E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİMKB'de müthiş çıkış öyküleri---

İMKB'de müthiş çıkış öyküleri

İMKB'de müthiş çıkış öyküleri
05 Mart 2012 - 02:24 borsaningundemi.com

Borsada işlem görmek isteyen şirketler kuyruğa girdi, arka arkaya yeni halka arzlar geliyor. İMKB'nin en yoğun halka arz süreçlerinden biri yaşanıyor.

Geçen hafta halk arz için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuruda bulunan 3 firmaya Kurul’dan olumlu yanıt geldi, 4 firma ise halka arz için SPK’ya başvuruda bulundu. Ayrıca yine geçen hafta bir şirketin hisseleri İMKB'de işlem görmeye başlarken, iki tanesi de bu hafta başlıyor.
Halka arz sürecinin hız kazanmasında SPK, İMKB gibi kurumların teşvik edici çalışmaları etkili oluyor. İMKB'nin hedefinde 2023'e gelindiğinde bin şirketin borsada işlem görmesi bulunuyor.
İçerisinde tekstilci Hikmet Tanrıverdi, işadamı Necati Kurmel, denizcilik ürünleri sektöründe büyüyen Orhan Kılıç gibi isimlerin başında bulundukları şirketler halka arz için gün sayan şirketler arasında yer alıyor.
En son geçen hafta Taraf Gazetesi İMKB'de işlem görmeye başlarken, Niğbaş Niğde Beton Sanayi ve Hitit Holding hisseleri bu hafta başlayacak.
YENİ ŞİRKETLER GELİYOR
SPK'nın haftalık bültenine göre, Golden Meyve Suyu, Baysan Trafo ve TGS Dış Ticaret'in borsaya gelmesi için izin çıktı. Bunun yanında Teknosa, Kılıç Deniz, Saray Tarım ve Hayvancılık, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) ile Etiler Marmaris olarak bilinen Etiler İnci Büfe de İMKB için sıraya girdi.
Ayrıca Hitit Şirketler Grubu ve Niğbaş Beton hisseleri de bu hafta işlem görmeye başlayacak.
Halka arz için geri sayım başlatan şirketlerin birbirinden ilginç hikayeleri bulunuyor. Bu şirketlerin kimi icradan fabrika alıp üretime geçti, kimi bir kaç metrekarelik küçük işletmelerde üretime başladı.
İŞTE BORSANIN YENİ ŞİRKETLERİ
*Golden Meyve Suyu ve Gıda Sanayi AŞ: Şirketin temelleri yarım asır öncesine 1969 yılına dayanıyor. Akman Holding bünyesinde bulunan Golden’in kardeş şirketi Ersu Meyve ve Gıda, 1999’da halka açıldı. Akman Holding’in Konya Ereğli ve Niğde’de tesisleri bulunuyor.
Akman Holding bünyesine katılan Ersu’nun fabrikası icradan satın alınmıştı.
*Baysan Trafo Radyatörleri Sanayi ve Ticaret AŞ: Baysan’ın temeli 1976’da İzmit’te küçük bir merkezde atıldı. Baysan ilk kuruluşunda mekanik komponent üretiyordu. 1990’a gelindiğinde ise şirketi Tuncer Baydar satın alarak Trafo Radyatör üretimine başladı. Şirket 1996’da ilk defa dalga duvar makinesini kurarak üretime başladı.
2004 yılında ise firma hedeflerini büyüterek dalga duvar, dalga duvarlı kazan ve radyatör üretimine ilave olarak güç trafosu kazanı ve de komponentleri üretimine başladı. Baysan 2008’e gelindiğinde ise 20 bin metrekare alan üzerinde kazan fabrikası yatırımına başladı. Üretilen ürünler Batı Avrupa ve Ortadoğü ülkelerine ihraç ediliyor.
*TGS Dış Ticaret AŞ: Kısa adı TGS Dış Ticaret olan Trakya Tekstil ve Giyim Sanayicileri ve Dış. Tic. A.Ş de halka arz için gün sayan firmalar arasında. Ali Tanrıverdi’nin başında olduğu TGS, sektörel dış ticaret şirketi kapsamında.
