E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİnşaatta son durum ne? Rapor açıklandı---

İnşaatta son durum ne? Rapor açıklandı

İnşaatta son durum ne? Rapor açıklandı
04 Nisan 2019 - 14:29 borsaningundemi.com

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD)’nin, sektörün çatı kuruluşu olarak hazırladığı ‘Mart 2019 Sektör Raporu’ açıklandı.

Türkiye İMSAD, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından  dikkatle izlenen aylık sektör raporunu açıkladı. ‘Türkiye İMSAD Mart 2019 Sektör Raporu’nda  2018 yılını yüzde 2 küçülme ile kapatan inşaat  malzemeleri sanayi üretimindeki gerilemenin 2019 yılında da devam  ettiği belirtildi. Üretimdeki gerilemede inşaat işlerindeki küçülme ve  iç talepteki keskin daralmanın etkili olduğu Ocak ayında, inşaat  malzemesi ortalama sanayi üretiminin, 2018 yılının Ocak ayına göre  yüzde 24,3 küçüldüğü ifade edildi. Raporda inşaat sektöründe yaşanan  mali sıkışıklığın 2019 yılının ilk 3 ayında da sürdüğü, talep ve  satışlardaki gerileme ile birlikte, nakit akışlarında daralmanın yeni  yılda da devam ettiğine yer verildi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD)’nin,  sektörün çatı kuruluşu olarak hazırladığı ‘Mart 2019 Sektör Raporu’nda  şu tespitler yer aldı: İnşaat malzemeleri sanayi üretimi 2018 yılını  yüzde 2 küçülme ile kapatmıştı. 2019 yılının Ocak ayında inşaat  malzemesi ortalama sanayi üretimi 2018 yılının Ocak ayına göre yüzde 24,3 küçüldü. Böylece 2018 yılının ikinci yarısında başlayan  üretimdeki sert küçülme 2019 yılında da devam etti. Üretimdeki  gerilemede inşaat işlerindeki küçülme ve iç talepteki keskin daralma  etkili oldu. Mevsimsellik ve iç piyasa koşullarının bozulması ile iç  talep daralmaya devam etti. İhracattaki miktar artışı ise üretim  kaybını telafi edemedi.

2019 yılının Ocak ayında 22 alt sektörün tamamında üretim geçen  yılın aynı ayına göre geriledi.Birçok önemli alt sektörde yüksek  üretim kayıpları yaşandı. 2019 yılı Ocak ayında en yüksek üretim  düşüşü yüzde 53,9 ile hazır beton sektöründe oldu. Parke ve yer  döşemeleri üretimi yüzde 50,7, merkezi ısıtma radyatörleri ve su  kazanları üretimi yüzde 37,8 düştü. Seramik kaplama malzemeleri  üretimi yüzde 30,1 geriledi. 14 alt sektörde üretim gerilemesi yüzde
20’nin üzerinde gerçekleşti. Soğutma ve havalandırma donanımları yüzde
0,7 ile en sınırlı üretim düşüşü yaşanan alt sektör oldu.

Ocak ayında ithalat yüzde 31,4 geriledi

İnşaat malzemeleri ithalatında geçen yılın ikinci yarısında  başlayan daralma yeni yılda da sürdü. 2019 Ocak ayında ithalat bir  önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,4 geriledi ve 539 milyon dolar  oldu. İthalattaki sert düşüş aynı zamanda inşaat işlerindeki  küçülmenin de yeni yılda sürdüğünü gösterdi. Döviz kurlarında sağlanan  göreceli istikrara rağmen ithalat talebinde kuvvetli gerileme sürüyor.

Yıllık ithalat 8 milyar doların altına indi

İnşaat malzemeleri ithalatı 2018 yılında önemli ölçüde gerilemiş  ve 8,1 milyar dolara kadar inmişti. 2019 yılının ilk ayında da  ithalattaki sert daralma devam etti ve böylece 2019 Ocak ayında yıllık  ithalat uzun yıllar sonra 8 milyar dolar seviyesinin altına inerek 7,8  milyar dolar oldu. Döviz kurlarındaki dalgalanma ve inşaat işlerindeki  küçülme ithalatta daralmanın sürmesinde etkisini gösterdi.

Ocak ayında ihracat yüzde 0,6 geriledi

İnşaat malzemeleri ihracatı yeni yılın ilk ayında geriledi. 2018  yılının Aralık ayında yavaşlayan ve durağanlaşan ihracat artışı Ocak  ayında küçülmeye döndü. 2019 Ocak ayında ihracat geçen yılın aynı  ayına göre yüzde 0,6 düşerek 1,61 milyar dolara indi. Böylece Ocak  ayında son 12 ayın en düşük aylık ihracatı gerçekleşti. İç pazardaki  kuvvetli daralma karşısında inşaat malzemeleri sanayisi 2019 yılında  da ihracata ağırlık veriyor. Ancak pazarlarda görülen yavaşlama ile  birlikte ihracat da zorlaşmaya başladı. Türk Lirası’ndaki  dalgalanmanın da ihracatı olumsuz etkilediği görüldü.

İnşaat sektöründe mali sıkışıklık devam ediyor

İnşaat sektöründe yaşanan mali sıkışıklık 2019 yılının ilk 3  ayında da sürdü. Talep ve satışlardaki gerileme ile birlikte, nakit  akışlarında daralma yeni yılda da devam etti. İkinci olarak mevcut  banka kredi borçlarının geri ödenmesinde yüksek döviz kurları ve  faizler nedeniyle sıkıntıların sürdüğü görüldü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kenana cevap05 Nisan 2019 11:07

    Kardeşim krediye kimse girmek istemez şu zamanda. Bir inşaat mühendisi olarak söylüyorum bunu. Müteahhitler kriz öncesi hayvan gibi karlar ile sattılar ellerindeki daireleri sonra sektör krize girince yok efendim daire satamıyoruz. Mustehak hepsine...

  • Çamur atma05 Nisan 2019 13:22

    Kimse kimseye zorla mal satamaz o kadar karlı iş olduğunu çok iyi biliyorsan sende yap düşük paraya sat, millete çamur atma buradan boş boş muhabbet e girme

  • Kenan04 Nisan 2019 20:41

    Bence faizleri biraz daha indirerek, daire için çekilecek olan kredi miktarını da daire nin piyasa değeri nin %50 sini geçmeyecek şekilde konut kredisi kullandirilirsa hem sektör biraz canlanır, hem vatandaş fazla kredi çekmemiş olur, hemde ödeyeceği miktar biraz düşük olur, sonuçta ödemekte vatandaş zorlanmaz. Böyle kademeli bir geçiş iyi olur. Şartlar daha da iyi olur ise ileride daha da düşürülebilir faizler. Sektör hala canlı değil ve bu inşaat sektöru ana sektör konumunda, çok kişi ekmek yiyor bundan.

  • Bika04 Nisan 2019 17:43

    2019 yılının ilk çeyreğinde daralma sert olacak.