E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaIMF'e göre Türkiye'nin geleceği parlak---

IMF'e göre Türkiye'nin geleceği parlak

IMF'e göre Türkiye'nin geleceği parlak
10 Ağustos 2015 - 06:48 borsaningundemi.com

IMF Türkiye Kıdemli Daimi Temsilcisi Srikant Seshadri, 'Ben her zaman Türkiye'nin uzun dönemli geleceğinin parlak olduğuna inanıyorum' dedi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Kıdemli Daimi Temsilcisi Srikant Seshadri, Türkiye'nin uzun dönemli geleceğinin parlak olduğuna inandığını belirterek, "Tabii ki parlak uzun dönemli geleceği garantiye almak için kısa ve orta vadede ele alınması gereken önemli ekonomik meseleler var. Türkiye, bu meseleleri ele alarak, bu önemli anı değerlendirmek ve çok iyi bilinen dinamizmi ile becerikliliğini dünyaya göstermek konusunda oldukça değerli bir fırsat yakalamış durumda" dedi. Seshadri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım süreci, Yunanistan'daki borç krizi, düşen petrol fiyatları ve jeopolitik gelişmelere ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Fed'in faiz artırımı ve güçlü doların Türkiye gibi gelişen ülkeler için yaratacağı sorunlara ilişkin görüşlerini aktaran Seshadri, "Finansal anlamda, uzun döneme yayılan daha yüksek faiz oranları ve daha güçlü dolar, ağırlıklı olarak dolar borçlananların kredi geri ödemelerini veya dolar cinsinden yeniden borçlanmalarını daha pahalı hale getirebilir. Daha geniş ekonomik anlamda ise bunun gibi zamana yayılan dolar değerlenmesi dönemleri, yüksek dolar cinsi faiz oranlarıyla da birleşince yükselen ekonomilerin tamamına yönelik sermaye akımlarını azaltabilir" diye konuştu. Seshadri, söz konusu sermaye akımlarının en nihayetinde yatırım ve büyümeyi finanse ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Hakikaten de geçmiş 30 yıllık dönemin her on yılındaki zamana yayılmış dolar değerlenmesi dönemlerinin, aynı zamanda bazı yükselen piyasa ekonomilerinde zorlukların da ortaya çıktığı dönemler olduğu görülüyor. Genel olarak konuşursak, bu tür zorluklarla karşı karşıya olan ülkeler için şu üç husus yardımcı olabilir; esnek döviz kuru rejimlerine sahip olmak, ekonomik sağlıklılığın güçlü göstergeleri ve borçluların kazançlarını elde ettikleri döviz cinsi ile borçlarını ödemek durumunda oldukları döviz cinsi arasındaki uyumsuzlukların görece düşük olması."

YUNANİSTAN'IN TÜRKİYE'YE ETKİSİ SINIRLI

Seshadri, Avrupa'daki kriz ve Yunanistan borç sorununun, Türkiye ekonomisine yansımalarına yönelik bir soruya şöyle yanıt verdi: "Türkiye ve Yunanistan arasında doğrudan ekonomik, ticari ve finansal bağlantılar çok sınırlı. Dolayısıyla, Yunanistan'daki problemlerin Türkiye'ye sirayet etme kanalları da çok sınırlı. Geçmişte Yunanistan'la ilgili beklenmedik birkaç hadise, dünya çapında küresel yatırımcılar arasında kısa dönemli riskten kaçınma dönemlerine ve döviz piyasalarında yüksek oynaklık dönemlerine yol açtı. Geçmişten alınması gereken derslerin öğrenileceğine dair umutlu olmak için geçerli nedenler var ve umut ediliyor ki gelecekte Yunanistan'la ilgili beklenmedik hadiselerin kapsamı daha sınırlı olacak."

TÜRKİYE PETROLDEN OLUMLU ETKİLENMEKTE

IMF Türkiye Kıdemli Daimi Temsilcisi Seshadri, düşen petrol fiyatlarının Türkiye ekonomisine etkilerine de değinerek, "Düşen petrol fiyatlarıyla ilgili doğrudan olumlu etkiler olduğu gibi, daha komplike dolaylı etkiler de mevcut. Hepsini beraber düşündüğümüzde, doğrudan olumlu etkiler daha güçlü. Düşen petrol fiyatları, eğer kalıcı olursa, hane halkının cebinde daha fazla para kalması ve bir çok iş dalında operasyonel maliyetlerin düşmesi demektir. Bu durum büyümeye olumlu anlamda yardımcı olma eğilimi yaratırken, enflasyon üzerinde de aşağı yönlü bir baskı oluşturuyor" ifadelerini kullandı. Seshadri, IMF'in Türkiye için yıl sonu enflasyon ve büyüme tahminlerinde revizyon yapıp yapmayacağına ilişkin, şu bilgileri verdi: "Şu an itibarıyla, biz Türkiye'de büyümenin yıl sonunda yüzde 3, enflasyonun yüzde 7 civarında olacağını düşünüyoruz. Verileri yakinen takip ediyoruz ve ekonominin bu yılın birinci çeyreğinden itibaren nasıl bir gelişim içinde olduğunu görmemiz gerek. O zamandan itibaren büyümenin altında yatan itici unsurlarına ve muhtemel momentumlarına bakmamız gerek. Yine umuyoruz ki enflasyon göstergelerindeki son iyileşmeler muhafaza edilecektir. Daha fazla veri açıklandıkça önceki tahminlerimizin muhtemel doğruluk derecesini değerlendireceğiz ve gerektiği ölçüde ilgili uyarlamaları yapacağız."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)