Uluslararası Para Fonu IMF'nin bugün yayınladığı dördüncü madde gözden geçirme raporunda, ABD ekonomisindeki toparlanmanın ılımlı görünümünü koruduğu yer aldı. Raporda 2012 yılında yüzde 2.2 ile yaşanan ılımlı büyümenin finansal krizin etkilerinin bir mirası olduğu, ayrıca bütçe açıklarını düşürmeye yönelik adımların, zayıf dış ekonomik ortamın ve hava koşullarına bağlı geçici etkilerin büyümeyi baskı altında tuttuğu ifade edildi.
IMF, "mali uçurum" olarak bilinen riskin 2013 yılının başlarında politika belirleyiciler tarafından atılan adımlarla önlendiğini, ancak istihdam vergisi üzerindeki kesintilerde sürenin uzatılması ve mali uçuruma düşmemek için geniş ölçekli harcama kesintilerine gidilmesinin bu yıl büyüme üzerinde önemli bir baskı oluşturduğunu belirtti. Bunun sonucunda yılın ilk çeyreğinde yüzde 1.8 olan büyüme oranının ikinci çeyrekte daha da gerileyeceğinin görüldüğü dile getirildi.
IMF'nin açıklamasında, bu güçlü ters rüzgarlara karşı toparlanmanın doğasının değişmeye başladığı, özellikle menkul kıymet değerlerinin 2013 başlarında yükselişe geçtiği ve son 12 ayda konut fiyatlarında yüzde 10'un üzerinde bir artış yaşandığı hatırlatıldı. Aynı zamanda konut inşaatlarının artışa geçtiği ve istihdam piyasalarının toparlandığı belirtildi. IMF'nin raporu şöyle devam etti:
2014 VE SONRASI İÇİN OLUMLU ÖNGÖRÜLER "Finansal koşullar Fed'in varlık alımlarını yıl sonuna doğru azaltabileceğini açıklamasının ardından 2013 Mayıs ayının ortalarından bu yana bir parça sıkılaştı. Ancak halen görece olarak son derece gevşek parasal koşullar sürüyor. Mali konsolidasyonun hız kazanmasının bu yıl büyümeyi yüzde 1.7 ile sınırlı tutacağı öngörülüyor. Bizim beklentimiz bir sonraki yıl büyümenin yüzde 2.7 seviyesine ulaşacağı yönünde oluşuyor. İşsizlik oranının 2013 yılında geniş ölçüde istikrarlı olması bekleniyor. 2014 yılında ise işsizliğin kademeli olarak düşeceğini düşünüyoruz.
Eflasyonun bir parça yükseleceğini, ancak Fed'in uzun vadeli hedefi olan yüzde 2'nin altında kalmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz.
Ekonominin görünümüne yönelik riskler aşağı yönlü bir eğilimde. Ekonomik faaliyetler; mali konsolidasyonun etkilerinin tahminimizden daha sert olması, faiz oranlarında beklentilerin üzerindeki bir artış ve dış şartların daha yavaş olması ya da daha yüksek bir yapısal işsizlik halinde bizim temel senaryomuzda öngördüğümüzden daha yavaş olabilir.
Bunun tersine konut piyasalarında gözlenen yükseliş, daha yüksek konut fiyatları daha kolay konut kredisi şartları ve daha yüksek tüketim ve yatırımla desteklenirse ekonomi bizim tahminimizden daha güçlü olabilir.
Politika adımlarına bakıldığında Fed'in ekonomi güç kazandıktan sonra yüksek ölçüde gevşek para politikalarını önemli bir süre daha devam ettireceğine yönelik işaretler verdiği görülüyor. Bankanın varlık alımlarının boyutları ve süresi ekonominin izleyeceği seyre bağlı görünüyor.
Yönetimin bütçe tasarısı, bütçe açıklarının kademeli bir şekilde düşürüleceğini öngörüyor. Bu durum ise kamu borç oranını aşağı yönlü bir eğilime sokuyor.
ABD bankalarının sağlığı geçtiğimiz 12 ay boyunca önemli ölçüde toparlandı. Bununla birlikte uzun süredir devam eden düşük faiz oranlarının finans sektöründe geliştirmekte olduğu kırılganlıklara dahil bazı işaretler alınıyor.
Finansal düzenlemelerin güçlendirilmesine yönelik bazı ek gelişmeler yaşandı. Bu gelişmeler; Basel III sermaye standartlarına yönelik atılan adımlar, banka dışı finansal kuruluşlar arasında sistematik açıdan önemli olanların düzenlenmesi ve para piyasaları fonlarına yönelik reformların hazırlanması gibi konuları içeriyor."
IMF İCRA DİREKTÖRLERİNİN DEĞERLENDİRMESİ IMF İcra Direktörleri, ABD ekonomisinin koşullarında meydana gelen toparlanmayı memnuniyetle karşılıyor. Bu toparlanma büyümenin kademeli olarak güçlenmesi için olumlu olsa da ekonomik görünüme yönelik riskler aşağı yönlü olmaya devam ediyor.
Direktörler, 2013'teki mali açıkları azaltmaya yönelik adımların aşırı hızlı olduğunu vurguladı ve otomatik harcama kesintilerinin yalnız kısa vadeli büyümeyi düşürmekle kalmayıp ayrıca orta vadeli potansitel büyümeyi de aşağı çekebileceğini belirtti.
Bu nedenle kapsamlı ve içi dolu bir planla büyümenin desteklenmesi üzerinde duruldu. Açıkları düşürmeye yönelik daha yavaş adımlar ve büyümeyi destekleyecek önlemlerin birlikte uygulanacağı mali strateji, büyümeyi ve ABD'nin mali pozisyonu sürdürülebilir seviyeye çekebilir.
Direktörler, gevşek para politikalarının toparlanmaya yönelik hayati bir destek sağlayacağını belirtti. Ancak bu politikaların finansal istikrara yönelik etkilerinin çok dikkatli değerlendirilmesi gerektiğini de vurguladılar.
Öte yandan, aşırı düşük faiz oranları döneminin uzun süremesinin finansal istikrar ve bazı gelişmekte olan piyasaların makro-politik oranlarını karmaşıklaştırdığı, istenmeyen sonuçlara neden olma riski taşıdığı ifade edildi.
Direktörler, Fed'in para politikalarını normalleştirmek için geniş bir araç porföyüne sahip olduğunu, ancak gevşeme önlemlerinde atılacak geri adımların önemli riskler içerdiğini belirttiler. Bu riskler arasında piyasaların faiz oranlarında aşırı likiditeyle tepki vermesi ve buna bağlı oluşabilecek küresel etkilerin yer aldığı dile getirildi. Çıkış stratejileri konusunda etkili bir iletişim sağlanması ve zamanın çok iyi ayarlanmasının bu riskleri düşürmek açısından önemine dikkat çekildi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.