E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlak İnşaata zorunlu sigorta---

İnşaata zorunlu sigorta

 İnşaata zorunlu sigorta
06 Ağustos 2012 - 01:52 borsagundem.com

İnşaat sahipleri, müteahhitler, denetim şirketleri mesleki sorumluluk sigortası yaptıracak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı kanun taslağına göre inşaat sahipleri, müteahhitler, denetim şirketleri mesleki sorumluluk sigortası yaptıracak. Sigorta Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay, “Üçüncü kişilerin kusurlu inşa edilen binadan dolayı uğrayacağı zarar sigorta ile güvence altına alınabilecek. Ancak sigortanın içeriği iyi belirlenmeli ki, yapılabilsin” dedi.
İNŞAAT faaliyetlerine sigorta zorunluluğu geliyor; inşaat sahibinden müteahhide, yapı denetim şirketlerine kadar inşaatın her aşaması sigortalanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı Yapı Denetimi Kanun Taslağına göre, hem inşaat sahipleri hem de müteahhitler, mesleki sorumluluk sigortası yaptıracaklar. Aynı zamanda yapı denetiminden sorumlu olan kuruluşlar da sorumluluk sigortası yaptırmak zorunda olacaklar.Sigortacılar ise sigortanın içeriğinden endişeliler. 1999 depreminden sonra da inşaat sigortasının gündeme geldiğini, ancak Bakanlık tarafından sigortacılara sorulmadan sigorta şartlarının belirlendiğini belirten sigortacılar, sigortanın uygulamaya geçemediğine değiniyorlar. Sigortacılar, Yapı Denetimi Kanun Taslağı ile getirilmeye çalışılan sigortanın da geçmişteki gibi sigorta şirketlerine sınırsız sorumluluk yüklememesi gerektiğini söylüyorlar.
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Genel Sekreteri Erhan Tunçay, inşaat sigortası konusunda Hazine Müsteşarlığı ile fikir alışverişinde bulunduklarını, ancak sigortanın içeriği hakkında henüz çalışma yapılmadığını belirterek, “Kanunda öngörüldüğü üzere bir mesleki sorumluluk sigortası sunulacaksa; sigortanın şartlarını Hazine’nin belirlemesi gerekir” dedi.
Primler yüksek olacak
Erhan Tunçay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı kanun taslağında yeralan mesleki sorumluluk sigortasının yapılmasında sigorta şirketleri açısından bir engel bulunmadığını ifade ederek, şunları söyledi: “Bu sigorta, tecrübelerimizden yola çıkarak, sigortadan istenen teminat, uzun yılları içeren ve afetlerde de kusursuz sorumluluk getiren bir içerikte olmamalıdır.”
Tunçay, kusurlu bir yapının inşa edilmesinde kusurun, yapıyı inşa eden ile yapıyı denetleyene ait olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sigorta denetim fonksiyonunun kusurunu sigorta etmektedir. Denetim görevini kusurlu yerine getiren ve bunu sık sık tekrarlayan kişilerin sigorta primi çok yüksek olabilecek, belki de kendilerine teminat verilmeyerek.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)