E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisİMKB’de eskiye dönüş ---

İMKB’de eskiye dönüş

İMKB’de eskiye dönüş
27 Kasım 2011 - 08:56 borsagundem.com

Yatırımcıların çok eleştirdiği işlem yapan kurum ismi ve emir iptalleriyle ilgili yeni bir geri adım atılması bekleniyor

İMKB’de yaklaşık bir yıl önce hayata geçirilen emir iptali ve aracı kurum isimlerinin gizlenmesi uygulamasında yeni düzenlemelerin yapılması bekleniyor. Başbakan Yardımcısı ve Ekonomiden Sorumlu Bakan Ali Babacan’ın bir gecede çıkardığı kanun hükmündeki kararname ile İMKB yönetiminin 31 Ocak 2011 tarihinden itibaren görevden almasıyla başlayan değişimin yeni düzenlemelerle devam etmesi bekleniyor. Borsa yönetimine darbe niteliğinde olan bu karardan sonra daha çok yeni İMKB başkanının kim olacağı tartışılıyor, ama asıl değişimin borsada yapılacak yenilikler olduğu vurgulanıyor.
YENİ DÜZENLEMELER GELİYOR
Borsagundem.com’un hükümete yakın kaynaklardan aldığı bilgiye göre, emir iptali ve aracı kurum isimlerinin saklanmasında eskiyi dönüş için bazı düzenlemeler yapılacak. Özellikle de yabancıların hisse satmasını kolaylaştırdığı iddia edilen ve yatırımcıların büyük tepkisine neden olan işlem yapan kurumun isminin gizlemesi uygulamasının değiştirileceği ifade ediliyor. Tamamen eskisi gibi olmasa da işlem yapan kurumların isimlerinin gün sonunda açıklanacağı belirtiliyor. Yeni düzenleme ile işlem yapan kurumun ismi ancak iki gün sonra görünüyordu. İMKB yönetimine gelecek isim kim olursa olsun , gelir gelmez bu değişiklikleri hayata geçireceği belirtiliyor. Ancak işlem yapan kurumun isminin gün sonunda açıklanmış olması da mevcut durumdan çok farklı olmayacak gibi görünüyor. Çünkü gün sonunda ya da iki gün sonra bir şey fark etmiyor. Satışlar ya da işlemler bittikten sonra kurumun isminin öğrenilmesinin çok da bir anlamı olmuyor.
Emir iptallerinin kaldırılması ya da bazı sınırlamaların getirilerek kısıtlanması planlanan yeni düzenlemelerin yatırımcıların taleplerini karşılayıp karşılamadığı yakında ortaya çıkacak.
GEÇEN YIL EKİM AYINDA HAYATA GEÇİRİLMİŞTİ
İMKB, Hisse Senetleri Piyasasında ekim ayından itibaren aşamalı olarak uygulamaya alınacak bir dizi yeni düzenlemeyi yazılı açıklamayla kamuoyuna duyurmuştu. 8 Ekim 2010 tarihinden itibaren, Hisse Senetleri Piyasasında gerçekleşen işlemler sorgusunda alıcı ve satıcı taraflar görünmez hale getirildi.
Hisse Senetleri Piyasası Alım Satım Sisteminde gerçekleşen işlemler sorgusunda yer alan işleme taraf üye kodları ve aktif emir sorgusunda yer alan karşı üye kodları seanslar süresince gösterilmeyerek, veri yayın kuruluşlarına gönderilen gerçekleşen işlemler, alıcı ve satıcı taraf bilgisi olmadan gönderilmeye başlandı.
Üyeler tarafından seans sonlarında alınan işlem defterlerinde karşı üye kodlarının yer almadığı düzenlemede, karşı üye kodlarının gösterildiği işlem defterleri üyeler tarafından T+1 günü, gün sonunda alınabilecek hale dönüştürüldü.
8 Ekim 2010 tarihinden itibaren Hisse Senetleri Piyasasında emir iptali koşulsuz olarak serbest bırakılmıştı.
Bu uygulama ile Hisse Senetleri Piyasası Alım Satım Sisteminde bekleyen normal ve özel alış-satış emirlerinin tek tek, emir bazında iptal edilmesi mümkün kılınmıştı.
BORSAGUNDEM.COM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 27 Kasım 2011 22:26

    Soydurma işi tamam demek ki.Bundan sonra ne olur? Geçen Sinpaş satacaktım.Alıcı 850 bşn satıcı 120 bin dediler.Ama benim yüreğime sızı düştü,tekrar aradım acil satış verdim ,1.09 dan zor verdim.Adamlar iki kademe birden verdiler.

