E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
İngiltere’nin hisse piyasaları, tüm Avrupalı rakiplerinden daha hızlı bir şekilde küçülme gösteriyor. Giderek daha fazla şirket halka arz yolunu tercih etmeyerek, piyasalardan uzak duruyor.
Ekonomi danışmanlığı şirketi Oxera’nın Avrupa Komisyonu’na gönderdiği rapora göre, London Stock Exchange’de listelenen şirketlerin sayısı, son 8 yılda %21 düşüş gösterdi.
Veriler, 2010 ve 2018 yılları arasında 378 şirketin azalmasının, Avrupa piyasalarında görülen en yüksek rakamsal düşüş olduğunu gösterdi. Avrupa Birliği’ndeki tüm piyasalarda, 854 şirket azalarak %12’lik düşüş görüldü.
Oxera’nın Finansal Hizmetler Başkanı Reinder van Dijk, “Londra, Avrupa’da hisse piyasalarındaki küçülmenin en ağır darbesini aldı” dedi. Açıklamasının devamında, “halka arzın faydaları artık şirketlere göre eskisi kadar belirgin değil ve sonuç olarak birçok şirket özel pazarlarda fon sağlamaya çalışıyor” ifadesini kullandı.
Büyük Avrupa piyasalarından sadece Frankfurt, Londra’dan daha yüksek bir yüzdelik düşüş gösterdi. Frankfurt’un hisse piyasalarındaki şirketler %34 oranında düştü. Paris borsalarında listelenen şirketlerin sayısı, aynı dönemde %14 azaldı.
Ancak, Financial News’in haberine göre, Stockholm %77’lik bir artış gördü ve hisse piyasalarında 241 yeni şirket katıldı. Aynı zamanda, Milano 52 yeni şirketle %19 artış yaşadı.
Van Dijk, “Londra Stock Exchange hala Avrupa’nın en büyük borsası ancak liderliği eskisi kadar güçlü değil” dedi. Açıklamasının devamında, “Euronext grubunun yakın gelecekte daha da büyümesi bekleniyor. Bu büyüme trendleri şimdi oldukça sağlam ve kısa vadede değişim görünmüyor” ifadelerini kullandı.
İngiltere borsalarının küçülmesi, bazı büyük yatırım bankalarının Avrupa’da sermaye piyasası ekipleri kurmasına neden oldu. Bankaların hedefi özel şirketler borsalara sırtını dönerken, onlar için fon yaratmak. Citigroup, Temmuz ayında, Giacomo Ciampolini liderliğinde alternatif bir sermaye ekibi oluşturdu.
Ciampolini ekibin kurulmasının ardından, “şirketler halka arzlarını gerçekleştirmeden daha fazla para kazanıyorlar. Bu şirketler daha önce birkaç yık bekledikten sonra halka arzlarını gerçekleştirirlerdi” dedi. Açıklamasının devamında, “bu uzun vadeli trend kalıcı olacak” ifadesini kullandı.
Oxera’nın verilerine göre, kamu sermayesi oluşturmanın, özel sermaye piyasalarına kıyasla maliyetinin daha yüksek olması, Londra’nın hisse piyasalarının küçülmesinin temel nedeni. Teknoloji şirketleri artık borsalarda daha az vakit geçiriyor. Özel sermaye şirketleri rekor miktarda nakde sahip ve bu şirketlerin halka arzını önlemek için hızlı hareket ediyorlar.
PitchBook’a göre, finansal krizden bu yana halka arz ve satın alma arasındaki medyan zaman, daralarak ortalama altı yıl oldu. Skalanın daha küçük tarafında, 400 milyon dolar ve 1,25 milyar dolarlık anlaşmalar için, satın alma süresi 2015’ten bu yana neredeyse yarıya düşerek 12,2 yıl oldu. Aynı zamanda, değeri 1,25 milyar dolar ila 4 milyar dolar arasında olan şirketler için halka arz edilmeden satın alınma süresi aynı dönemde, 9,8 yıldan 6,4 yıla düştü.
Özel sermaye satın alımları da bu trendi hızlandıran faktörler arasında yer aldı. Örneğin İngiliz siber güvenlik şirketi Sophos’un, 2019 yılının Mart ayında 3,9 milyar dolara, ABD özel sermaye şirketi Thoma Bravo tarafından satın alınması, son yılların en büyük borsa çıkışı oldu. İngiltere borsasından çıkan şirketlerin sayısını yeni halka arzlar telafi etmiyor. Bu trendin hızlanmasınaysa, bu yıl ortaya çıkan korona virüs krizi neden oldu.
Eylül ayında, İngiltere’nin en büyük ikinci halka arzı olan THG Holdings’in halka arzının ardından hisselerinin yükselişe geçmesi, daha fazla teknoloji şirketinin borsalara katılacağına yönelik umutları yeşertmişti. Ancak bu henüz gerçekleşmedi.
Dealogic’e göre, İngiltere’de yıl başından bu yana toplam 3,2 milyar dolar değerinde, yalnızca 9 halka arz gerçekleşti. 2016 yılının aynı döneminde, son 20 yılın zirvesi yaşanarak, toplam 36,2 milyar değerinde, 193 halka arz gerçekleşmişti.
İngiltere’nin tersine ABD’nin hisse piyasalarında geçtiğimiz haftalarda teknoloji şirketlerinin halka arzında yükseliş görüldü. Düzenleyici yükümlülükler de küçük ve orta sermayeli şirketlerin halka arzının önüne çıkan engellerden biri oldu.
Oxera’nın raporunda, 2018 yılında yürürlüğe giren Finansal Araç Piyasaları Direktifi’ne göre, yatırım bankaları müşterilerinden yatırım araştırma ve uygulamaları için aynı anda ücret talep edemediğine dikkat çekildi. Bu durum küçük ve orta sermayeli şirketlerle ilgili araştırmaların azalmasına neden olarak, yatırımcıdan gelen talebi düşürdü.
Oxera, “özellikle küçük ve orta sermayeli şirketler şimdilerde halka arzı oldukça zor buluyor çünkü ücretler yüksek, yükümlülükler ağır ve maliyetler fazla” dedi.
Cornerstone: Kripto paralar volatil piyasaları yumuşatabilir
Pandemi mağduru hisseler neden yükseliyor?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Çin ve Asya ulkeleri büyüyor ve Avrupa küçülüyor. Bu kaçınılmaz bir gerçek. Doğu Asya ulkeleri avantajini iyi kullaniyor. Çin bu konuda emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:49)