E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİngiltere AB'den çıkınca Ankara Anlaşması ne olacak---

İngiltere AB'den çıkınca Ankara Anlaşması ne olacak

İngiltere AB'den çıkınca Ankara Anlaşması ne olacak
25 Haziran 2016 - 00:50 borsaningundemi.com

Türkiye ile birlik üyeleri arasında imzalanan Ankara Anlaşması, İngiltere'nin birlikten ayrılmasıyla çok tartışılacak konulardan biri olacak

İngiltere'de seçmen, 'AB'den ayrılma' kararı aldı. Bu kararla beraber Avrupa Birliği'nin yapısına ve genişlemesine dair tartışmalar devam ederken Brexit'in Türkiye'yi nasıl etkileyeceği merak konusu oldu.

BBC Türkçe'nin haberine göre; Türkiye ile AB ilişkilerinin yanı sıra Ankara ile Londra arasında uygulanan 'çalışma vizesi' hakkı da Brexit'le beraber değişebilecek maddelerden.

ANKARA ANLAŞMASI NE OLACAK?

Bu açıdan öne çıkan sorulardan biri de Türkiye'den çalışmaya İngiltere'ye gelenler için uygulanan 'Ankara Anlaşması'nın akıbeti.
İngiltere'nin AB'den çıkmasıyla Ankara Anlaşması sona erer mi?

O HÜKMÜ UYGULAYAN TEK ÜLKE İNGİLTERE'YDİ

Türkiye, kuruluşundan bir yıl sonra 1959'da Avrupa Ekonomik Topluluğu'na başvurmuş, müzakereler sonucunda da 1963 yılında, Türkiye vatandaşlarının topluluğa üye ülkelerde hizmet verebilmek için vize almalarını da sağlayan Ankara anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmanın 'hizmetlerin serbest dolaşımı' hükmünü uygulayan tek ülke İngiltereydi.

"ANLAŞMA BOZULUR"

Londra merkezli STS Solicitors avukatlık bürosundan Hüsniye Sera Üstek-Bazen, referandumdan 'AB'den ayrılma' kararının çıkmasıyla anlaşmanın da bozulacağını söylüyor.
Üstek-Bazen, "Bu hak, er geç feshedilecektir. İngiltere İçişleri Bakanlığı, muhtemelen bu kategoride başvuruda bulunanlara, ECAA (Ankara Anlaşması) kapsamında tanınan hakların feshedilmesinden önce belli bir geçiş süresi tanıyabilir" diyor ancak mevcut durumda, bunun zamanlaması ve tanınacak süre konusunda bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirtiyor.
Avukat Üstek-Bazen, son dönemde İçişleri Bakanlığı'nın önceki yıllara kıyasla ECAA başvurusunda bulunanların vize süreçlerini güçleştirdiğini belirtiyor ve anlaşma uyarınca haklardan mahrum bırakmadığı için bazı kısıtlamalar getirdiğini söylüyor ve ekliyor:
"Tabii, Türk vatandaşlarının nitelikleri karşılamaları durumunda başka iş amaçlı başvuru imkânları olabilir. Fakat bu vize türleri ECAA kurallarının tanıdığı haklar kadar kolay değil."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)