E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİngiltere referanduma gidecek---

İngiltere referanduma gidecek

İngiltere referanduma gidecek
01 Haziran 2016 - 11:44 borsagundem.com

İngiltere 23 Haziran'da referandum ile Avrupa Birliği'nde kalıp kalmayacağının kararı verecek

İngiltere'de 23 Haziran tarihinde yapılacak referandum ile İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde kalıp kalmayacağının kararı verilecek. Yapılacak olan referandumda İngiliz vatandaşı sadece evet veya hayır seçeneğinden birinin seçimini yapıyor olacaklar. İngiltere Başbakanı David Cameron 2015 genel seçimlerinde Muhafazakar Parti MP ve Bağımsızlık Partisi UKIP arasında 1975 yılından bu yana devam eden Avrupa Birliği'nden ayrılma konusunda referandum sözü vermişti. Avrupa Birliği 28 üyeden oluşurken ikinci dünya savaşı sonrasında oluşturulan ekonomik ortaklık ve güçlenme birlikteliği için oluşturulan tek pazar uygulaması denilebilir. Avrupa Birliği içerisindeki 19 üye tarafından oluşturulan parlamento tarafından oluşturulan kuralların uygulandığı bölgede çevre, ulaşım, tüketici hakları ve para birliği gibi tüm konular hazırlanmaktadır. Küresel piyasada Brexit olarak adlandırılan United Kingdom'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması anlamına gelen Britain ve exit kelimelerinin kısaltmalarından ve birleşmelerinden oluşurken, Yunanistan'ın Avrupa Birliği'nden çıkışı için kullanılan Grexit ile aynı kalıptadır. 23 Haziran tarihinde yapılacak olan oylamaya İngiltere'de yaşayan 18 yaşından büyük İngiliz, İrlanda ve İngiliz vatandaşlığına 15 yıldır sahip kişiler katılabilecekken Avrupa Birliği vatandaşlarının bu oylamaya katılma hakkı bulunmamaktadır. Oylamaya katılabilmek için başvurmak ve kayıt yaptırmak gerekirken referanduma katılma pusulasına sahip olmak gerekiyor. 23 Haziran günü referanduma katılacak olan kişiler pusulada belirtilen oy kullanacakları yerlere giderek referandum soru kağıdını alıp evet veya hayır şeklinde oylama yapacaklardır.

Ocak ve Şubat aylarında İngiliz Başbakanı David Cameron diğer Avrupa Birliği liderleri ile görüşmeler yaparak İngiltere üyeliği konusunda araştırmalar yapmıştır. Cameron görüşmelerinde Avrupa Birliği ülkelerinin İngiliz halkına özel statü sağlanması ve göçmen kanunlarının kısıtlanması konusunda önerileri olurken görüşülen ana konular arasında çocuk parası, göçmen sosyal güvenlik ödenekleri, poundun korunması, Londra'nın korunması ve İngiliz haklarının korunması yer aldı.

İngiltere'de yapılan kamuoyu yoklamalarına göre halk ikiye bölünmüş durumda görünüyor. İngiltere'nin önemli anket firmaları arasında yer alan ICM, YuGov, Ipsos Mori, ORB ve Comres yaptıkları kamuoyu yoklamalarında yüzde 51 kalma, yüzde 46 ayrılma ve yüzde 3 kararsız olarak görünüyor. Ayrılıkçıların ayrılma isteklerinin arkasında birliğe yapılan ticarette uygulanan kurallar ve birliğe aktarılan milyonlarca poundun geri dönüşünün çok az olduğu öne sürülürken birlikte kalmak isteyenler ise üyeliğin sağladığı avantajların fazla olduğunu ve göçmenlerin ekonomiye dahil edilerek avantaj sağlanabileceğini iddia ediyorlar. İngiltere Başbakanı David Cameron ve 16 kabine üyesi ile birlikte İşçi Partisi, SNP, Plaid Cymru ve Lib Dems kalmayı arzulayanlar arasında yer alıyor. Amerikan Başkanı Obama da İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde kalmmasını isteyenler arasında yer alırken İngiliz Muhafazakar Partisi tarafsız kalmaya devam ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)