  • bay iflas27 Kasım 2011 22:14

    emir iptalı kaldırsın bana küçük yatırımcıyı koruma amaçlı yapıldı inandırıcı gelmiyordu çünkü küçük yatırımcı her kademeye kaç lot yazabiliyor ama büyük oyuncular istedigi gibi kademeleri doldorup alıcı buldumu küçük yatırımcının kafasına indiriyor ben 13 yıldır borsa oynuyorum ve her şeyimi kaybettim imkb başkanı bizi korumuyor spekulatörün ekmegine yag sürüyor bence

  • 27 Kasım 2011 21:11

    bizi daha fazla soymadan bir an önce eskiye dönelim.bu uygulama başladığında borsa 72.000 di.şimdi 50000 de.dünya batarken türkiye de her şey yolundaydı.tek başına %50 ile hükümet kuruldu borsa çoktü çok tuaf değilmi.neden yükselemedi bu nedeni anlaşılıyor.yabancı istedi diye bu emir iptali uygulaması getirdiniz.allahtan bir iki kişi dile getirdi.de hükümet gerçeği gördü.sağolasın YİĞİT BULUT Snin sayende küçük yatırımcının hakkın yenmekten kurtulacak.ocak ayından sonra inş. borsamız zirveleri göremeye başlayacak.hüseyin erken ve arkadaşları bir daha o kapıdan giremezsinin inş.

  • Figo27 Kasım 2011 19:27

    Asıl şu virman olaylarına bir çare bulunmalı.

  • Figo27 Kasım 2011 19:25

    Emir iptali kesinlikle suitimal ediliyor. Eski sistem uzun yılların birikimiydi ve çok şeffaftı. Kör havuz bitmeli....

  • emir iptali kaldırıl ma ma lı !!!!!!!!27 Kasım 2011 17:28

    arkadaşlar derinlik olayının kaldırılmasına kesinlikle bende karşıyım fakat emir iptali bence doğru bi uygulama. yani akıl var mantık var bi mala siz bir fiyat biçersiniz ama o malı alıncaya kadar sizin değildir ve istediginiz zaman vazgeçebilme hakkına sahip olmak kadar doğal ne olabilirki. ben bi emir yazayım eeeeee sonra yazdıysan mecbursun alacan onuş yazmayaydın madem öyle. olurmu öyle saçmalık. birileri emir iptalini maniplasyon aracı olarak kullanıyor diye bu uygulamanın kaldırılması yanlış. maniplasyon yapanların hepsini allaha havale ediyorum.

  • psikolojik27 Kasım 2011 13:25

    yaa ayazanırken borsa yukselirken, herkes kaznaırken superdi iyidiiiiiiiiiiiiiiiiii...kayıp ved ekriz var, sankı kucuk yatırımcı bir gecede %-15 zararı satabilecekte,ki alanı -satanaı gorecekde hisseden kaçabilecekde. suçlu olarak basşka başkas şeyleri ön plana çıkartıyorlar.. psikolojik bence tamamen, suçlulgu birilerinin üzerine atma sevdasıdır bu... şimdi borsa 100 bın ols akımse demezdi goremıyorum bilmem ne yapamıyorum.. para paraya değer atarsa herkes susar...

  • ahmet özkan27 Kasım 2011 12:53

    emir iptali bir an önce kalkmalı yoksa her gün borsa şelale düşüşleri ve panik satışları riskiyle karşı karşıya emir iptalleri olmasa şuan borsa en kötü ihtimalde bile 55.000 üstündeydi.emir iptali yüzünden bir hisse + iken 5 dk içinde taban noktalara bile gelebiliyor bunu şimdiye kadar niye görmediler gerçekten çok yazık

  • ahmet özkan27 Kasım 2011 12:52

    emir iptali bir an önce kalkmalı yoksa her gün borsa şelale düşüşleri ve panik satışları riskiyle karşı karşıya emir iptalleri olmasa şuan borsa en kötü ihtimalde bile 55.000 üstündeydi.emir iptali yüzünden bir hisse + iken 5 dk içinde taban noktalara bile gelebiliyor bunu şimdiye kadar niye görmediler gerçekten çok yazık

  • ahmet özkan27 Kasım 2011 12:52

    emir iptali bir an önce kalkmalı yoksa her gün borsa şelale düşüşleri ve panik satışları riskiyle karşı karşıya emir iptalleri olmasa şuan borsa en kötü ihtimalde bile 55.000 üstündeydi.emir iptali yüzünden bir hisse + iken 5 dk içinde taban noktalara bile gelebiliyor bunu şimdiye kadar niye görmediler gerçekten çok yazık

  • 27 Kasım 2011 11:36

    tabii yabancı ve dışarıdan işlem yapan yerli malını yukardan sattı, şimdi aşağıdan toplayacak diye hemen değiştir.