E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uluslararası Para Fonu (IMF), borç yükü içindeki Avrupa ülkelerine, güven ve verimliliği artırmak, güçlü ve dengeli büyümeyi teşvik etmek için ''cesur yapısal reformları hayata geçirmeleri'' çağrısında bulundu.
ABD'nin başkenti Washington'da IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında toplanan, IMF'nin politikalarının oluşturulduğu Uluslararası Para ve Finans Komitesi'nin (IMFC) oturumunun ardından sonuç bildirisi yayımlandı.
Bildiride, küresel ekonominin aşama aşama toparlanmadığı, son toplantıdan bu yana Euro Bölgesi'nde gerek ulusal gerekse bölgesel düzeyde önemli politik adımların atıldığı belirtildi.
ABD'deki ekonomik göstergelerin de geliştiği, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkelerin genel anlamda dünya ekonomisi açısından bir güç kaynağı olmayı sürdürdüğü belirtilen bildiride, daha yapılması gerekenler bulunduğu vurgulandı.
Bildiride, görünümün, küresel ölçekte ılımlı bir büyüme şeklinde devam ettiği, risklerin hala yüksek düzeyde olduğu dile getirilerek, ''Güveni yeniden tesis etmek, büyümeyi yeniden canlandırmak ve istihdam yaratmak için topluca hareket etmeyi sürdüreceğiz'' ifadesi kullanıldı.
Gelişmiş ekonomilerde, birçok ülkede güvenilir mali konsolidasyon ve borç azaltımı için yeni adımların atılmasına ihtiyaç olduğu, ancak aşırı derecede daraltıcı politikalardan kaçınılması gerektiğine değinilen bildiride, ''Euro Bölgesi'nde, borç sürdürülebilirliğin sağlanması, finansal istikrarın güvenceye alınması ve cesur yapısal reformların hayata geçirilmesi hususlarındaki ilerlemelerin devamı, güven ve verimliliği artırmak, para birliği içerisinde yeniden dengelemeyi kolaylaştırmak ve güçlü ve dengeli büyümeyi teşvik etmek açısından kritik önemde'' değerlendirmesine yer verildi.
-''Avrupa'da devam eden sıkıntılar...''-
Bildiride, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkelerin büyümeye devam ettiği, ancak gelişmiş ekonomilerden yansıyan etkilere maruz kaldığı dile getirilerek, ''Avrupa'da devam eden sıkıntılar, yüksek ve değişken petrol ve emtia fiyatları ve büyük ve değişken sermayı akışları, önemli zorluklar oluşturuyor'' denildi.
Her yerde büyümenin sürdürülebilir kılınması ve istikrarın temininin kilidinin küresel işbirliği olduğu belirtilen bildiride, küresel dengesizliklerin azaltılması için bugüne kadar sağlanan ilerlemelerin üzerine inşa etmek için daha fazla adıma ihtiyaç duyulduğuna değinildi.
Bildiride ayrıca yükselen piyasa ekonomilerinin IMF'deki kotalarını ve IMF yönetimindeki temsiliyetlerini artıran 2010 Kota ve Yönetim Reformu planının hayata geçirilmesinin aciliyetine işaret edilerek, üye ülkelere, bu reformları süratle onaylamaları çağrısında bulunuldu.
Bildiride, 2013 yılı Ocak ayına kadar, üye ülkelerin dünya ekonomisi içindeki nispi pozisyonlarını daha iyi yansıtan, basit ve şeffaf bir kota formülü üzerinde bir anlaşmaya varılması arzusu dile getirilerek, bu alandaki herhangi bir yeniden düzenlemenin, dünya ekonomisindeki nispi pozisyonlarıyla uyumlu olarak dinamik ekonomilerin kota paylarının artması sonucunu doğurmasının beklendiği ifade edildi.
IMFC'ye başkanlık eden Singapur Maliye Bakanı Tharman Shanmugaratnam, düzenlediği basın toplantısında, söz konusu atılmadığı müddetçe borç sorunlarının yeniden ortaya çıkacağı uyarısında bulundu.
Shanmugaratnam, 2-3 yıla kadar ''normal'' ekonomik büyümeye dönülmesinin kritik önem taşıdığına dikkati çekerek, eğer bu başarılamazsa mali sürdürülebilirliğin mümkün olmayacağını kaydetti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:42)