E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriİMKB'nin 25 yıllık bilançosu!---

İMKB'nin 25 yıllık bilançosu!

İMKB'nin 25 yıllık bilançosu!
03 Aralık 2010 - 14:14 borsaningundemi.com

25. yılını kutlayan İMKB 80 şirketten 335 şirkete ulaşırken, toplam piyasa değeri 1 milyar dolardan 314 milyar dolara yükseldi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), 25 yılda 48 milyar dolar hasılatlık halka arza imza atarken, 23 milyar dolarlık da temettü dağıttı. 1986 yılında 80 şirketin günlük 50 bin dolar işlem yaptığı borsada, bugün 335 şirket işlem görürken, günlük hacim 1.7 milyar dolara yükseldi. 26 Aralık 1985 tarihinde kurulan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), kuruluşunun 25. yıldönümünü, kültürel, bilimsel ve sanatsal içerikli bir dizi özel etkinlikle kutlayacak. Etkinliklerin merkezinde, 9 – 10 Aralık 2010 tarihinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde kenferans düzenlenecek.

İMKB'nin 25. yılı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Başkan Hüseyin Erkan, 1986 yılında 13 milyon Dolar olan toplam işlem hacminin şuanda 373 milyar dolar olduğunu kaydederek, "Söz konusu tarihte 1200 brokerin çalıştığı borsada, şimdi 300 broker çalışıyor. Toplam emirlerin yüzde 2'si, toplam işlemlerin ise yüzde 10'unu İMKB'deki seans salonundan yapılıyor. 1986 yılında 50 bin dolar olan günlük işlem hacmi şimdi 1.7 milyar dolar seviyesinde. O tarihte 80 şirket halka açıkken, şuanda bu rakam 335'e ulaştı. Toplam piyasa değeri ise 1 milyar dolardan, 314 milyar dolara çıktı. 1986-1989 yılları arasında 779 milyon dolar, 2004-2010 yılları arasında ise 25 milyar dolarlık bi halka arz yapıldı. 25 yılda ise Emlak GYO ve Do-Co ile beraber 48,2 milyar dolarlık bir halka arz hasılatına ulaşıldı" diye konuştu.

Hasılat 10 milyar doları aşacak

yüzbinlerce yeni yatırım gelecek

Hüseyin Erkan, 2011'de büyük halka arzlar beklediklerini ve bu arzlardan elde edilecek toplam hasılatın 10 milyar lirayı aşacağını düşündüğünü söyledi. Erkan, "Bu yıl halka arzlarda küçük ve orta ölçekli şirketler öne çıktı. 2011 ilk yarısında büyük halka arzlar gelmesini bekliyoruz. Doğuş Holding'in yanı sıra, Finansbank, Halkbank'ın ikinci halka arzından bahsediliyor. Ziraat Bankası'nın hazırlığı var, ama 2011'de olur ya da olmaz. Ayrıca Pegasus'un halka arz çalışması var...2011'de halka arzlarda toplam hasılatın 10 milyar liranın üzerine çıkacağını tahmin ediyorum" dedi. Erkan, Emlak Konut GYO ve DO&CO şirketleri de dahil olmak üzere bu yıl 21 şirketin halka arz edildiğini, bu arzların toplam hasılatının ise 3.5 milyar liraya yaklaştığını söyledi. 21 şirketin 20-30 bin yeni yatırımcı getirdiğini kaydeden Erkan, 2011 yılında yeni halka arzlarla yüzbinlerce yeni yatırımcının geleceğini dile getirdi.

Yatırımcı seferberliği başlatacak

2023’de hedef nüfusun %10’u

Hüseyin Erkan, bu yıl yapılan halka arz seferberliği ile arz tarafını canlandırdıklarını, önümüzdeki yıl da yatırımcı seferberliği ile talep tarafını canlandırmayı planladıklarını kaydetti. Erkan, “Bu daha çetin bir mücadele olacak. Bu kapsamda aracı kurumlar ve TSPAKB ile çalışmalar yapacağız. 2023 hedefimiz İMKB'de 1,000 şirketin işlem görmesi, nüfusun yüzde 10’una yani asgari 7-7.5 milyon yatırımcıya ulaşılması" dedi. Manipülasyon konusunda da son 1-1.5 yıl içerisinde çok büyük aşamalar kaydettiklerini vurgulayan Erkan, "Şüpheli işlemlerin toplam piyasa işlemlerine oranı hiçbir zaman yüzde 1.5'i geçmedi. Yine de SPK ile birlikte yakın gözetim yapıyoruz. Kişi bazında da, hisse bazıda da brüt takas uygulaması getirilebiliyor" dedi.


Dünya borsalarına erişim

için teknoloji şirketi kuracak

İstanbul'un finans merkezi olması için bir adım olarak değerlendiği erişim projesi hakkında bilgi veren Başkan Erkan, "Tüm dünya borsalarına tek bir yerden erişimi sağlayacağız. Bu kapsamda bir Teknoloji şirketi kurmayı planlıyoruz" dedi. Finans merkezi hedefi doğrultusunda yeni enstürmanların geliştirilmesine yönelik bazı çalışmaların da önümüzdeki yıl sonuçlanacağını belirten Hüseyin Erkan, özellikle İslam ülkelerinde yeterince menkul kıymet ürünü olmadığı için, İslam ülkelerindeki firmaların menkul kıymetlere yatırım yapması için işbirliği çalışmaları yaptıklarını ifade etti. Erkan, Sukuk üzerine yapılan repo işlemi ile İslam ülkelerindeki şirketlerin işlem göreceği endeks çalışmaları bulunduğunu, bu kapsamda kısa süre içinde özellikle Mısır başta olmak üzere Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ortak projelerin gündeme geleceğini söyledi. Erkan ayrıca, Kore ile Borsa Yatırım Fonları konusunda çalışmaların olduğu konusunda bilgi verdi.


İMKB'ye Nasdaq modeli salon

İMKB binası yenileniyor. Üst salonun ana işlem salonu olacağını kaydeden Hüseyin Erkan, "Daha modern olacak. Üst tavanı açıyoruz, binaya ışık gelmesini istiyoruz. Alt salon ise medya merkezi olacak. Medya kuruluşlarının buradan yayın yapmasına olanak vereceğiz. Aşağı salon için Nasdaq borsasını örnek alacağız. Bu arada 5 katlı otopark da yapacağız. 2 sene hazırlık dönemimiz sürecek. Yatırım bütçesi henüz belli değil, ama maliyetleri kendi fonlarımızla karşılayacağız"dedi. Nisan-mayıs aylarında ihaleye çıkacak olan İMKB'de inşaatın yaz aylarında başlaması bekleniyor.

Öte yandan, İMKB'nin AŞ olması için çalışmaların sürdüğünü kaydeden Erkan, bu konuda iyi bir model oluşturmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.


Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR / Dünya Gazetesi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)