E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre, Avrupa’daki merkez bankaları faiz artışlarına devam ederken, ortaya çıkacak finansal strese ve çeşitli tehlikelere karşı dikkatli olmalı.
IMF tarafından bugün yayımlanan bir raporda, enflasyon riskleri nedeniyle yetkililerin sıkılaştırmaya devam etme sorumluluğunun altı çizildi. Ancak kuruluş, ABD’de başlayan ve Credit Suisse’i batıran son finansal kargaşaya benzeyen daha fazla gerilimin ortaya çıkması ihtimaline karşı ülkeleri uyardı.
‘FİNANSAL STRES ORTAYA ÇIKABİLİR’
IMF raporunda şu ifadelere yer verildi:
“Euro bölgesi ve Birleşik Krallık’taki bankalar arasındaki ortalama sermaye ve likidite tamponları bir koruma görevi görürken, son bankacılık sektörü sorunları likidite sıkıntılarının ve finansal stresin nasıl birdenbire su yüzüne çıkabileceğini gösterdi.
Başka bir stres döneminde özellikle daha zayıf temellere sahip bankalar arasındaki tamponlar aşınabilir. Bu durum, finansal koşulları keskin bir şekilde sıkılaştırabilir.”
‘SIKI PARA POLİTİKASINA DEVAM’ ÇAĞRISI
IMF ayrıca, Avrupa Merkez Bankası’na faiz oranlarını 2024’ün ortalarına kadar yükseltmeye devam etmesi ve AB maliye bakanlarını yüksek enflasyonu düşürmek için ortak eylem içinde maliye politikasını sıkılaştırmaya çağırdı.
IMF’nin Avrupa Departmanı başkanı Alfred Kammer, AB maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısı öncesinde bir basın toplantısında enflasyonun en büyük endişe olduğunu söyledi.
Kammer, “Temel politika önerimiz enflasyonu yenmek ve bu da para politikası aracını kullanmamız gerektiği anlamına geliyor. ECB için bu daha fazla sıkılaştırma, daha uzun süre sıkılaştırma anlamına geliyor” dedi.
‘MALİYE POLİTİKASINA DİKKAT’
“Enflasyon, özellikle yoksullar için ekstra bir yüktür ve bununla mücadele edilmesi gerekir” diyen Kammer, AB maliye bakanlarının da yaşam maliyeti krizi sırasında devam ettirdikleri mali teşvikleri azaltarak ECB’yi desteklemek zorunda olduklarını söyledi.
“Enflasyonla sadece merkez bankası başa çıkamaz, onu desteklemek için maliye politikasına ihtiyacınız var” diyen Kammer, AB ülkelerinde bütçe açıklarında beklenen önemli bir azalmanın, vatandaşları yüksek enerji fiyatlarına karşı desteklemeye yönelik hükümet paketlerinin uzatılması nedeniyle gerçekleşmediğini belirtti.
IMFC Başkanı: Küresel görünüm artan belirsizlikle karşı karşıya
IMF, Türkiye için büyüme beklentisini revize etti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:59)