E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yaz tatili başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada kaosa neden oldu. Binlerce uçuş iptal edildi, kayıp bagaj talepleri arttı. Qatar Airways CEO’su Al Baker ise yaşananların sorumluluğunu ‘uzaktan çalışma’ya bağladı ve insanların kolay para kazanmayı öğrendiğini söyledi.
Fortune’dan Christine Mui’nin haberine göre, Qatar Airways CEO’su Al Baker uzaktan çalışmayı bir salgına benzetti. Yaz aylarında yaşanan kaosun sorumluluğunu uzaktan çalışma salgınına yükleyen Baker, insanların evlerinden çalışarak kolay para kazanmayı öğrenmesinden şikayet etti.
Seyahat kaosu
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, havayolu şirketlerinde yaşanan kaosun şiddeti azalsa da tam anlamıyla sonlandığını söylemek mümkün değil. Binlerce uçuş iptal edilmeye devam ediliyor, kayıp bagaj talepleri ise yüzde 30 oranında artmış durumda. Özellikle Avrupa’da bazı havaalanlarında pistler aşırı sıcak hava dalgası nedeniyle eriyor. Dünya çapında ve özellikle personel sıkıntısının en yoğun şekilde hissedildiği Avrupa’da tam bir seyahat kaosu hakim.
Suçlu 'uzaktan çalışma' mı?
Birçok kişi yaşananlardan dolayı pandemi sırasında iş gücünü azaltmayı seçen havayolu şirketlerini suçlarken Qatar Airways CEO'su Al Baker ise suçu başka yerde arıyor: Uzaktan çalışma.
İngiltere’de düzenlenen Farnborough Uluslararası Airshow'da söz alan Baker, uzaktan çalışmanın havacılık sektöründe bir salgın olduğunu iddia etti. Baker “Tüm bunlar insanlar evlerinden çalışarak kolay para kazanmayı öğrendiği için oldu ve artık daha az insan şu ana adar yaptıkları işleri yapmak istiyor” şeklinde konuştu.
Pandemi döneminde yaşanan seyahat uyarıları ve kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından bu yıl seyahat talebinde belirgin bir artış gözleniyor. Ancak havaalanları ve havayolu şirketleri, bu bastırılmış seyahat arzusunun tekrar alevlenmesine ayak uydurabiliyor gibi gözükmüyor.
Seyahat talebi artıyor
Pandemi döneminde yaşanan seyahat uyarıları ve kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından bu yıl seyahat talebinde belirgin bir artış gözleniyor. Ancak havaalanları ve havayolu şirketleri, bu bastırılmış seyahat arzusunun tekrar alevlenmesine ayak uydurabiliyor gibi gözükmüyor. Florida merkezli AirNav RadarBox’tan alınan uçuş izleme verilerine göre Nisan ve Haziran aylarında Avrupalı havayolu şirketlerinin, ABD’de yaşanan uçuş iptallerinin iki katı seviyesinde uçuş iptali gerçekleştirdiği belirtiliyor.
İngiltere’nin en büyük ve Avrupa’nın en yoğun havaalanı olan Heathrow Havalimanı, sadece dört ayda 40 yıllık bir artışa karşılık gelen yolcu sayısıyla başa çıkabilmek için erken saatlere kadar günde 100 binden fazla olmayacak şekilde uçuşlarını sınırlayacağını açıklamak zorunda kalmıştı.
Havayolu şirketleri hazırlıksız yakalandı
Al Baker, yaşananların sorumlusu olarak uzaktan çalışmayı ve insanların kolay para kazanmayı öğrenmesini gösterse de herkes Baker ile aynı fikirde değil. Birleşik Krallık’taki Unite gibi havayolu sendikaları seyahat kaosunu havayolu şirketlerinin hazırlıksız olmalarına bağlıyor. Unite’a göre pandeminin neden olduğu işten çıkarmalar ve maaş kesintileri, bugüne gelinen noktanın asıl sorumlusu konumunda bulunuyor.
Avrupa’nın en kötü 10 havalimanı
Z Kuşağı uzaktan çalışmayı tercih ediyor
Z kuşağı için ofis hayatı hayal mi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Her şey bir bilgisayar bir banka ve oynayın yan gelip yatın kumarı % 90 batar ve %10 kasadır hep kazanır.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:34)