1999’da kurulan şirket 2004 yılında "Dış Ticaret Sermaye Şirketi" unvanı kazandı. TGS, ihracatçı ortakları ve müşterileri ile yurtdışındaki ithalatçı şirketler için aracılık görevi yapıyor. Şirket verilerine göre 2009’da TGS üzerinden yapılan ihracatın miktarı 469 milyon dolar seviyesinde.
* Hitit Şirketler Grubu: Hitit Şirketler Grubu, 1970'li yıllarda Çorum'da perakende mağazacılık ile ticari faaliyetlerine başladı. Şirket daha sonra tuğla fabrikası ile büyüyüp, kuyumculuk ve inşaat sektöründe konut üretimi ile büyümesine devam etti. Grubun Çorum, Antalya, İstanbul, Kırıkkale ve Zonguldak illerinde ticari faaliyetlerine perakende ve inşaat sektöründe devam ediyor.
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Sait Börekçi aynı zamanda Kapalıçarşı'nın da eski kuyumcu esnafı arasında yer alıyor. Hisseler bu hafta İMKB'de işlem görmeye başlayacak.
* Niğbaş Niğde Beton Sanayi: Kamu iktisadi teşekkülü olarak 1969’da kurulan ve 1993’ten bu yana Işıklar Grubu bünyesinde yer alan Niğbaş'ın halka arzı 27 Şubat'ta gerçekleştirildi. Hisseler bugün itibariyle borsada işlem görmeye başlayacak.
Hazır beton, betonarme prefabrik yapılar, santrifüjlü beton elektrik direkleri, beton parke, beton şehir mobilyaları ve yapı kimyasalları üreten Niğbaş'ın yüzde 95.3'lük hissesi yine Işıklar Holding girişimi olan ve hisseleri İMKB’de işlem gören Çemaş Döküm’ün elinde bulunuyor. Niğbaş, halka arz sonrası Niğde ve Kırşehir'de boşluklu döşeme panelleri ve beton kiremit üzerine iki yeni fabrika kurmayı planlıyor.
İMKB'YE GELMEK İÇİN BAŞVURAN ŞİRKETLER
*Etiler İnci Büfe Gıda Sanayi ve Dış Ticaret AŞ: Halka arz için SPK’ya başvuran Etiler İnci’nin patronu ise tekstil sektöründen Hikmet Tanrıverdi. Aynı zamanda İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, tostu ve ıslak hamburgeriyle meşhur ‘Etiler Marmaris’ büfeyi 2 yıl kadar önce satın almıştı.
Temeli 1960’lara dayanan Etiler Marmaris’in Türkiye genelinde 70 kadar şubesi bulunuyor. Hikmet Tanrıverdi, Etiler Marmaris’i satın alması sonrası yaptığı açıklamada “Etiler Marmaris büfeyi önce tüm Türkiye’ye daha sonra da dünyaya yayacağız” demişti
*Teknosa İç ve Dış Ticaret AŞ: Teknoloji market konseptinin önde gelen firmalarından Teknosa, halka açılmak amacıyla kayıtlı sermaye sistemine geçmek ve tavan yükseltmek amacıyla SPK'ya başvurdu. Sabancı Holding bünyesindeki Teknosa’nın 70 kadar ilde 260’a yakın mağazası bulunuyor.
*Kılıç Deniz Ürünleri Üretimi İhracat İthalat ve Ticaret AŞ: Kılıç Holding bünyesindeki Kılıç Deniz, kültür balıkçılığı alanında faaliyet gösteriyor. 20 yılı geride bırakan Kılıç Deniz'in kurucusu Orhan Kılıç küçük ölçekle sektöre adım attıklarını açıklamıştı.
Yılda 30 bin ton balık yetiştiren şirketin alabalık dahil 320 milyon ton yavru balık kapasitesi bulunuyor. İstanbul Sanayi Odası’nın en büyük sanayi kuruluşları listendeki Kılıç Deniz’in yüzde 20 hissesi National Bank of Kuwait’in bir iştiraki olan NBK Capital’e satılmıştı.
*Saray Tarım ve Hayvancılık A.Ş: Aynı zamanda Saray Halı’nın da sahibi olan Necati Kurmel’in başında bulunduğu Saray Tarım’ın Adana ve Kayseri’de besi çiftlikleri bulunuyor.
Son dönemlerde televizyon reklamlarında adından söz ettiren Saray Tarım’ın elde edilen et ve süt ürünleri çeşitli mağazalarda satılıyor Dinçer Gökçe / [email protected]

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)