E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisine dair değerlendirmesinde “Yüksek dış finansman ihtiyacı ve düşük rezervler Türkiye’yi şoklara karşı savunmasız bırakıyor” dedi.
Dünyanın en büyük 29 ekonomisi ve Euro Bölgesi’nin cari işlemler, reel döviz kurları, sermaye akışı ile uluslararası rezervler dahil olmak üzere dış pozisyonlarının değerlendirildiği Dış Sektör Raporu’nun 2020 sayısını “Küresel Dengesizlikler ve Kovid-19 Krizi” başlığıyla yayımlayan IMF, Türkiye ekonomisine dair tespit ve tavsiyelerini de paylaştı.
Ekonomilerin dış pozisyonlarına ilişkin görünümün oldukça belirsiz olmaya devam ettiğini belirten IMF, Sözcü'nün haberine göre, krizde ikinci dalganın gelişmekte olan ekonomiler için cari işlem açıklarını yönetme kapsamını kısıtlayabileceğini, emtia ihracatçılarının cari işlemler dengesini daha da düşürebileceğini ve küresel ticaretteki azalışı daha da derinleştirebileceğini belirtti.
Raporda, “Kovid-19 pandemisi küresel ticarette sert düşüşe, emtia fiyatlarının azalmasına ve daha sıkı dış finansman koşullarına neden oldu.” değerlendirmesinde bulunuldu.
TÜRKİYE’YE TAVSİYELER
Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelere de yer verilen raporda, ülkenin 2019’daki dış pozisyonunun belirsizliklerin yüksek olmasına rağmen orta vadeli temeller ve istenen politikalarda belirtilen seviyeden kısmen daha güçlü olduğu aktarıldı.
“Büyük dış finansman ihtiyaçları ve nispeten düşük rezervler Türkiye’yi şoklara karşı savunmasız bırakıyor.” ifadesi kullanılan raporda, kısa vadede politikaların Kovid-19 krizinin etkilerini hafifletmesi ve en savunmasızları tercihen dış istikrarı korumaya yardımcı olacak bir politika paketi dahilinde geçici mali destek yoluyla koruması gerektiği tavsiyesinde bulunuldu.
IMF, hızlı kredi büyümesinin dizginlenmesi, rezervlerin artırılması, kamuda bilançonun güçlendirilmesi ve iş ortamının iyileştirilmesi tavsiyelerinde bulundu.
Fon, para politikasının da Merkez Bankası (TCMB) güvenilirliğini güçlendirmeyi ve enflasyonu kalıcı biçimde düşürmeyi hedeflemesi tavsiyesini paylaştı.
IMF, brüt rezervlerin dış finansman ihtiyacını karşılama oranının 2019’da yüzde 64 iken, mayıs ortasında yüzde 49’a düştüğünü, ocak-mayıs döneminde brüt rezervde 22 milyar dolarlık düşüş olduğunu hatırlattı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
sanki kendi ülkelerinin rezevrleri çokmuş gibi.kendileri batmışlar sürekli para basıyorlar.neden bunlara söylenmiyorsunuz pislikler.
Dolarizasyon köpekleri yine havlamaya başlamış! Pkk nin Amerikanın kucağında havladığı gibi bu itler de güçlü dolar için kilise de papazları ile birlikte ayine çıkacaklar. Malum papaz ımf il hemen anlaşın dedi ya. Türkiye yi batırmak için her yolu dener bu soysuzlar. Dün Tl, bulamayınca bunların ...na fena kaçtı. Hazımsızlık tam da buradan geliyor.
ahmak gruba,aynaya bakip bakipta kendi ahmakligini yasa ve baskalarinida kendi ahmakliginin icine cekmeye calisma.......
Sana ne battı soytarı tl. yabancıya girdi senden mi çıktı?
pazarcı ne battı hayırdır ???
Mukaderat! Allah öyle istiyor! Asrın büyük dünya lideri ile asrın büyük dünya ekonomisti ne yapsın. Yüce Rab ne isterse o olur!
ilginç olan doları en çok savunanlar iktidara yakın olanlar. toplumda herkes fulu
Uyarılar ciddi, bu yıl turizm gelirleri de sert şekilde düşecek, eğer dolar bulunamazsa, Eylül Ekim gibi kur şokları yaşanabilir, IMF haklı mantıklı
Bütün dünyada ekonomik daralma olurken büyğmeler ekside iken, bizim ekonomi ilk yarıda %4.6 büyğmüş. Bunu Reis ve Ekonomi bakanımız defalarca açıkladı. Ekonomizin gelişimini büyümesini ve ekonomimizin başarılı yönetilmesini kıskanıyorlar ve bundan dolayı böyle iftiralar atıyorlar. Yola devam!
İRONİ DE, BU KADAR OLAMAZ
yok ya bu kadar olamazsın...
Biraz mizah ogrenin...kalemlerinizi dovustururken arada nefes al ..dikkatli bakarsan renklersiniz aynii
Pinokyo da kıskanıyor.Dünya 20.liğimiz.Eninde sonunda dolar ve faiz patlayacak.Gene maaşlılar ve ortadirek çarpılacak bu durumda.Hep aynı hep aynı oluyor.
Ey imf. Sen kimsin ? benim tuik raporlarım var. Otomobili kullanan damadım var. Tünel aha, taaa şurda. Az kaldı. Ayasofya açıldı diye yapılan bu saldırıları kınıyoruz. Ayafosyanın karşılığı ekonomik saldırı olarak alınmaya çalıştı. kılıç hakkımız bizim o. Olayı ekonomiye çekmeyin. ;) :D
Yuh sana hemi.dinini nasılda para ile satmıssın.yanar dönersin sen.senden herşey beklenir para için dininide satarsın sen.
tebrikler güzel yorum...
Şu öğütleri 2001krizinden sonra tutmuşlardi. Niye tekrar 90li yıllara döndük?
Reis ile Berrat yakında 60 -70 milyar dolar bulduk haberini patlatırlar! Böylece doviz patlar enfişedi kalkar, doviz artık gevşer fiye doviz pozisyonları bozdurulur ve para üretim için yatırımlara ve ertelenmiş ihtşyac tüketimine yönelir bunun sonucu reel ekonomiye dinamikleşir. Tabi bu miktar doviz bulundu mu doviz gevser ve gelen satışlarla MEB kasayı doviz ile doldurur, finasal durum iyice güçlenir. Asrın büyük dünya lideri ile asrın büyük dünya ekonomisti bu dovix kaybağını bulmayı başaracaklardır. O zaman erken secime bile gerek kalmaz!
devlet aptalmı amerika karşılıksız bir dünya para basmış, dolar çöp, bir gece kalkmışız dolar yarı yarıya devalüe olmuş. ben olsam dolar almam batık para. rezerv para işide bitti artık bence.
kaç yaşındasın? ne zaman böyle bir şey gördün ? tam bir ahmak yorumu...
O para pul olsa diyelim biz ne oluruz.Niye kamu dahil her şeyi dolarla yapar bu iktidar.
Ayasofyanin acilsinda gunde uc kere kinusan șu reis.nerde hani giki cikmiyor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:54)