E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıİMKB'de yükseliş ne kadar sürecek?---

İMKB'de yükseliş ne kadar sürecek?

İMKB'de yükseliş ne kadar sürecek?
19 Mart 2012 - 09:09 borsaningundemi.com

Geçtiğimiz hafta yaşanan yükseliş trendi devam edecek mi? Endekste önemli seviyeler hangileri?

Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı tarafından hazırlanan "IMKB'de yükseliş ne kadar sürecek ?" başlıklı Pusula Raporu: 
Borsalar aşağı eğilimli iki haftayı takiben geçen hafta ailece yukarı gittiler. Japonya dışında Asya’nın katılamadığı bu alış dalgasında Avrupa ve Amerika borsaları ön saflarda yer alırken IMKB haftanın en iyi performans gösteren borsası oldu.
IMKB’de yaşanan sert yükselişte sanayi endeksi % 1,9 artışta kalırken aslan payı % 7,7 yükselişle IMKB bankacılık endeksinin oldu.
İstanbul Borsasının beklentilerden yüksek çıkan ocak 2012 cari açık verisi, UBS dışında yabancı kuruluşların pek çoğunun IMKB ‘nin zayıf performans göstereceği yönündeki raporları ve son olarak Moody’s tarafından Türk bankalarının kredi notlarının negatif izlemeye alındığı açıklamasına meydan okurcasına gösterdiği bu performans pek çok yatırımcıyı şaşırttı.
Yükseldikçe cari açığı tetikleyen bu nedenle de IMKB üzerinde baskı yaratan petrol fiyatlarındaki artışa rağmen IMKB’nin sert sıçramasını biz diğer borsalara göre belirginleşen ucuzluğuna bağlıyoruz. Bu gerekçe ile de üç haftadır nisan ayına yönelik beklentilerimizi aktararak okurların resme daha geniş açı ile bakmasına katkı sağlamayı hedefliyorduk. IMKB ‘nin negatif haber setinin baskın olduğu bir haftada ortaya koyduğu başarılı performans ile gücünü & orta - uzun vadeli potansiyelini teyit ettiğini düşünüyoruz.
IMKB’ de yükseliş ne kadar sürecek ?
Biz borsaların sınırlı düzeltmeler ve yerinde say uygun adım marş melodileri içeren yatay dalgalanmalarla nisan sonuna kadar olan kesitte yukarı yönlü eğilimlerini sürdüreceği görüşündeyiz. Takvimsel olarak ABD 3 aylık bilanço dönemi ( 11 Nisan – 04 Mayıs ) sonuna kadar sürmeye aday bu yükseliş dalgasında IMKB 100 endeksi için 68.000 puanın hedef niteliği taşıdığını düşünüyor, bu kesit içinde ara dirençlerde nakde geçme stratejisinin yükseliş hareketinin dışında kalma riskini beraberinde getirebileceğine dikkat çekmek istiyoruz. Bu hafta için 63.000 puanı en azından frenleyici etki göstermeye aday bir ara direnç seviyesi olarak görsek de, güçlü bir düzeltmeye adres teşkil etmesini beklediğimiz hedef direnç 65.000. Geçen hafta çok sayıda tebrik e-maili aldık, teşekkür ederiz. Ancak bir noktaya dikkat çekmeliyiz. Finansal piyasalardaki seyri önceden tahmin etmek gerçekten zor. Bu zorluğa karşın pusulada lafı fazla dolandırmadan ve salt teknik analiz bulguları ile yetinmeden beklentilerimizi okurlarla makro gerekçeler eşliğinde paylaşmaya ve net olmaya büyük özen gösteriyoruz.
Bu bakıma gerek beklenmedik faktör değişikliklerine bağlı olarak, gerek ise kendi yanılgılarımızdan kaynaklanacak biçimde tahminlerimizin yanlış çıkabileceğinin altını çizmek istiyoruz.
Sektör Seçimi 
Geçen hafta ortaya attığımız ve gerekçelerini paylaştığımız “ önümüzdeki 6 - 12 aylık kesitte sanayi hisseleri % 20 getiri sağlarken banka hisselerinde getirinin % 75’i bulabileceği, hisse senedi yatırımlarında banka hisselerine öncelik verilmesinin daha doğru olacağı “ yönündeki görüşümüz geçerliliğini koruyor. Ancak kısa vadede; geçen hafta banka endeksinin sanayi endeksine kıyasla % 6 daha iyi performans ortaya koymuş olmasını dikkate alarak mart ayının devamında banka endeksinin sanayi endeksinden en fazla % 2 kadar daha iyi performans sergileyebileceğini, bu ilave performans yaşandıktan sonra veya yaşanamadan sanayi grubunun öne çıkacağını tahmin ediyoruz.
Başka bir deyişe; cari fiyatlardan açılacak pozisyonlarda önceliğin iskontolu kalmış ve pozitif üç aylık bilanço beklentisine sahip sanayi hisselerine verilmesinin daha doğru olacağı görüşündeyiz. Aynı şekilde banka endeksinin sanayi endeksine göre ilave % 2 pozitif performans göstermesi durumunda portföylerde yer alan banka hisselerinin sanayi hisseleri ile değiştirilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz.
Strateji
Yükseliş trendleri içinde yaşanan yatay kesitlerin ortak özelliği bu kesitte endeksi yukarı taşıyan hisseler sınırlı geri çekilmeler yaşarken, yukarı harekete sınırlı katılım gösteren hisselerin sert ataklara sahne olmasıdır.
Bu hafta içinde 63.000 puan ara direncinin frenleyici etkisi ile endeksin yataylaşabileceğini ve hisse bazı hareketlerin ön plana çıkabileceğini tahmin ediyor, önemli bir geri çekilme olacağını sanmıyoruz. Endeks bizi yanıltır ve sert yükselişe bu hafta devam ederse mart ayının hedef seviyesi olan 65.000 puanın rotaya girebileceğini düşünüyor ancak bu seviyenin düzeltme yaşanmadan geçilmesini beklemiyoruz.
USD/TRL
Dolar haftanın ilk bölümünde dünya genelinde yakaladığı ivme ile TL karşısında 1,81 seviyesini test ettiyse de son iki gün başta euro hemen her para birimine karşı geriledi ve TL karşısında haftayı 1,7950 seviyesinde tamamladı.
Bu cephede nisan ayının TL lehine geçeceği yönündeki beklentimizi koruyoruz. Türkiye’nin ocak ayı cari açığının piyasa beklentisinin üzerinde gelmesinin etkisi ile geçen hafta 1,79 – 1,81 arasında dalgalanan USD/TRL de gerek güncel değerlerin gerek ise yukarı yönlü hareketlerde sağlanabilecek % 1-2 oranlı sürpriz atakların 2012-2013 dönemine yönelik belki de son satış fırsatı olduğunu düşünüyoruz. Öte yandan ocak ayı cari açık verisini ve geçen haftayı 126 dolar seviyesinde tamamlayan petrol fiyatlarının yukarı yönlü yeni ataklara sahne olma ihtimalini göz önüne alarak nisan sonu USD/TRL tahminimizde revizyona gidiyor 1,62’den 1,66’ya yükseltiyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)