E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İki hafta önce hazırladığımız raporda da belirttiğimiz üzere İMKB’deki yükselişlerin kalıcı olması ihtimalini düşük buluyoruz.
*Hisse senedi piyasalarındaki düşüşlerin derinleşmesine engel olan gelişmeler, Fed Başkanı Bernanke’nin gevşek para politikasına devam sinyalinin piyasalarda olumlu algılanması ve AB’de finansal ‘güvenlik duvarının’ yükseltileceğine ilişkin haberler oldu.
*İMKB’yi önümüzdeki dönemde daha az cazip kılan faktörler:
1. Petrol fiyatlarındaki yükselişin devamı:
a) Brent petrol 124 $ civarına yükselirken, yılbaşından bu yana %16 artmış durumda.
b) Petrol fiyatındaki her 10 $’lık yükseliş, dış ticaret açığının %45’i enerji kaynaklı olan ülkemizin cari açığını 4 milyar $ (yaklaşık olarak milli gelirin %0,5’i) artırıyor.
c) Buna karşılık, Rusya’nın cari dengesine milli gelirinin %1,5’i kadar katkıda bulunuyor. Bu durum, uluslararası fonların, risk alma iştahında bir iyileşme olması halinde dahi, Rusya gibi enerji ihracatçısı ülkeleri tercih etmesi sonucunu doğuruyor.
d) Petrol fiyatlarının hızlı yükseliş, global büyümeyi de tehdit ederek genel olarak borsaları baskı altında tutabilecek.
2. Faiz riski:
a) TCMB, son bir haftadır istisnai gün uygulamasıyla piyasayı faiz koridorunun üst bandına (%11,50) yakın seviyelerden fonluyor. Bunun devam etmesi halinde tahvil faizlerinin de yükselmesi olası böyle bir durumda bankacılık hisseleri olumsuz etkilenerek endeks üzerinde baskı yaratabilecek.
b) Bu hafta, İMKB-100 ve USD/TL birlikte gerileyerek geleneksel ‘ters yönlü seyir’ eğiliminin dışına çıkmayı sürdürdü. Geçen hafta başlayan bu durumun bir süre daha devam edebileceğini geçen hafta hazırladığımız raporda belirtmiştik.
3. Değerleme:
a) İMKB-100 yılbaşından bu yana %20 primli.
b) Endeksin bir yıl sonrası için Fiyat/Kazanç oranı 9,7. Bu oran Rusya için 5,5, Çin için 8,1 ve gelişmekte olan ülkelerin ortalaması için 9,5 seviyesinde. Dolayısıyla İMKB’nin değerleme olarak çok cazip seviyelerde olduğu söylenemez.
4. Avrupa’ya ilişkin riskler:
a) ECB’nin LTRO ihaleleri ile likidite sorunun çözülmesi ve Yunanistan borç takasının finalize edilmesine rağmen, euro bölgesi resesyonda ve sorunlar yavaş çözümlenecek.
b) Nitekim İspanya ve İtalya’da getiriler yeniden %5’in üzerinde İspanya’da %5,50’ye yaklaştı. Yarın İspanya’da bütçe açığının GSYİH’ye oranını %5,3’e indirecek planın açıklanması bekleniyor ancak 2011’de %8,5 olan bu oranın nasıl aşağı çekileceği ve bunun uygulanabilirliği merak konusu.
c) Global risk alma iştahında bir kötüleşme yaşanması durumunda dış finansmana bağlılığı yüksek olan Türkiye’nin kırılganlığı, hisse senedi piyasaları için önemli bir risk unsuru.
*Sonuç: Yukarıda belirtilen faktörlerin, İMKB üzerinde baskı yaratmasını bekliyoruz. Endekste yurtdışı risk alma iştahına ve bol likiditeye bağlı yükselişlerin kalıcı olması ihtimali düşük. Endeksin mevcut destek seviyelerinde tutunamaması durumunda bir miktar kar satışıyla karşılaşmasını olası buluyoruz.
AKBANK
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:17)