E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıİMKB'de yükseliş kalıcı mı?---

İMKB'de yükseliş kalıcı mı?

İMKB'de yükseliş kalıcı mı?
30 Mart 2012 - 09:24 borsaningundemi.com

İMKB-100, 61.700-62.000 bandındaki destek bölgesinde tutunmaya çabalarını sürdürüyor

İki hafta önce hazırladığımız raporda da belirttiğimiz üzere İMKB’deki yükselişlerin kalıcı olması ihtimalini düşük buluyoruz.
*Hisse senedi piyasalarındaki düşüşlerin derinleşmesine engel olan gelişmeler, Fed Başkanı Bernanke’nin gevşek para politikasına devam sinyalinin piyasalarda olumlu algılanması ve AB’de finansal ‘güvenlik duvarının’ yükseltileceğine ilişkin haberler oldu.
*İMKB’yi önümüzdeki dönemde daha az cazip kılan faktörler:
1. Petrol fiyatlarındaki yükselişin devamı:
a) Brent petrol 124 $ civarına yükselirken, yılbaşından bu yana %16 artmış durumda.
b) Petrol fiyatındaki her 10 $’lık yükseliş, dış ticaret açığının %45’i enerji kaynaklı olan ülkemizin cari açığını 4 milyar $ (yaklaşık olarak milli gelirin %0,5’i) artırıyor.
c) Buna karşılık, Rusya’nın cari dengesine milli gelirinin %1,5’i kadar katkıda bulunuyor. Bu durum, uluslararası fonların, risk alma iştahında bir iyileşme olması halinde dahi, Rusya gibi enerji ihracatçısı ülkeleri tercih etmesi sonucunu doğuruyor.
d) Petrol fiyatlarının hızlı yükseliş, global büyümeyi de tehdit ederek genel olarak borsaları baskı altında tutabilecek.
2. Faiz riski:
a) TCMB, son bir haftadır istisnai gün uygulamasıyla piyasayı faiz koridorunun üst bandına (%11,50) yakın seviyelerden fonluyor. Bunun devam etmesi halinde tahvil faizlerinin de yükselmesi olası böyle bir durumda bankacılık hisseleri olumsuz etkilenerek endeks üzerinde baskı yaratabilecek.
b) Bu hafta, İMKB-100 ve USD/TL birlikte gerileyerek geleneksel ‘ters yönlü seyir’ eğiliminin dışına çıkmayı sürdürdü. Geçen hafta başlayan bu durumun bir süre daha devam edebileceğini geçen hafta hazırladığımız raporda belirtmiştik.
3. Değerleme:
a) İMKB-100 yılbaşından bu yana %20 primli.
b) Endeksin bir yıl sonrası için Fiyat/Kazanç oranı 9,7. Bu oran Rusya için 5,5, Çin için 8,1 ve gelişmekte olan ülkelerin ortalaması için 9,5 seviyesinde. Dolayısıyla İMKB’nin değerleme olarak çok cazip seviyelerde olduğu söylenemez.
4. Avrupa’ya ilişkin riskler:
a) ECB’nin LTRO ihaleleri ile likidite sorunun çözülmesi ve Yunanistan borç takasının finalize edilmesine rağmen, euro bölgesi resesyonda ve sorunlar yavaş çözümlenecek.
b) Nitekim İspanya ve İtalya’da getiriler yeniden %5’in üzerinde İspanya’da %5,50’ye yaklaştı. Yarın İspanya’da bütçe açığının GSYİH’ye oranını %5,3’e indirecek planın açıklanması bekleniyor ancak 2011’de %8,5 olan bu oranın nasıl aşağı çekileceği ve bunun uygulanabilirliği merak konusu.
c) Global risk alma iştahında bir kötüleşme yaşanması durumunda dış finansmana bağlılığı yüksek olan Türkiye’nin kırılganlığı, hisse senedi piyasaları için önemli bir risk unsuru.
*Sonuç: Yukarıda belirtilen faktörlerin, İMKB üzerinde baskı yaratmasını bekliyoruz. Endekste yurtdışı risk alma iştahına ve bol likiditeye bağlı yükselişlerin kalıcı olması ihtimali düşük. Endeksin mevcut destek seviyelerinde tutunamaması durumunda bir miktar kar satışıyla karşılaşmasını olası buluyoruz. 
AKBANK

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)