E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakİnşaatçılar destek bekliyor---

İnşaatçılar destek bekliyor

İnşaatçılar destek bekliyor
19 Mart 2014 - 05:51 borsaningundemi.com

Vergi ve KDV yükünün kâr marjlarını düşürdüğü görüşünü rapor halinde Maliye Bakanlığı'na gönderen inşaat sektörü temsilcileri cevap bekliyor

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri vergilendirme sistemi ve konutta yapılan KDV düzenlemesinden yana dertli. İnşaata sanılanın aksine yüksek kâr marjlarının olmadığını açıklayan inşaat patronlarına göre hem sektörün hem de Türk ekonomisinin canlanması için vergi sisteminde iyileştirme çalışması şart.

Gülistan Alagöz'ün Hürriyet'teki haberine göre bir yılı aşkın süredir düzenleme bekleyen ve bu amaçla temaslarda bulunan sektör temsilcileri geçtiğimiz hafta detaylı bir rapor hazırlayarak Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletti. Sektörün 3 temel çatı örgütü; Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Ve İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) bu rapor için ortak çalıştı. Ayrıca özel sektör temsilcileri yaşadıklarını sorunu ve taleplerini Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a da sözlü olarak aktardı.

VERGİ HAFİFLEMESİ NEFES ALDIRIR

Gayrimenkul patronları inşaat sektörünün ülke istihdamındaki payının yüzde 6.9, Gayri Safi Milli Hasıla’daki payının ise yüzde 5.8 olduğunu belirtti. Vergilerin inşaatın her aşamasında tekrarlanmasından yakınan temsilciler dolaylı vergilerin yüzde 20 olan kâr marjını yüzde 7’lere düştüğünü ifade etti. Hazırlanan raporda şu açıklama yapıldı “Sektörün büyümesindeki engellerin başında mükerrer ödenen vergiler geliyor. Arsa alımından müşteriye satışa kadar olan süreçte mükerrer tapu harcı ödeniyor. Hem hasılat paylaşımında hem de müşteri sözleşmelerinde mükerrer damga vergisi ödeniyor. Sektör oyuncuları arsa alımından nihai tüketicisine ulaşana kadar geçen zamanda ödenen mükerrer vergilerin hafifletilmesini talep ediyor. Böylece sektör nefes aldıracak.”

Sektör temsilcilerine göre işlem maliyetleri kamuya aktarılan pay nedeniyle yüzde 14 ila 31 arasında artıyor. Markalı konut üreticisi satışın her aşamasında şeffaf olmak zorunda olduğu için tüm dolaylı vergileri ödüyor. Ancak belli hacmin altındaki firmaların müşteri ile pazarlık unsurunu devreye soktuğu ve vergileri kanunsuz şekilde düşürdüğü belirtiliyor. Bu durumun firmalar arası haksız rekabet yaratmasının yanında Hazine’nin de aleyhine sonuç doğuruyor.

TOKİ özel sektöre ‘Olmaz’ dedi

KONUTDER, yaklaşık bir buçuk ay önce TOKİ’ye bir başvuruda bulundu. Özel sektör temsilcileri, TOKİ’nin kendilerine de uygun şart ve koşulda arsa satışı yapması halinde orta ve dar gelirliler için konut üreteceklerini söyledi. Ancak bu talebe kamudan olumlu yanıt gelmedi. TOKİ, yazdığı mektupta bu tarz bir uygulama olamayacağını ve şirketlerin isterlerse TOKİ ihalelerine girip proje geliştireceğini dile getirdi.

1.7 MİLYON İSTİHDAM

İnşaat patronları 1.7 milyon kişiye  istihdam sağladıklarını  söyledi. Vergide bir düzenleme olmaması durumunda inşaat sektörünün yüzde 5 küçüleceğini belirten temsilciler bunun 125 bin istihdam azalmasına yol açacağını belirtti.Tapu harçlarının binde 20’den binde 1’lere indirilmesini öneren patronlar, binde 9.48 olan damga vergisinin de binde 1.89 olarak değişmesini talep ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)