E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İkinci Dünya Savaşı sonunda dünya para sistemi çökmüştü. Dünya ülkeleri arasında ticari ilişkiler tıkanmıştı.
ABD’nin çağrısı ile 45 ülke (Türkiye bunlar arasında yoktu) ABD’nin Bretton Woods şehrinde bir araya geldi.
Uzun tartışmalardan sonra ortaya çıkan “Uluslararası Para Anlaşması” ile, uluslararası ödemelerde kullanılacak yeni bir sistem geliştirildi.
Uluslararası para sisteminin kurallarını belirleyen bu anlaşma ile, (1) Dünya Bankası ve (2) Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) kurulmasına karar verildi.
1945 yılında 27 ülke imzalayınca Bretton Woods anlaşması yürürlüğe girdi. Türkiye anlaşmayı 1947 yılında imzaladı.
Dolar altına bağlandı ve çözüldü
Anlaşmaya imzalayan ve parasını altına dönüştürülebilir yapmayı kabul eden her ülkenin parasının değeri dolara göre saptandı. Dolar, altın ile dönüştürülebilirliğini koruyan tek ulusal para olarak kabul edildi. Önce ABD doları altına, sonra da diğer ülke paraları dolara bağlandı. Doların değeri, 1 ons (31.10 gr.) altın = 35 dolar (Bilgi için: Şimdilerde 1 ons altın 1.422 dolar), ya da 1 dolar 0,88867 gr altın olarak belirlendi. ABD Hazinesi 1 Dolar getirene 0.88867 gr altın vereceğini ilan etti.
Bretton Woods’la getirilen para sistemi ancak 1971 yılına kadar devam edebildi. ABD ekonomisi ekonomik güçlükler nedeniyle 1971 yılında doların altına dönüştürülebilirliğini kaldırdı. ABD’yi buna iten zorunluluklar, dış ticaretinin büyük boyutlara varan açıklar vermesi ile borçlu ülkeler arasına girmesi oldu.
Doların devalüe edilmesi ve altına dönüştürülebilirliğinin kaldırılmasıyla ortaya çıkan uluslararası para krizi, Bretton Woods ile getirilmiş olan altın döviz standardı sisteminin sonu oldu.
Ama Bretton Woods’un getirdiği 2 kuruluş, IMF ve Dünya Bankası yaşamlarını sürdürdü.
1961’de IMF ile tanıştık
Türkiye Dünya Bankası’nın imkanlarından 1950 yılında yararlanmaya başladı. İlk büyük barajlar, elektrik sistemi, yollar ve limanlar gibi altyapı yatırımları hükümetin Dünya Bankası’ndan aldığı kredilerle yapılmaya başlandı. Özel sektöre döviz kredisi vererek ilk büyük özel sektör yatırımlarına destek veren Türkiye Sanayi Kalkınma Bankası Dünya Bankası tarafından kuruldu. Uluslararası Finans Kuruluşu önemli projelerin gerçekleşmesini sağladı. Bugüne kadar Dünya Bankası’ndan yaklaşık 18 milyar dolar kredi kullanıldı.
IMF’den ilk borçlanma 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesinden sonra 1961 yılında gerçekleştirildi.
Bugüne kadar IMF ile 19 anlaşma yapıldı. Bu anlaşmalar ile 49.6 milyar dolar kredi kullanıldı.
18’inci anlaşma AKP hükümetleri öncesi, 1999-2002 krizinde döviz darboğazını atlatmamızı sağlamıştı.
AKP Hükümeti 14 milyar dolarlık IMF borcu ile işe başladı. Borç bir ara 18 milyar dolara yükseldi. Sonra kademeli olarak azaldı. 2013’te sıfırlanacak duruma geldi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:21)