E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleriİnfo Yatırım Mersin Ekonomi Zirvesi’ne katıldı---

İnfo Yatırım Mersin Ekonomi Zirvesi’ne katıldı

İnfo Yatırım Mersin Ekonomi Zirvesi’ne katıldı
13 Haziran 2022 - 10:55 borsaningundemi.com

Türkiye’nin pazar payı yönünden en büyük 10 aracı kurumu arasında yer alan ve banka dışı en büyük aracı kurumlardan biri olan İnfo Yatırım, MTSO ev sahipliğinde düzenlenen “Mersin Ekonomi Zirvesi’nde yatırımcılarla bir araya geldi.

Bireysel ve kurumsal yatırımcılara, sermaye piyasası araçlarının alım – satım aracılığının yanı sıra, yatırım danışmanlığı, portföy yönetimi ve kurumsal finansman hizmetleri de sunan İnfo Yatırım düzenlenen ekonomi zirvelerinde bireysel ve kurumsal yatırımcılar ile buluşmaya devam ediyor.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ekonomi zirvesinde bireysel ve kurumsal yatırımcılar ile buluşan İnfo Yatırım, dünya ve Türkiye ekonomisinin önemli sorunları ile gelişmeleri sektörün değerli isimleriyle birlikte masaya yatırdı.

Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Prof. Dr. Emre Alkin, Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz ve İnfo Yatırım Araştırma Uzmanı Yunus Şahin’in katılımı ile gerçekleşen zirvenin moderatörlüğünü ise İnfo Yatırım Kurumsal İletişim Direktörü Mine Uzun yaptı.

2022 yılı ekonomisinin mercek altına alınıp, 2023 yılının perspektifinin çizildiği zirvede; kurumsal yatırımcılara, kurumsal finansman konusunda da bilgiler verildi.

Zirvenin açılışında konuşan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Türkiye’de yatırım denildiği zaman insanların aklına dolar, döviz, hisse senedi, bono geldiğini, paradan para kazanmanın teşvik edilmemesini, teşvik edilmesi gerekenin yatırım, üretim ve istihdam olması gerektiğini söyledi.

“Gelişmeler dış ticaretimize olumsuz yansıyabilir”

Zirvede dünya ekonomisini değerlendiren Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, dünya ekonomisi büyüme hızında yavaşlama olduğunu, bu yılki büyüme tahminlerinin yüzde 3’e gerilediğini belirtti. Prof. Aslanoğlu, “Dünyadaki merkez bankaları büyüme ile ilgili endişeliler. Ama ana endişe enflasyon konusunda. ABD’de yüzde 2 olarak hedeflenen enflasyon bir anda yüzde 8-9’lara gitti. Bu nedenle FED başta olmak üzere dünyadaki merkez bankaları para politikalarında ciddi sıkılaşma önlemlerine başladılar” dedi.

Sıkılaşma ile birlikte dolar endeksinin güçlendiğini, bu durumun önümüzdeki 6 – 9 ay içinde zaman zaman terse dönse de Euro/Dolar paritesinde dolar lehine güçlenmenin devam edeceğini söyleyen Aslanoğlu, “İhracatımızın euro, ithalatımızın Dolar cinsinden olması nedeni ile dış dengemiz için olumsuz bir yansıma olabilir” değerlendirmesini yaptı.

“Şirketleriniz eriyor olabilir”

Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu ise zirvede Türkiye ekonomisine ilişkin görüş ve beklentilerini paylaştı. Dünyada ve Türkiye’de ciddi bir enflasyon sorunu yaşandığına dikkat çeken Uzunoğlu, “Türkiye’de yüzde 73.5 enflasyon var. Ama işverenin enflasyonu yüzde 130 çünkü maliyet enflasyonu bu” dedi. Türkiye’de yaşanan yüzde 70 civarı enflasyonun 20 puanlık kısmının yurtdışı kaynaklı olduğuna işaret eden Sadi Uzunoğlu, 50 puanın ise ithal bağımlılığı nedeniyle kur artışından kaynaklandığını söyledi. Enflasyonda bilançoların şişeceğini karın artmış görüneceğine dikkat çeken Prof. Uzunoğlu, “Şirketlerinizin özkaynak karlılıklarına bakmalısınız. Özkaynak karlılık oranınız enflasyonun altındaysa sermayeniz eriyor demektir” şeklinde konuştu. Uzunoğlu konuşmasını “Artık ucuz bir şey olmayacak. Özellikle gıda enflasyonu kalıcı olmaya devam edecek” sözleri ile sonlandırdı.

