E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER
2012’de çıkan Sermaye Piyasası Kanunu’nda yer alan ve elektronik ortama geçişte fiziki hisse senetlerini uygulamadan kaldıran madde gereği, ‘yastık altı’ hisselerini 2005’te başlayan 7 yıllık süreçte Merkezi Kayıt Kuruluşu’na kaydettiremeyen ve hak kaybına uğradığını iddia eden binlerce küçük yatırımcıya müjde adaletten geldi.
2015 yılında Ankara 3. İdare Mahkemesi’nde açılan bir dava, 2013 başı itibarıyla Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne (YTM) devredilen hisseleri İdare tarafından borsada toplu olarak satılan tasarruf sahiplerine umut ışığı oldu.
65 BİN EYAP HİSSESİ İÇİN DAVA AÇILDI
Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği’ne (SPYD) intikal eden olayda, mahkemenin, kaydileştirme süreci içinde sisteme dahil olmayan hamiline yazılı 65 bin adet EYAP hisse senedinin iade edilmesi başvurusu Yatırımcı Tazmin Merkezi tarafından reddedilince kararın iptali için dava açan Ender Çil’i haklı bulduğu ortaya çıktı.
Sahibi olduğu 65 bin adet EYAP hisse senedinin, 2012 yılı sonu itibarıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından kayden izlenmeye başlamasının ardından fiziken teslimini gerçekleştiremeyen yatırımcı Ender Çil, Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne intikal ettirilen hisse senetleri için satışın iptalini ve tarafına iadesini talep etti. Ancak satış iptali ve iade istemi İdare tarafından reddedildi.
ANAYASA MAHKEMESİ O DÜZENLEMEYİ İPTAL ETTİ
Gelişme üzerine kriz Ender Çil tarafından mahkemeye taşındı. Yatırımcı Tazmin Merkezi aleyhine açılan davada Ankara 3. İdare Mahkemesi, iki önemli karara atıfta bulundu. 2014’te Ankara 7. İdare Mahkemesi tarafından Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, “6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 13. Maddesi dördüncü fıkrasında yer alan, Kaydileştirilmesine karar verilen sermaye piyasası araçlarının Kurulca belirlenen esaslar çerçevesinde teslimi zorunludur. Teslim edilen sermaye piyasası araçları kendiliğinden hükümsüz hale gelir. Teslim edilmeyen sermaye piyasası araçları ise kaydileştirilme kararından sonra borsada işlem göremez, aracı kurumlarca bu sermaye piyasası araçlarının alım satımına aracılık edilemez ve katılma belgelerinin geri alımı yapılamaz. Kayden izlenmeye başladığı tarihi izleyen yedinci yılın sonuna kadar teslim edilemeyen sermaye piyasası araçları YTM’ye intikal eder. Bunların üzerindeki sınırlı ayni haklar kendiliğinden sona ermiş sayılır. Bunlar YTM’nin hesabına geçmesinden itibaren üç ay içinde satılır” düzenlemelerinin iptalinin istendiği belirtildi.
Başvuru üzerine Anayasa Mahkemesi’nin 2015 tarihli kararında ise, “6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 13. Maddesinin 4 numaralı fıkrasının; üçüncü cümlesinde yer alan ‘katılma belgelerinin geri alımı yapılamaz’ ibaresi ile dördüncü, beşinci ve altıncı cümlelerinin Anayasa’ya aykırı olduklarına ve iptallerine, oybirliğiyle karar verildi’ denildiğine işaret edildi.
MAHKEME KARARI: HİSSELER DAVACIYA İADE EDİLMELİ
Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı üzerine 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 13. Maddesinin 4. Fıkrasının iptal edildiğine vurgu yapan Ankara 3. İdare Mahkemesi heyeti, Yatırımcı Tazmin Merkezi tarafından yürütülen söz konusu işlemin yasal dayanağının kalmadığını belirterek, dava konusu işlemin iptaline, davacı Ender Çil’e ait olan ve davalı İdareye intikal ettirilen hisse senetlerinin iade edilmesi gerektiğinin anlaşıldığına dair hüküm verdi. Oybirliğiyle alınan karar 29 Ocak 2016 tarihinde açıklandı.
Yetkililer, sistemde gidilen değişikliği fark etmeyen ve yüzlerce milyon değerindeki hisse senetlerini götürüp kaydileştirme işlemi yaptırmayan binlerce yatırımcı için bu kararın emsal niteliğinde olduğuna dikkat çekti. Resmi işlemler başladığında Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne ilk etapta 150 milyon lira değerinde hisse senedinin devrolduğu konuşuluyordu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:15)