E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geçtiğimiz hafta önde gelen teknoloji uzmanları ABD Kongresi’ne gönderdiği bir mektupta kriptonun çok riskli ve kanıtlanmamış bir varlık sınıfı olduğunu belirtilmişti. Dünyanın dört bir yanından insan hakları savunucuları ise ABD Kongresi’ne gönderilen başka bir mektupta dijital varlıkların gerekliliğini savundu. Mektupta, “yerel para birimlerinin çöktüğü, parçalandığı veya dünyanın geri kalanıyla bağlantısının kesildiği” ülkelerde dijital varlıklara erişimin sağladığı avantajlara dikkat çekildi.
CNBC’nin haberine göre, 20 farklı ülkeden yaklaşık 21 insan hakları destekçileri mektupta Bitcoin’e ve sabit coin’lere güvendiklerini açıkladı. Dijital varlıkların “otorite rejimler veya istikrarsız ekonomiler içerisinde yaşan onlarca milyon insana” banka denetimine girmeden kripto para ticareti yapma imkanı sağladığı belirtildi.
Söz konusu mektuplar ABD Kongresi’nin dijital varlıklar hakkında düzenlemeleri içerecek yasa tasarısını tartıştığı sırada geliyor. ABD senatörleri Cynthia Lummis ve Kristen Gillibrand kripto piyasalarında bir düzenleyici çerçeve oluşturmak amacıyla Salı günü bir taslak metin açıklamıştı. Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD'deki düzenlemeler dünya ekonomi iklimi ve standartlar konusunda belirleyici olduğundan Washington’ın ortaya koyacağı kararların dünya çapında büyük yankı oluşturması bekleniyor.
Kripto varlıkların ticaret ve spekülatif yatırımların ötesindeki kullanımları son dönemde Bitcoin ve kripto para birimlerinin finansal sisteme yönelik faydalarının da tartışılmasına sebep oldu. Sayısız ülkeden on milyonlarca dolar kripto ödemeleri üzerinden Ukrayna’ya gönderilerek Rusya’ya karşı savunmada Doğu Avrupa ülkesine destek sağladı.
Bu arada birçok Ukraynalı kripto varlıklarını soğuk cüzdan teknolojisiyle USB belleklerine saklayarak ülkeden kaçışlarını sağlayabildi. Benzeri bir durum Ağustos ayında Afganistan’da Taliban’ın yönetimi ele geçirmesi ve bankaların kapatılması sırasında da görülmüştü.
Kongre’ye gönderilen mektupta, “Bitcoin açık ve izne dayalı olamadığından finansal katılım ve güç sağlıyor” denildi. İnsan hakları savunucuları, “Biz sektör finansörleri veya profesyonel lobici değil insan hakları ve demokrasi savunucularıyız. Bitcoin’i diğer seçenekler tükendiğinde insanlara destek olmak için kullandık” ifadelerine yer verdi.
Mektupta Nijerya ve Arjantin gibi yerel para birimleri düzgün bir biçimde çalışmayan ülkelere de dikkat çekildi. Bu ülkelerde bireylerin ademimerkeziyetçi dijital para birimlerindeki görece istikrara ihtiyaç duyduğuna işaret edildi.
Geçtiğimiz hafta Kongre’ye gönderilen mektupta ise teknoloji uzmanları tamamen farklı bir hikayeyi savunuyordu. Mektupta insanların “blok zincir teknolojileri ve kripto varlık yatırımları ile ilişkili” artan sayıda felakete şahitlik ettiği belirtilmişti. Teknoloji uzmanları bu felaketleri “kullanıldığı amaç için inşa edilmemiş ve büyük ölçekli ekonomik faaliyetlere yapısı gereği asla uygun olmayacak bir teknolojinin kaçınılmaz sonuçları” olarak açıklamıştı.
Kripto varlıkları savunan mektubun imzacıları arasında bulunan, İnsan Hakları Vakfı’nın (Human Rights Foundation) Baş Strateji Sorumlusu Alex Gladstein kripto karşıtı mektubu yayınlayan 23-25 kişinin Avrupa’da veya ABD’de yaşayan “dolarlarıyla ve eurolarıyla keyif çatan” insanlar olduğunu söyledi.
Gladstein gerçekte ise Bitcoin’in ve sabit coinlerin Lübnan ve Venezuela gibi ülkelerde bireyleri gerçek anlamda insani felaketlerden koruduğuna dikkat çekti.
Gladstein, konuyla ilgili röportajında, "Bitcoin'in küresel etkisini anlamadıkları için kripto karşıtı mektubu yazan 25 teknoloji uzmanını neredeyse mazur bile görebiliriz" dedi.
Kripto karşıtı mektubun 25 imzacısından birisi de bir dönem Amazon’de kıdemli mühendis olarak çalışan Tim Bray. Teknoloji uzmanı kripto varlıkların iki büyük sorunu olduğunu söyledi. Bunlardan birincisi teknolojinin “çok iyi durumda olmaması” ve ikinci olarak da NFT’lerin “ponzi” şeması ile olan benzerlikleri.
Ancak Gladstein ve diğer kripto yanlısı imzacılar bu perspektifin Batı'daki insanlardan geldiğini söylüyor. Kripto destekçilerine göre söz konusu mektuba imza atanlar “parasal sömürgeciliğin dehşeti, kadın düşmanı mali politika, dondurulmuş banka hesapları, sömürücü havale şirketleri ve küresel ekonomiye bağlanamama” gibi sorunların hiçbirine maruz kalmadılar.
Gladstein, "Kongre, Amerikalıların Bitcoin kullanma yeteneğini kısıtlamak istiyorsa, bunun dünya çapında ona güvenen milyonlarca insan için önemli olumsuz etkileri olacağını bilmesi gerekiyor" dedi.
Kripto paralarda sert düşüş sonrası toparlanma
Dünya Bankası'ndan resesyon ve stagflasyon uyarısı
Spekülatif hisselerde açığa satış baskısı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bence herkez savunmalı. Merkeziyetsiz olması zaten yeterli sebep.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:11)