E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören mevduat bankalarının konsolide olmayan aktif toplamı 1 trilyon liraya koşuyor.
İMKB verilerinden derlenen bilgilere göre, borsada işlem gören mevduat bankalarının konsolide olmayan aktif toplamı 2012 yıl sonu itibariyle 994 milyar 828 milyon 452 bin lira oldu. 2011 yılında 874 milyar 880 milyon lira olan bankaların aktif toplamı, 2012 yılında yüzde 13,71 oranında arttı.
Aktif toplamda, 2012 yılında ilk sırayı 175 milyar 444 milyon lira ile İş Bankası alırken, bu bankayı 160 milyar 192 milyon lirayla Garanti Bankası, 155 milyar 853 milyon lirayla Akbank ve 122 milyar 180 milyon lirayla Yapı ve Kredi Bankası takip etti. 2011 yılında İş Bankası, Garanti Bankası, Akbank ve Yapı ve Kredi Bankası'nın aktif toplamı 100 milyar lirayı geçerken, 2012 yılında 100 milyar lira aktif toplamı geçen banka sayısı, Halkbankası ve Vakıfbank'ın listeye girmesiyle 4'ten 6'ya çıktı.
Alternatifbank, 2012 yılında dönem net karını ve aktifini en fazla artıran banka
2012 yılında borsada işlem gören mevduat bankalarının konsolide olmayan dönem net karı bir önceki yıla göre yüzde 16,12 oranında artarak 15,4 milyar liradan 17,8 milyar dolara yükseldi. 2012 yılında en fazla karı 3,3 milyar lira ile İş Bankası elde etti. İş Bankası'nı 3 milyar 70 milyon lirayla Garanti Bankası ve 2,9 milyar lira ile Akbank izledi.
İş Bankası, Garanti Bankası ve Akbank'ın 2012 yılında elde ettiği kar, borsada işlem gören mevduat bankalarının toplam dönem karınının yüzde 52,32'sini oluşturdu. 2011 yılında 28 milyon 263 bin lira kar elde eden Altarnatifbank, 2012 yılında karını yüzde 141,1 oranında artırarak 68 milyon 148 bin liraya yükseltti.
Alternatifbank, 2012 yılında 7 milyar 969 milyar lira olan aktif toplamını, 2011 yılına göre yüzde 23,64 oranında artırarak, aktifini en çok artıran banka oldu. Alternatifbank, 2012 yılında dönem net karını ve aktifini en fazla artıran banka olarak da dikkat çekti.
Geçen yıl İMKB'nin yükselmesinde lokomotif görevi gören Bankacılık Endeksi yüzde 64,56 oranında, İMKB 100 Endeksi ise yüzde 52,55 oranında değer kazandı.
"Sektörün gelir kalemlerini farklılaştırması gerekiyor"
Bankacılık sektörünün 2012 yılı gerçekleşmelerini ve 2013 yılı tahminlerini değerlendiren Halk Yatırım Stratejisti Işık Ökte de, 2012 yılında bankacılık sektörünün hem karlılık hem de aktif büyüme tarafında iyi bir yıl geçirdiğini belirtti. Bunda en önemli etkenin BDDK ve Merkez Bankasının aldığı doğru kararlar ve yönlendirmeler olduğunu ifade eden Ökte, sektörün özellikle Basel-II uygulamalarına geçişte sermeye yeterlilik rasyolarının ABD ve Avrupa ülkelerinden daha iyi olduğunu vurguladı.
Banka hazinelerinin Basel-II uygulamalarına geçişte, portföylerindeki bazı tahvillerin satışa izin verilmesi ile önemli işlem karları yazıldığını da ekleyen Ökte, bankacılık sektörü adına 2012 net karlılık düzeyinin yükselmesinde bunun da önemli bir faktör olduğuna dikkati çekti.
Basel-II sürecinin başarılı yürütüldüğünü ve 2012 yılının sektör için çoğu analistin beklediğinden daha iyi olduğunu söyleyen Ökte, "2013 yılında bankacılık sektörünün önündeki önemli risklerden biri Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force - FATF) çıkarılmak idi. Eğer kara para aklama ve terörizm finansmanını önleme yasaları olmasaydı, uluslararası bir örgüt olan FATF'dan çıkarılma riski doğacak ve bankacılık sektörüne bir darbe vurulacaktı. Hükümetimiz bu konuda çok yardımcı oldu" dedi.
Bu yıl bankacılık sektörünün gerçekleştirmesi gereken en önemli işin, mevduat/kredi bankacılığından başka önemli gelir kalemleri yaratmak olduğunu belirten Ökte, şunları kaydetti:
"Düşük reel faiz ortamındayız. Ülke olarak düşük reel faiz ortamına pek alışık değiliz. Biz kronik enflasyon ve yüksek reel faiz ülkesiydik; şu anda bankacılık sektörünün içinde bulunduğu yapıda bu zamanlardan kalma. Yeni ortamda ve daralan faiz marjlarında sektörün gelir kalemlerini farklılaştırması da gerekiyor. Uluslararası bankacılık yaparak Balkanlar'da, Arap Yarımadası'nda, Rusya'da, Kuzey Afrika'da bölgesel güç haline gelmeye çalışması gerekiyor. Para yönetmesi gerekiyor. Reel sektördeki şirketlerle stratejik ortaklıklar kurması gerekiyor. Artık bildiğimiz mevduat/kredi bankacılığından uzaklaşıp yeni gelir kalemleri yaratılması öne çıkacak."
"TCMB'nin doğru politikaları para kazandırdı"
Şu anda bankacılık sektöründe aktif problemi olmadığına ve geri dönmeyen kredilerin rahatsızlık yaratacak seviyelerde gerçekleşmediğine dikkati çeken Ökte, "Rahatsız edici seviyeye ne zaman gelir? Bankacılık sektörü için 2013'te en büyük sorun, beklenen büyümenin gerçekleşmemesi olur. Büyüme tarafında bir sorun çıkarsa, ticari kredilerin geri ödenmesinde problem çıkabilir, bu bireysel tarafa da istihdam piyasasındaki kötüleşme ile yansıyabilir. Fakat şu an için öyle bir gösterge kesinlikle yok. GSYH için 2013 yılında yüzde 4,5 büyüme öngörüyoruz. Eğer 2012 4. çeyreği sonrası büyüme eğrisinin yukarı gideceğine inanmasak, bankacılık sektörü için bu kadar pozitif konuşamazdık" diye konuştu.
Geçen yıl bankacılık sektörünün net karı yükseldikçe, İMKB Bankacılık Endeksine yabancı alımları geldiğini ve bu alımlarla Bankacılık Endeksinin ABD ve Avrupa finansal endekslerinden pozitif ayrıştığını hatırlatan Ökte, "Bu pozitif ayrışmada doğru TCMB politikaları çok etkili oldu; yılın ikinci döneminde büyüme odaklı politikalara geçilmesi ve fonlama maliyetinin düşürülmesi çok önemliydi" dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:50)