E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa borsaları Çin’den teşvik beklentilerinin de etkisiyle güne ilaç ve madencilik hisseleri öncülüğünde yükselişle başladılar. Avrupa borsalarının artıda seyrine rağmen İspanya borsası negatif ayrıştı, bu ayrışmada ülkenin borçluluk durumuna ve bankacılık sektörüne ilişkin kaygılar neden oldu. İspanya’nın bu şekilde baskılaması ile kazançlarının bir kısmını iade eden borsalarda ABD’den beklenen veriler öncesi alımlar yeniden hızlandı. Almanya’nın 10 yıl vadeli tahvillerinde faiz rekor seviyeye gerileyerek %1,346 oldu ki bu durum da piyasalarda endişelerin devam ettiğini ve Almanya tahvillerinin hala yatırımcılar tarafından güvenli liman olarak görüldüğünü gösteriyor. İspanya’da IBEX-35 endeksi Bankia öncülüğünde 2003’ten bu yana en büyük düşüşü yaşadı. ABD’de açıklanan konut fiyat endeksi verilerinin de desteği ile Frankfurt ve Paris borsalarında hızlanan alımlarla borsalarda değer kazancı %1’in üzerine çıktı.
İspanya’da düzeltilmiş perakende satışlar Nisan’da yıllık bazda %9,8 geriledi. Ekonomide canlanma veya soğuma sinyali olarak değerlendirilen Perakende Satışlar verisi Euro bölgesi borç krizine dair endişelerin odağındaki ülkelerden İspanya’da tüketici harcamalarının da gerilemekte olduğunu ve ekonomide sorunların sürdüğünü göstermektedir. Ayrıca İspanya Merkez Bankası, ekonominin bu yılın ikinci çeyreğinde de daralmasının beklendiğini bildirdi. OECD Bölgesi’nde Nisanda TÜFE %0,3 artış kaydetti, Mart ayında %0,6 artış göstermişti, yıllık bazda bakıldığında ise %2,7’den %2,5’e gerilediği görüldü. Almanya’da Nisan’da %0,2 artan öncü TÜFE Mayıs ayında ise %0,2 azaldı.
İtalya 6 ay vadeli hazine bonosu ihalesi ile 8,5 milyar euro satış gerçekleştirdi. İhalede ortalama faiz oranı %1,772’den %2,104’e yükseldi. İhalaye satışın 1,61 katı talep geldi, gerçekleşen borçlanmanın üzerinde talep gelmesi olumlu bir gelişme olsa da İtalya’nın borçlanma maliyetlerinin yükseliyor olması ülke ekonomisine dair güvenin yeniden tam olarak tesis edilemediğinin ve kaygıların sürdüğünün bir sinyali olarak değerlendirilebilir. İtalya’nın 6 ay vadeli ihalesinde faiz Aralık 2011’den bu yana görülen en yüksek seviyede gerçekleşti. Fransa 13, 22 ve 52 hafta vadeli bono ihalelerinde 8 milyar euro hedefiyle uyumlu olarak 7 milyar 899 milyon Euro borçlandı, ihalelerde Fransa’nın borçlanma maliyetlerinin yükseldiği görüldü.
ABD’de S&P/CS konut fiyat endeksi açıklandı, Mart’ta aylık değişim %0,0 olurken (beklenti %0,2), 2012 yılı ilk çeyrekte konut fiyatları bir önceki çeyreğe göre yüzde 2.0 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.9 geriledi. ABD'de konut fiyatları Mart ayında, düşük borçlanma maliyetleri ve iyileşen istihdam piyasasının satışları artırması sonucu, bir yılın en yavaş düşüşünü gerçekleştirdi. CB Tüketici Güven Endeksi Mayıs’ta 68,7’den 64,9’a geriledi, Aralık ayından beri en düşük seviyeye ulaştı.
