E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
IMF, global ekonomi için 2019 ve 2020 tahminlerini, Ekim 2018'de açıkladığı Global Ekonomik Görünüm raporundaki tahminlere göre aşağı yönlü revize etti.
IMF, Davos'ta bu hafta yapılacak Dünya Ekonomik Forumu toplantıları için hazırladığı "Ocak 2019 Dünya Ekonomik Görünüm Güncellemesi:
Zayıflayan Bir Global Büyüme" başlıklı raporunda, 2019 ve 2020 için GSYH büyüme tahminlerini sırasıyla 0,2 ve 0,1 puan indirerek yüzde 3,5 ve 3,6 olarak belirledi.
Büyüme tahminlerinin Ekim ayına göre aşağı yönlü reviz edilmesinin 2018'in ikinci yarısındaki yumuşak ivmenin devam edeceği öngörüsünü yansıttığını vurgulayan IMF, bu öngörünün oluşmasında Almanya'da uygulamaya konan yeni otomobil yakıt emisyon standartları, İtalya'da finansal risklerinin iç talep üzerinde baskı yaratması ve Türkiye ekonomisinde daralmanın öngörülenden daha derin olacağı projeksiyonlarının rol oynadığını ifade etti.
"Global büyüme için riskler aşağı yönlü. Ticari gerilimlerde bir tırmanma, görünüm için önemli bir risk kaynağı olmaya devam ediyor" ifadelerini kullanan IMF, finansal şartların sonbahardan bu yana sıkılaştığını da vurguladı.
Ticari gerilimlerde tırmanma dışında risk algılarını daha da kötüleştirebilecek ve negatif büyüme etkileri olacak br dizi tetikleyici bulunduğunu belirten IMF, "Bu potansyel tetikleyiciler, Birleşik Krallık'ın
Avrupa Birliği'nden "anlaşmasız" ayrılması ve Çin'de öngörülenden daha büyük bir yavaşmayı içeriyor" dedi.
Ülkeler için paylaşılan ana politika önceliğinin, zarar verici bariyerleri daha da yükseltmek ve hali hazırda yavaşlayan global ekonomiyi istikrarsızlaştırmaktan çok ticari anlaşmazlıkları ve yol açtıkları politika belirsizliklerini işbirliği içinde ve hızla çözmek olduğunu savunan IMF, "Tüm ülkelerin potansiyel büyümeyi artıracak tedbirler almaları, yüksek borç yükü ve sıkı finansal şartlar altında mali ve finansal tamponlarını güçlendirmeleri zorunlu" ifadelerini kullandı.
IMF raporunda ABD için 2019 ve 2020 büyüme tahminlerini yüzde 2,5 ve 1,8 olarak korurken, gelişmiş ekonomiler için 2019 büyüme tahminini yüzde 2,1'den 2,0'a indirdi ve 2020 büyüme beklentisi yüzde 1,7 olarak korudu. Euro BÖlgesi için 2019 büyüme beklentisini yüzde 1,9'dan 1,6'ya indirdi.
Gelişmekte olan ekonomiler için de 2019 büyüme tahminini 0,2 puan düşürerek yüzde 4,5'e düşüren IMF, Rusya için 2019 ve 2020 büyüme beklentilerini 0,2 ve 0,1 puan indirirken, IMF için büyüme tahminlerini yüzde 6,2 olarak tekrarladı.
Gelişmekte ve kalkınmakta olan Avrupa'da 2019'da büyümenin önceden tahmin edilenden daha zayıf olmasının beklendiğini belirten IMF, 2018'de yüzde 3,8 olan büyümenin 2019'da yüzde 0,7'ye gerileyeceğini ve 2020'de yüzde 2,4'e toparlanacağını öngördü. 2019 için büyüme tahmininin yüzde 2,0'dan 0,7'ye ve 2020 beklentisinin yüzde 2,8'den 2,4'e düşürülmesinde Türkiye'de politika sıkılaştırmaya ve daha sınırlayıcı dış finansman şartlarındaki düzelmelere rağmen 2019 için ilk tahminlerden daha üyüm bir daralma ve 2020'de daha yavaş bir toparlanma beklenmesi rol oynadı.
Lagarde'dan küresel ekonomi için resesyon uyarısı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:45)