E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yapı Kredi Yatırım Tarafından Hazırlanan Günlük Bülten:
"Bu sabah Japonya Borsası %3.8 sert artışla günü tamamladı.Bu Eylül 2008’den sonraki en yüksek seviye. Japon Yenindedevam eden zayıflama eğilimi piyasalara destek olmaya devamediyor. Japonya yeni BOJ Başkanını bekliyor. Bugünyurtdışında takip edilecek önemli bir makro veri yok.Almanya’da 5 yıllık tahvil ihalesi var. Maksimum 4 milyareuroya kadar borçlanma hedefliyor. Yarınki Avrupa ve İngiltereMerkez Bankası toplantıları haftanın odak notasında.Draghi’den herhangi bir politika değişikliği sinyali beklenmiyor,ancak Draghi’nin açıklamalarında kurlara ve LTRO geriödemeleri ile ilgili ifadeleri önemli olabilir.
PİYASA YORUMU
Makro verilerden gelen pozitif sinyallerin de etksiiyle önceki günkü sert satışlar sonrasında dün Avrupa piyasalarında yaşanan tepki yükselişleri ABD piyasalarına da yansıdı. Politik belirsizlikle bu hafta sert yükselişlerin görüldüğü İspanya 10 yıllık faizleri dün 5.40’ların altına indi. Bunda İspanya’da açıklanan ve pozitif sinyal veren Ocak ayı PMI verisi de etkiliydi. S&P 500 endeksi ise %1 artışla günü tamamladı. ABD'de kısa vadedeki önemi gündem maddelerinden biri olan 1 Martta devreye girecek otomatik harcama kesintileri konusunda Başkan Obama’nın otomatik kesintilerinden kaçınmak için daha büyük bir paket üzerinde çalışmaya zaman vermek amacıyla kısa vadeli bir paket üzerinde anlaşma sağlanmasını planladığını not edelim.
Bu sabah Japonya Borsası %3.8 sert artışla günü tamamladı. Bu Eylül 2008’den sonraki en yüksek seviye. Japon Yeninde devam eden zayıflama eğilimi piyasalara destek olmaya devam ediyor. Japonya yeni BOJ Başkanını bekliyor. Başkan Shirakawa 19 Martta görevinden ayrılacak. Çin yatayda. Avustralya doları bu sabah baskı altında. Bunda bu sabah açıklanan perakende satışlardaki %0.3 düşüş beklentilerden kötü yöndeydi. Piyasalarda beklenti yüzde 0.3 artış olacağı yönündeydi. Ayrıca öncü istihdam göstergesi (DEEWR) Şubat ayında yeniden eksi bölgeye geçti.
Bugün yurtdışında takip edilecek önemli bir makro veri yok. Almanya’da 5 yıllık tahvil ihalesi var. Maksimum 4 milyar euroya kadar borçlanma hedefliyor.
Cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam rakamı FED’in mevcut politikalarının devamı için yeşil ışık gibi algılandı. Büyük resimde bu yeşil ışık ve küresel ekonominin ABD ve Çin öncülüğünde toparlanma beklentisi ön planda olmaya devam ediyor. Ancak kısa vadede Avrupa kaynaklı riskler endişe yaratabilir. İspanya ve İtalya’daki politik belirsizlik ana endişe kaynağı. Dün El Pais’de yer alan haberde savcının Başbakan Rajoy’u da içeren geniş kapsamlı bir soruşturma başlattığına yönelik haberler ön plandaydı. Bu doğrultuda Perşembe günü gerçekleşecek İspanya tahvil ihaleleri oldukça önemli. İhalede zayıf talep soru işaretlerini güçlendirebilir. 24-25 Şubat Italya seçimlerindeki en büyük korku ise Berlusconi’nin beklenenden daha iyi performans göstermesi son anketlerde yükseliş görülmüştü.
Ayrıca kurlarda yaşanan son hareketler paralelinde 15 Şubat'taki G20 zirvesi ve ABD’de ertelenen borç tavanı konusu ardından kamu harcamaları kesintileri ile ilgili müzakereler de önemli gündem maddelerinden biri. Piyasalarda gelinen seviyeleri de göz önüne aldığımızda bu konular ile ilgili gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz.
Dün Avrupada açıklanan revize PMI endeksleri dip görüntüsünü teyit ederken (Fransa dışında), ABD'de açıklanan ISM Hizmet endeksi Ocak ayında 55.7'den 55.2'ye piyasa beklentisine paralel yönde geriledi. Endeks detaylarında yeni siparişler endeksindeki düşüş (58.3’den 54.4’e) dikkat çekici olsa da bir diğer önemli gösterge olan istihdam endeksindeki 55.3’den 57.5’e yükselişle dengelenerek gözardı edildiği söyleneblir. Ayrıca yeni ihracat siparişlerindeki daralma bölgesinden genişleme bölgesine zıplama da bir diğer önemli detaydı.
Yarınki Avrupa ve İngiltere Merkez Bankası toplantıları haftanın odak notasında. Draghi’den herhangi bir politika değişikliği sinyali beklenmiyor, ancak Draghi’nin açıklamalarında kurlara ve LTRO geri ödemeleri ile ilgili ifadeleri önemli olabilir. Hatırlanacağı üzere Ocak ayı toplantısında faizlerde değişikliğe gidilmemesi kararının oy birliği ile alındığı yönündeki ifadesi ile daha fazla genişleme olasılığının azalması euroya destek olmuştu. Veri tarafında ise Almanya ve İngiltere’de açıklanacak sanayi üretimi verilerinden gelecek sinyaller izlenecek. Asya tarafında Çin’de enflasyon ve ihracat, ithalat rakamları takip edilecek. Çin’de açıklanacak dış ticaret rakamlarında geçen yıla göre 3 hafta geç başlayacak olan Lunar Year tatili nedeni ile geçen yıla göre daha fazla iş günü olması açıklanacak Ocak ayı rakamlarında artışa destek olması bekleniyor. Bu doğrultuda Ocak ayı rakamlarının net gösterge olamayabileceğni not edelim. Çin piyasaları 11-15 Şubat tarihleri arasında Lunar New Year tatili nedeni ile kapalı olacak. Yurtiçinde ise Cuma günü sanayi üretim açıklanıyor.
Yurtiçine baktığımızda tepki sürecine yönelik hareketin, 81,200 ara direnç noktasını kırma denemelerinde dün de başarısız kaldığını gözlemliyoruz. 80,000 seviyesini destek alma çabasının devamıyla güne başlayacak olan piyasada, bu noktanın seans içi harekette önemli olacağını düşünüyoruz. Yukarı harekette zorlanma eğiliminin ön plana çıktığı piyasada, yeniden alıcılı seyrin güç kazabilmesi için 81,200 direncinin aşılması gerekiyor.Bu paralelde tepki sürecine yönelik alınmasını önerdiğimiz trade amaçlı pozisyonlar için 80,000 seviyesini stop loss noktası olarak alıyoruz. 80,000 desteği altındaki hareketler ise zayıf tepki yükselişlerinin ardından yeniden 79,000 ve 77,750 seviyelerini hedefleyecek aşağı baskıyı gündeme getirecektir.
YAPI KREDİ YATIRIM
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:12)