E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İngiltere’de 23 Haziran’da yapılan AB referandumu öncesinde Türkiye’nin AB üyelik sürecine ilişkin son derece eleştirel bir kampanya yürüten Londra’nın eski Belediye Başkanı Boris Johnson, referandum sonrasında Dışişleri Bakanı olarak görevlendirilmesinin ardından Türkiye’nin AB üyelik sürecine destek verdiklerini, karşılıklı serbest ticaret anlaşması imzalamak istediklerini söyledi.
Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal'in torunu olan Dışişleri Bakanı Johnson, Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında ülkesinin Türkiye ile"jumbo"(devasa) bir serbest ticaret anlaşması yapmayı umduğunu belirtti. Johnson, Londra’daki evinde Türkiye yapımı çamaşır makinesini örnek göstererek Türkiye’nin ihraç mamullerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İNGİLİZ BASININDA GENİŞ YER BULDU
"Johnson’ın açıklamaları İngiliz basınında da geniş şekilde yer aldı. The Independent gazetesi Johnson'ın Türkiye ziyaretine ilişkin haberinde, Boris Johnson'ın, Türkiye'nin AB'ye katılım girişimini desteklediğini belirterek, "Türkiye ve Birleşik Krallık arasında 'jumbo (devasa)' bir ticaret anlaşması yapılmak isteniyor" başlığını kullandı.
TEKNİK ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK
Bu ay başında İngiltere’yi ziyaret eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de Londra’da İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox ile görüşmesinin arından son derece geniş kapsamlı bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasına karar verildiğini, teknik çalışmaların hemen başlatılacağını belirtmişti.
AB ANLAŞMANIN ÖNÜNDE ENGELDİ
Dün Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise İngiltere’nin gelişmekte olan ülkelerle bir an önce serbest ticaret anlaşması imzaladıktan sonra AB’den ayrılma sürecini başlatmayı planladığını söyledi. İngiltere’de ekonomi yönetimi AB referandumu öncesinde de özellikle gelişen ekonomilerle serbest ticaret anlaşması imzalamak istediklerini sıklıkla dile getirmişti. Öte yandan dünyanın en büyük 5. ekonomisinin AB üyesi olması münferit karşılıklı ticaret anlaşması imzalaması önünde engel oluyordu.
ÖNÜNDE ARTIK ENGEL KALMADI
Ülkenin 23 Haziran’da AB’den ayrılma kararı almasıyla birlikte özellikle gelişmekte olan ülkelerle karşılıklı ticaret anlaşması imzalaması önünde teoride artık engel kalmadı.
Resmi verilere bakıldığında İngiltere, Türkiye’ye ticaret açığı vermeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ile İngiltere arasında geçen yıl itibarıyla 16 milyar doları aşan dış ticaret hacmi bulunuyor.
Türkiye'nin İngiltere'ye ihracatı geçen yıl 10 milyar 556 milyon 915 dolar olurken, ithalatı 5 milyar 541 milyon 279 düzeyinde kaldı.
Yaklaşık 10,6 milyar dolarlık ihracatla İngiltere, Almanya'nın ardından Türkiye'nin en önemli ikinci ticari partneri olurken, bu ülkeye ihraç edilen başlıca ürünler arasında hazır giyim ve konfeksiyon, taşıt araçları ve yan sanayi, elektrik-elektronik malzemeler, meyve ve sebze yer alıyor.
TÜRKİYE'NİN İHRACATI 10 YILDA 55 KAT ARTTI
Öte yandan iki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi her yıl hızla artıyor. Türkiye'nin İngiltere’ye ihracatı 10 yılda yaklaşık yüzde 55 artış gösterdi.
Ayrıca İngiliz şirketlerinin Türkiye'nin yatırım ortamına olan ilgisi de son yıllarda giderek arttı. Türkiye'de toplam 2 bin 736 İngiliz sermayeli şirket 2002'den geçen yılın mart ayına kadar Türkiye'ye yaklaşık 7,9 milyar dolarlık doğrudan yatırım yaptı.
Dünya
Boris Johnson'ı köşeye sıkıştıran soru!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Almanya dan sonra 2.ihracat yaptığımız ülke.satan biziz alan ingiltere.KONUŞAN HERKEZ...
INgiliz taktigi {susturma taktigi},al sana bir parmak bal..........
almanyadan sonra 2 yada 3. ihracaat yaptığımız ülke o yüzden önemli
AMAN BİZDEN UZAK OLSUNLAR. MENFAATLERİ OLMASA KAPIMIZI MÜMKÜN DEĞİL ÇALMAZLARDI
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:52)