E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel büyümenin Nisan 2024 Dünya Ekonomik Görünümü (WEO) tahminine paralel olarak 2024 yılında yüzde 3,2 seviyesinde kalacağını tahmin eden IMF, 2025 yılın için büyüme tahminini yüzde 3,2'den yüzde 3,3'e çakırdı.
IMF raporunda Türkiye ekonomisi için 2024 büyüme tahminini yüzde 3,1'den yüzde 3,6'ya yükseltirken, 2025 beklentisini ise yüzde 3,2'den yüzde 2,7'ye indirdi.
IMF yayınladığı güncellemede şu değerlendirmelere yer verdi:
Büyük gelişmiş ekonomilerdeki büyüme, çıktı açıkları kapandıkça daha uyumlu hale gelmektedir. Amerika Birleşik Devletleri, güçlü bir 2023'ün ardından özellikle işgücü piyasasında giderek artan soğuma işaretleri gösteriyor. Euro bölgesi ise geçen yıl neredeyse yatay seyreden performansının ardından toparlanmaya hazırlanıyor.
Asya'nın yükselen piyasa ekonomileri küresel ekonominin ana motoru olmaya devam ediyor. Hindistan ve Çin'deki büyüme yukarı yönlü revize edilmiştir ve küresel büyümenin neredeyse yarısını oluşturmaktadır. Ancak önümüzdeki beş yıla ilişkin beklentiler, büyük ölçüde gelişmekte olan Asya'daki ivmenin azalması nedeniyle zayıf kalmaktadır.
Çin'deki büyümenin 2029 yılına kadar mevcut hızının oldukça altında kalarak yüzde 3,3'e gerilemesi öngörülmektedir.
Nisan ayında olduğu gibi, küresel enflasyonun geçen yıl yüzde 6,7'den bu yıl yüzde 5,9'a yavaşlayacağını ve genel olarak yumuşak bir iniş yolunda ilerleyeceğini tahmin ediyoruz. Ancak başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere bazı gelişmiş ekonomilerde enflasyonun düşürülmesine yönelik ilerleme yavaşlamıştır ve riskler yukarı yönlüdür.
Hizmet fiyatları enflasyonu enflasyondaki düşüşü geciktirmekte ve bu durum para politikasının normalleşmesini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler artmış, ticaret gerilimlerinin tırmanması ve politika belirsizliğinin artması bağlamında faiz oranlarının daha da yükselmesi ihtimalini gündeme getirmiştir.
Bu riskleri yönetmek ve büyümeyi korumak için, fiyat istikrarını sağlamak ve azalan tamponları yenilemek amacıyla politika bileşimi dikkatli bir şekilde sıralanmalıdır.
Küresel faaliyet ve dünya ticareti yılın başında güçlenmiş, ticaret özellikle teknoloji sektöründe Asya'dan yapılan güçlü ihracatla desteklenmiştir. Nisan 2024 WEO'ya göre, Japonya ve ABD'deki aşağı yönlü sürprizler dikkate değer olsa da, ilk çeyrek büyümesi birçok ülkede yukarı yönlü sürpriz yaptı.
Yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomilerdeki büyüme tahmini yukarı yönlü revize edilmiştir; öngörülen artış, başta Çin ve Hindistan olmak üzere Asya'daki daha güçlü faaliyetlerden kaynaklanmaktadır. Çin için büyüme tahmini, özellikle özel tüketimdeki toparlanma ve ilk çeyrekteki güçlü ihracat nedeniyle 2024 yılında yüzde 5'e yükseltilmiştir. 2025 yılında GSYH'nin yüzde 4,5'e yavaşlayacağı ve orta vadede yavaşlamaya devam ederek 2029 yılında yüzde 3,3'e düşeceği öngörülmektedir. Hindistan'ın büyüme tahmini de bu yıl yukarı yönlü revize edilerek yüzde 7.0'ye yükseltilmiştir. Bu değişiklik 2023'te büyümeye yapılan yukarı yönlü revizyonların taşınmasını ve özellikle kırsal kesimde özel tüketim beklentilerinin iyileşmesini yansıtmaktadır.
IMF Başkanından Georgieva: Fed faizi sabit tutmalı
IMF'in yapay zeka raporu: İş gücü kayıpları ve gelir eşitsizliği yaratacak
IMF: Türkiye'nin altın rezervleri 4 ayda 55 tondan fazla arttı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:24)