E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin’de emlak sektörünü yöneten şirketlerin bir bir borç krizine girmesi ve sorunun domino etkisiyle yayılması büyük sorunların başlangıcı olarak gösteriliyor. Emlak sektöründeki kriz ülkenin endüstriyel motorunun hayati bir arteri olan çelik sektörüne sıçradı ve diğer kritik sektörlere de yayılmaya başladı. Emlak sektöründeki yavaşlama, Çin'in aylık ham çelik üretimini Eylül ayından bu yana %20'den fazla düşürdü.
Analistler borsa için ne öneriyor?
Gayrimenkul şirketlerinde yayılan bilanço krizi, çelik endüstrisinin geleceğini de belirsizleştiriyor. Çimento, cam ve ev aletlerinin tümü talep düşüşlerine karşı savunmasız olduğu Çin ekonomisi için önemli sıkıntıların yaşanacağı bir döneme girildiği belirtiliyor.
ÇELİK ÜRETİCİSİ ŞİRKETLERİNİN HİSSELERİ DÜŞÜYOR
Bu arada çelik fiyatlarının düşmeye başlaması borsadaki şirketlerin hisselerine de yansımaya başladı.
Çin'de borsada işlem gören büyük firmaların hisse fiyatları, talebin gevşetilmesi ve hammadde fiyatlarının düşmesiyle son aylarda en fazla değer kaybedenler arasına girdi.
Pekin merkezli çelik tüccarı Qi Xiaoliang, "Normalde çelik ürünleri kışın nispeten daha düşük fiyatlarla stoklarız ve tüketimin yeniden başladığı yeni yıl tatilinden sonra satarız. Ancak bu yıl beklemeye devam ediyoruz" dedi. Qi Xiaoliang, 2022 yılında da belirsizliklerin fiyatlara baskı yapacağını vurguladı. Reuters’da yer alan habere göre, 2021'in son çeyreğinde, sektördeki tedirginliğin zaten zayıf olan talebi daha da aşağı çektiği ve Çin'in en büyük 100 şehrinde satılmayan konut stokunu son 5 yılın zirvesine taşıdığı belirtiliyor. 2022 yılında talebin daha da dip seviyelere inmesi öngörülüyor.
Borsada şok düşüşün devamı gelir mi?
Bir diğer inşaat malzemesi olan çimento üretimi ise Eylül-Kasım döneminde yıllık bazda yaklaşık %16 düştü. Üretim rakamları 2017 ile 2019 arasındaki seviyeye kadar düşüş kaydetti.
Uzmanlar, inşaat harcamalarındaki daralma devam ederse, Çin'in kritik üretim üssünün önemli bir bölümünü oluşturan beyaz eşya ve beyaz eşya üreticilerinin de olumsuz etkileneceğine dikkat çekiyor.
Gayrimenkul sektörünün son 20 yılda Çin ekonomisinin motoru olduğunu söyleyen HSBC Asya Ekonomisi Araştırmaları Eş Başkanı Frederic Neumann,
"İnşaat faaliyetinin oldukça uzun bir süre baskı altında kalması muhtemel olduğundan, ekonomideki büyüme de yavaşlayacak” dedi.
ABD borsaları haftanın son gününü düşüşle kapadı
Avrupa borsaları haftanın son gününde İngiltere hariç düştü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Türkiyedeki gibi 1*10 kar etmiyorlar herhalde
bu ülkede 20 yıldır sadece insaate önem verildi ve o da bu durumdaysa diğer sektörleri siz düşünün...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:31)