Yurtiçinde; TCMB’nin faiz kararı beklenmekteydi. TCMB 1 haftalık repo faiz oranını %5,75 olarak bıraktı, gecelik borçlanma, borç verme, geç likidite borçlanma-borç verme faizlerinde de değişikliğe gitmedi. TCMB TL cinsi yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yabancı para olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınırı %40'tan %45'e yükseltti. TCMB'nin zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tutulabilecek kısmının üst sınırını artırma uygulaması ile piyasaya 2,8 milyar TL likidite sağlanacak, TCMB rezervlerinde ise 2,1 milyar dolar artış olacak. TCMB 1-21 Haziran döneminde miktar bazlı repo ihaleleri ile yapılacak fonlamanın 1-5 milyar TL aralığında olmasını kararlaştırdı. Önceki dönemde üst sınırın 6 milyar TL olduğu düşünülürse; zorunlu karşılıklarla sağlanan likiditenin fonlama miktarındaki ayarlama ile dengeleneceği söylenebilir. TCMB enflasyonun Mayıs’ta kayda değer düşüş göstermesinin beklenmesine rağmen yılın son çeyreğine kadar hedefin belirgin olarak üzerinde seyredeceğinin tahmin edildiğini ifade etti. Kurul, Nisan enflasyon raporundaki %6,5 düzeyinin yıl sonu enflasyon tahmini olarak korunduğunu belirtti.
TCMB 3,0 milyar TL'lik 5 Haziran vadeli miktar bazlı repo ihalesi açtı. Repo ihalesinde teklif 14 milyar 962 milyon TL, kabul edilen tutar 3 milyar TL oldu.
Avrupa borsalarının yükselişle açılacağı beklentisi İMKB'nin açılışında etkili olduysa da yükseliş nisbeten sınırlı oldu, İMKB güne %0,19 primle 54.946 puandan başladı. İlk seansta 55.574 puana dek yükselen endeks ilk seansı %1,20 artışla 55.500 puandan tamamladı. İkinci seansta satış baskısı ile 54.807 puana gerileyen endeks ABD verilerinden sonra alımlarla yükselerek yeniden %1’in üzerinde primle seyretmeye başladı, günü %1,10 primle 55.449 puandan tamamladı.
EURUSD paritesi Avrupa’da güne olumlu bir başlangıç yapılması ve bunun korunmaya çalışılması ile 1,2510 seviyelerinden 1,2575 düzeylerine dek yükseliş kaydetti. İspanya borsasının 2003 yılından beri en düşük seviyeye gerilemesi ile EURUSD paritesi de yeniden 1,2522 seviyelerine çekildiyse de Avrupa borsalarının yeniden yükselişe geçmesiyle euro da dolar karşısında değer kazanmaya başladı. Dolar/TL güne başlarkenki 1,8370 seviyelerinden geriledi, EURUSD paritesinde yükseliş sürerken Dolar/TL 1,8330 seviyelerine dek geri çekildiyse de yeniden yükselişe geçerek TCMB faiz kararı öncesi 1,8374 seviyesini test etti. ABD konut verileri sonrası Avrupa borsalarında alımların hızlanması ve dolardaki gevşeme ile 1,8300 seviyelerine inen Dolar/TL İMKB kapanışı itibariyle 1,8304 seviyelerindeydi.
En çok değer kazanan ve kaybeden hisselere sektörler bazında bakıldığında XBN10 %2,79, XBANK %2,78 ve XUMAL %2,45 değer kazanmış, XSPOR %2,36, XMANA %2,14 ve XILTM %2,00 değer kaybetmiştir.
Hisselere yükselenler/ düşenler şeklinde bakıldığında yükselenler listesinde ilk beş OSTIM %36,67, YKBYO %22,63, ATAYO %17,86, KRONT %17,24 ve UCAK %15,38 şeklinde sıralanırken, FMIZP %14,65, CEYLN %13,69, NIBAS %13,45, BROVA %9,30 ve CEYLNY %8,33 değer kaybederek en çok düşen beş hisse olarak sıralanmıştır.
Turkish Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:52)