E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisİMKB'ye neden İbrahim Turhan atandı?---

İMKB'ye neden İbrahim Turhan atandı?

İMKB'ye neden İbrahim Turhan atandı?
02 Ocak 2012 - 10:33 borsagundem.com

İMKB’nin yeni başkanı Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan oldu. Peki ama bir çok isim dolaşmasına karşın neden ibrahim Turhan atandı?

Neden İbrahim Turhan? İMKB’nin yeni başkanı Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan olacak. Genç başkanı halefi Hüseyin Erkan’dan kalan kurumlararası işbirliği, şirketleşme ve bölgesel derinlik gibi zorlu bir ajanda bekliyor. Turhan, bu sorunları aşmak için bürokrat değil, CEO gibi hareket etmek zorunda kalacak
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanlığına Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Turhan’ın atanmasına ilişkin kararname Çankaya Köşkü’ne gönderildi. Eğer bir aksilik olmazsa 43 yaşındaki Turhan, yarın İMKB’nin altıncı başkanı olarak görevine başlayacak. Turhan, bankacılık ve finans alanında güçlü bir akademik kariyere sahip. Yedi yıldır Merkez Bankası’nda önemli görevler üstlendi. Banka Meclisi üyesi olarak adım attığı Ankara’da daha sonra Para Politikası Kurulu üyeliği yaptı.
2008’den bu yana Merkez Bankası’nda başkan yardımcısı görevini üstlenen Turhan, küresel krizin ardından G-20 bünyesinde oluşturulan Finansal İstikrar Komitesi toplantılarında Merkez Bankası’nı temsil eden kişiydi. Bu dönemde yabancı bankacılık ve finans otoriteleriyle güçlü ilişkiler kurdu.
Galatasaray Lisesi’ni birincilikle bitiren hemen ardından da Boğaziçi Üniversite’sinde işletme eğitimi alan Turhan’ın yaşamında Boğaziçi Üniversitesi’nin özel bir yeri var. Burada müstakbel Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve SPK Başkanı Vedat Akgiray ile tanışan Turhan, ‘Hoca’ lakaplı Davutoğlu’nun fikirlerinden ciddi anlamda etkilendi. Davutoğlu’nun tüm dünyada saygı uyandıran dış politika stratejisinin ekonomik alanda nasıl hayata geçirilebileceğini düşündü. Merkez Bankası’na atanınca da hayallerini hayata geçirme olanağı buldu.
Türk Lirası’nın bölgesel para birimi olması için atılan tüm adımlarda onun imzası vardı. Bu adımlar Ankara’da ona duyulan saygıyı arttırdı.
Başbakan Erdoğan’ın büyük bir tutkuyla hayata geçirmek istediği projelerin başında İstanbul Finans Merkezi Projesi geliyor. Erdoğan ve ekonomi yönetimi İMKB yönetiminin bu süreçte daha proaktif bir rol üstlenmesini istiyor. Turhan sahip olduğu artılarla bu yönetici profilinin içini dolduran bir görüntü çiziyor.
Hükümet yine bu kapsamda 381 milyar lira piyasa değerine sahip İMKB’yi yeni dönemde anonim şirkete dönüştürmek istiyor. Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray, bir ay önce yaptığımız söyleşide borsanın yeni başkanının vasıfları hakkında şunları söylemişti : “Borsayı en kısa zamanda şirketleştirmek istiyoruz. Şirketleşme olmadan piyasanın hızlı bir gelişim kaydetmesinin mümkün olmadığına inanıyoruz. Yeni dönemde daha farklı bir İMKB olacak ve yeni başkan da buna uygun bir profil sergileyecek.”
Ankara’da yeni İMKB başkanının bir bürokrattan ziyade CEO gibi hareket edeceği konuşuluyor. Bu nedenle İbrahim Turhan’ın omuzlarındaki yük çok büyük.
Vatan- Ufuk Şanlı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hayırlı olsun03 Ocak 2012 12:38

    başkan şu avgyo-mepet-atlas hisselerine bir el atarmısınız lutfen....millatin ocağını batırdı arsız adamlar..