma veya seks gibi üreme ve gelişme sağlayan eylemlerin ardından kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan kimyasalların da salınmasından sorumlu. Aynı gen, geçmişte sara hastalığı ve nikotin bağımlılığıyla da ilişkilendirilmişti.
Montag, “İnternet kullanımında sorunlu davranışlar sergileyen insanlarda, özellikle de kadınlarda bu gen daha fazla kendisini gösteriyor... Bu genin cinsellikle ilgili yönü, internet bağımlısı grupların kendi içinde oluşturduğu belli alt gruplarla bağlantılı olabilir. Sosyal medyayı çok fazla kullananlara bunu örnek verebiliriz” dedi.
Araştırmacılar, elde edilen bulguların kesinleştirilmesi adına birçok farklı insan grubuyla deneylerin tekrarlanması gerektiğini ifade etti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:00)