E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında başlattığı ''sertifikalı usta'' uygulamasının ardından, inşaatçılara yeni standartlar getirmeye hazırlanıyor.
Buna göre ustalar, betoncu, kalıpçı, sıvacı gibi branşlara ayrılarak, sadece uzmanlaştıkları dalda iş yapabilecek.
Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Bülent Ercan, yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2012'den itibaren inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustalara yetki belgesi alma zorunluluğu getirildiğini hatırlattı.
Bir yılda 257 bin usta yetki belgesi aldı
Bakanlığın kentsel dönüşüm kapsamında başlattığı sertifikalı ustalar modeline rekor başvuru yapıldığını belirten Ercan, bir yılda 257 bin 688 ustaya toplam 377 bin 553 yetki belgesi verildiğini dile getirdi.
İnşaat sektöründeki işçilerin büyük kısmının kalifiye olmadığını anlatan Ercan, bu sayıya ulaşılmasının sektör açısından çok önemli olduğuna işaret etti.
En çok sertifikalı usta Samsun ve Bursa'da
Sisteme en çok Samsun'dan ustaların katıldığını dile getiren Ercan, Samsun'dan 19 bin 892, Bursa'dan 12 bin 852, Trabzon'dan 11 bin 703, Kahramanmaraş'tan 10 bin 749 ustanın sertifika aldığını bildirdi.
Ercan, sertifikasız usta çalıştıran müteahhide İmar Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca işçi başına 2 bin lira ceza verildiğini de kaydetti.
Kentsel dönüşümün kalıpçısı-sıvacısına standart gelecek
Bu uygulamanın ardından ustalara gelişen teknolojiye paralel olarak yeni standartlar getirmeye hazırlandıklarını dile getiren Ercan, bu kapsamda inşaatta görev alan ustaların, betoncu, kalıpçı, sıvacı gibi diğer inşaat aşamalarında da branşlara ayrılarak, sadece uzmanlaştıkları dalda iş yapabileceklerini dile getirdi.
''İnşaatçı 'beton ustasıyım, her işi yaparım' diyor. Artık bu yerini yavaş yavaş özellikli ustalara devredecek'' diyen Ercan, branşlaşma, ustaların 5 yılda bir günün koşularına, değişen ve gelişen teknolojiye göre eğitim alması gibi uygulamalarla, uzunca bir süre daha ''emek yoğun'' özelliğini sürdürecek inşaatın uzmanlar eliyle yürütülen bir sektör haline geleceğini vurguladı.
İnşaatın doğası itibarıyla sürekli gelişen bir sektör olduğuna dikkati çeken Bülent Ercan, ''Dolayısıyla standart getirilince iş bitmeyecek. Teknoloji geliştikçe, yeni standart üretme ihtiyacı doğacak. Nasıl ki önceden sadece doktor vardı, sonra dahiliye uzmanı geldi, o da yetmedi onkoloji uzmanı geldi. İnşaat da yeni ihtiyaçlar hasıl oldukça bu şekilde gelişecek'' diye konuştu.
İşçilikten kaynaklı maliyet artışı azalacak
Şu anda kalitesiz işçilikten kaynaklı maliyet artışlarının yaşanabildiğini dile getiren Ercan, ''Yeni sistemle, mesela, işçinin doğru monte edemediği malzemeden kaynaklı harcama azaltılarak, inşaat maliyeti düşürülebilecek'' diye konuştu.
Bunun sektörün de işine yarayacağını ifade eden Ercan, ''Firmalar, artık kendi malzemelerinin işçiliğini yapacak ustalara özel eğitim de verecek. Boyacı, özellikle ısı yalıtımcılar, şimdiden kendi malzemelerine yönelik özel eğitim vermeye başladı. Bu, biraz daha artacak'' dedi.
Çalışmanın 2014'e kadar tamamlanması planlanıyor
Ercan, standart çalışmalarını Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES) yaptığını belirtti.
Çevre ve Şehircilik ile Milli Eğitim bakanlıkları, meslek odaları, üniversiteler gibi kurumlardan katılımcılarla sektöre ilişkin yönetmelik çalışmalarının sürdüğünü anlatan Ercan, çalışmalar tamamlandıkça Resmi Gazete'de yayımlandığını bildirdi.
Bülent Ercan, çalışmaların 2014'e kadar tamamlanmasının planlandığını sözlerine ekledi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Cok gec kalinmis bir sistem.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:04)