E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi ağustos ayı sonuçlarına göre ihracat 2,63 milyar dolara yükseldi. Ağustos ayında bir önceki temmuz ayına göre yaklaşık 300 milyon dolarlık artış gösteren ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 11,3 geriledi. Ağustos ayı ihracatı miktar olarak 4,13 milyon tona yükselirken, yıllık (son 12 aylık) inşaat malzemesi ihracatı ise 29,86 milyar dolara geriledi.
Türkiye İMSAD İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin 2023 Ağustos ayı sonuçları açıklandı. Rapora göre dış ticaret, değer olarak ağustos ayında bir önceki aya göre yükseldi. Ancak geçen yılın ağustos ayına göre ihracat yüzde 11,3 geriledi. Raporda, inşaat malzemesi sanayi ihracatının, hem yeni maliyet artışlarına hem de Türk lirasındaki düzeltmenin katkılarına uyum sağlamaya çalıştığı belirtildi.
İhracat değer olarak ağustos ayında bir önceki aya göre yükseldi
İç piyasalarda yeni ekonomi politikaları ve sıkı para politikasının ağustos ayında daha belirgin hale geldiğine dikkat çekilen raporda, ihracatın bir önceki aya göre yaklaşık 300 milyon dolarlık artışla 2,63 milyar dolara yükseldiği belirtildi. Ancak ağustos ayı ihracatı değer olarak geçen yılın ağustos ayı ihracatının yüzde 11,3 altında kaldı. İnşaat malzemesi ihracatı miktar olarak ise Ağustos 2023’te 4,13 milyon tona yükseldi. İhracat miktar olarak temmuz ayının 475 bin ton üzerinde gerçekleşti. İhracat miktarı geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 19,9 geriledi. İnşaat malzemesi sanayi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı 0,64 dolar/kg ile ağustos ayında geçen yılın ayını dönemine göre yüzde 10,7 arttı.
Yıllık ihracat gerilerken ithalat artış gösterdi
Ağustos ayı ihracat performansına bağlı olarak yıllık (son 12 aylık) inşaat malzemesi ihracatı 29,86 milyar dolara geriledi. Ağustos 2023 itibarıyla yıllık ihracat miktar olarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,4 azalarak 47,1 milyon tona indi. Yıllık ortalama ihracat birim fiyatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,7 artarak 0,63 dolar/kg oldu.
Sektöre dair ithalat rakamlarına ilişkin de bilgi verilen raporda, Ağustos 2023’te inşaat malzemesi ithalatının Ağustos 2022’ye göre yüzde 5,4’lük artışla 969 milyon dolara yükseldiği belirtildi. Ağustos ayında 407 bin 288 ton seviyesinde gerçekleşerek miktar bazında artış gösteren inşaat malzemeleri ithalatı, ortalama yıllık ithalat birim fiyatı olarak ise aynı dönemde 2,38 dolar/kg seviyesinde gerçekleşti.
İhracat birim fiyatları 8 alt ürün grubunun 5’inde arttı
İnşaat malzemesi sanayisi alt sektörlerinde ihracat performansı Ağustos 2023’te bir önceki aya göre toparlanırken, geçen yılın ağustos ayına göre ise düşüş eğilimi gösterdi. Ağustos 2023’te sekiz alt ürün grubunun beşinde ortalama ihracat birim fiyatları geçen yılın ağustos ayına oranla artış kaydederken, üçünde ise geriledi. Bu kapsamda Ağustos 2023’te ortalama ihracat birim fiyatı geçen yılın aynı dönemine göre; prefabrik ürünlerde yüzde 23,4, elektrik malzemesi ve teçhizatlarında yüzde 7,9, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 7,6, demir çelik ürünlerinde ise yüzde 0,9 yükseliş gösterdi. Ağustos 2023’te bir önceki yılın ağustos ayına göre ortalama ihracat birim fiyatlarında düşüş yaşanan inşaat malzemeleri ise yüzde 13,2 ile ağaç ve ahşap ürünler, yüzde 7,5 ile metal bazlı ürünler ve yüzde 5,3 ile yalıtım malzemesi oldu.
2023 yılı ağustos ayında sekiz alt ürün grubunun dördünde ihracat miktar olarak geçen yılın ağustos ayının üzerinde, üçünde ise altında gerçekleşti. Bu bağlamda miktar olarak ihracat düşüşleri demir çelik ürünlerinde yüzde 22,9, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 23,1 oldu. Metal bazlı ürünlerin ihracatı yüzde 2,4, kimyasal bazlı ürünlerin ihracatı yüzde 16,7, ağaç ve ahşap ürünleri ihracatı da yüzde 24,6 arttı. Yalıtım malzemesi ihracatı ise değişmedi.
2023 yılı ağustos ayında sekiz alt ürün grubunun beşinde ihracat değer olarak azalırken üçünde arttı. Değer olarak düşüşler miktar ve fiyat gerilemelerinden kaynaklandı. Buna göre, Ağustos 2023’te bir önceki yılın ağustos ayına göre değer olarak ihracat düşüşü demir çelik ürünlerde yüzde 22,2, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 17,1, metal bazlı ürünlerde yüzde 5,3 oldu. Kimyasal bazlı ürünlerde ihracat değer olarak yüzde 10,4, elektrik malzemesi ve teçhizatlarında yüzde 4,4, ağaç ve ahşap ürünlerde ise yüzde 8,3 artış gösterdi.
İnşaat maliyeti artmaya devam etti
İnşaat malzemesi üretimi yüzde 1.4 büyüdü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
pmı lar belli edıyor kendını dunya 50 seviyede
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:22)