“Kur riski almayın”

Doların dünyada güçlenmeye devam edeceğinin altını çizen ve piyasalardaki gelişmeleri değerlendiren İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, yatırımcıları kur riski almamaları konusunda uyardı. Fiyatlama davranışlarının bozulduğunu, bugün alanın yarına göre daha ucuza aldığını kaydeden Yılmaz, bu durumun talebi öne çektiğine, ihtiyaç yokken almaya yönlendirdiğine işaret etti. “Bu saatten sonra enflasyon dünyanın her yerinde ekonomilerin baş düşmanıdır ve mücadele edilmelidir” diyen Yılmaz, “Ancak önce bunun bir sorun olduğu kabul edilmeli. Enflasyonu sorun kabul edip de çözemeyen hiçbir ülke yok. Enflasyonun kontrol altında tutulması için döviz kurunun piyasa kuralları çerçevesinde kontrol altında tutulması gerekir ama bunu sadece kur korumalı mevduat yolu ile yapmak zor.” dedi.

“Değişmeden ayakta kalmak mümkün değil”

İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Emre Alkin, Türkiye’nin enflasyon, maliyet, vergi rejimi, dış ticaret rejimi sorunu olduğunu, Merkez Bankası net varlığının sürekli gerilediğini kaydetti. Prof. Alkin, yaşanan olumsuzluklardan iş dünyasının da sorumlu olduğunu söyledi. İş dünyasının kendisini korumak için başkasını yok etmeye çalıştığını kaydeden Alkin, “Kendimizi dış rekabette güçlendireceğimize iç rekabette şişmanlatıyoruz” dedi. Bu süreçte iş dünyasının neler yapması gerektiğine değinen Alkin şunları söyledi: 

Önce durup çözüme odaklanın. Koşan atı tımar edemezsiniz, önce durdurmalısınız. Sizin dışınızda bir durgunluk varsa o da fırsattır. Çalışanlarınızın büyük bölümü sizden daha eğitimli. Henüz beyni zehirlenmemiş gençleri de dinleyin. Yeterince büyükseniz piyasaya şekil verirsiniz, küçükseniz piyasaya göre şekil alırsınız. Son olarak değişime hazır olmalısınız."

İş dünyasının aynı zamanda mal satın alan kişilerin dört sorusuna da yanıt verebilmesi gerektiğine değinen Alkin, “Fiyat ve kalite performans talebi karşılanmalı, mal sattığınız kişiye o malı almış olmanın hazzını yaşatmalısınız. Öz saygı, takdir edilme duygusu oluşturmalısınız. Aklı başında insanları merkeze alıp merkezden yönetim yerine birlikte yönetmeyi seçin” dedi. Alkin, yönetimin de dijital kaynaklar üzerinden yürütülmesi tavsiyesinde bulundu. 

“Krizi fırsata çevirmek mümkün”

İnfo Yatırım Araştırma Uzmanı Yunus Şahin ise zirvede hisse senetleri üzerine bilgiler paylaştı. Kriz ortamlarının nasıl fırsata çevrilebileceğinin ipuçlarını veren Şahin, “Hedef Portföy Yönetimi A.Ş. olarak 1 milyar TL büyüklüğünde bir hisse senedi fonu yönetiyoruz. İç ve dış trendleri takip edip oluşan krizleri fırsata dönüştürmeye çalışıyoruz. Pandemi sonrası tüketim alışkanlıkları çok değişti ve sürekli yeni trendler gördük. Önce konut talebi sonra beyaz eşya talebi yükseldi ve bu sektördeki şirketlere yatırımlar yaptık. Aşılanma sonrası toparlanma ile dünya büyüme trendine girdi ve demir çelik şirketlerine yatırımlar yaptık. Yükselen navlun fiyatlarıyla gemicilik sektörüne yatırım yaptık. Bu yıl başından beri enerji kriziyle boğuşuyoruz ve enerji şirketlerinden yüksek getiriler elde ettik. Amacımız konjonktürü doğru şekilde okuyarak yatırımcılarımıza maksimum getiriyi sağlamak. Her krizin içerisinde bir fırsat var ve bu fırsatı değerlendirmek için borsa size yeterli imkanları sunuyor.” dedi.

İnfo Yatırım Metaverse dünyasına InfoVerse ile adım atıyor!

İnfo Yatırım’ın net dönem karı yüzde 96,3 arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)13 Haziran 2022 12:30

    Bu tarz kurumlarda ilk olarak Z kuşağına bakarım. dekor mu ? uygulamanın içinde rol alabilmiş mi.Yoksa dinazor tabiri tiplermi var ?... yatırımcı z kuşa ğı mı ? yoksa eski abiler ağır abiler mi... benim bakış açım nedense öyle... resimlere bakınca görebilirsiniz.. kurumsal firmalarda kendine yer bulabilirsa orası kurumsaldır... yoksa dekordur...