E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemIMF heyeti, Türk ekonomisinde daralma beklemiyor---

IMF heyeti, Türk ekonomisinde daralma beklemiyor

IMF heyeti, Türk ekonomisinde daralma beklemiyor
23 Eylül 2019 - 22:31 borsaningundemi.com

Uluslararası Para Fonunun (IMF) Türkiye heyeti, Türk ekonomisinde bu yıl daralma beklemediğini açıkladı.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yayımladığı değerlendirme raporunda, IMF heyetinin Türkiye'ye ilişkin "Madde 4 Görüşmelerini" tamamladığı bildirildi.

Türk ekonomisinin son yıllarda güçlü bir büyüme kaydettiği ancak aynı zamanda ekonomik dengesizliklerin arttığının belirtildiği raporda, geniş makro-ekonomik ve yapısal reformların büyümeyi desteklediği, reformların zayıflamasıyla büyümenin dışarıdan sağlanan kredilere bağımlı hale geldiği ileri sürüldü.

"Söz konusu ekonomik dengesizliklerin, geçen yıl liradaki sert değer kaybına katkıda bulunduğu" kaydedilen değerlendirme raporunda, gelişmekte olan piyasalara yönelik olumsuz duyarlılık ve olumsuz jeopolitikler gelişmelerin, Ağustos 2018'de büyük ölçüde lirada değer kaybına yol açtığı belirtildi.

IMF raporunda, "Lira toparlandı ve cari dengede olağanüstü bir düzelme görüldü. Türkiye, iç ve dış risklere karşı hassas olmaya devam ediyor. Bununla birlikte güçlü, sürdürülebilir, orta vadeli büyüme için görünüm, daha fazla reform yapılmadan zorlu görünüyor." değerlendirmesine yer verildi.

Raporda, yapısal reformların daha sürdürülebilir büyüme için başarıyı ve ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artıracağının altı çizilerek, mevcut olumlu piyasa duyarlılığının reformları yapmak için iyi bir fırsat sağladığına işaret edildi.

"Büyüme bu yıl pozitif olacak"

Türk ekonomisinin tekrar büyümeye başladığı ve bunun teşviklerle desteklendiği belirtilen raporda, genişleyici maliye politikasının ve daha fazla olumlu piyasa duyarlılığından dolayı ekonominin yılın ilk yarısında pozitif büyüme kaydettiği vurgulandı.

Raporda, "IMF heyeti, geçtiğimiz yılın durgunluğundan kaynaklanan olumsuz etkilere rağmen, bu yıl büyümenin pozitif olmasını (yaklaşık yüzde 0,25) bekliyor." ifadesine yer verildi.

Piyasa baskısı azaldıkça Türk lirasının toparlandığına yer verilen raporda, güçlü turizm sezonunun ve daralan ithalatın cari dengede dikkate değer bir ilerlemeye yol açtığı belirtildi.

Raporda, bu yıl küçük bir cari açığın beklendiğine yer verilerek, gelişmiş piyasa duyarlılığının ve jeopolitik gelişmelerin lira üzerindeki baskıyı aldığına vurgu yapıldı.

"Enflasyon, gelecek aylarda tek haneli olabilir"

Türk lirasındaki istikrarın ve olumlu baz etkilerinin enflasyonu aşağıya çektiği, bunun da TCMB'nin politika faizlerini düşürmesine olanak sağladığı belirtilen raporda, enflasyonun gelecek aylarda tek haneli rakamlara düşebileceğine işaret edildi.

IMF Yönetim Kurulu'nun henüz onaylamadığı değerlendirme raporunda, "Türkiye'nin güçlü sürdürülebilir büyüme beklentilerinin zayıfladığı" iddia edilerek, temel politika zorluğunun orta vadede daha güçlü ve daha esnek bir büyümeyi güvenceye almak olduğu belirtildi.

Raporda, IMF heyetince, ülkenin Yeni Ekonomi Programı'nda Türk ekonomisinin karşılaştığı zorlukların açıkça belirtilmesi ve bunlara yönelik kapsamlı politikaların sıralanmasının beklendiği ifade edildi.

4. madde konsültasyonu nedir?

IMF'nin kuruluş anlaşmasına göre, her üye ülkenin "4. Madde Konsültasyon Çalışması" çerçevesinde düzenli denetlenmesi gerekiyor.

IMF, üye ülkelerin ekonomi yönetimlerine yol gösterici olmak ve uluslararası finansal sistem üzerindeki gözetim görevini yerine getirmek amacıyla her üyenin ekonomik gelişmelerine ilişkin (genellikle yılda bir kere) ayrıntılı gözden geçirme çalışmalarında bulunuyor.

Söz konusu çalışmalar, IMF Kuruluş Anlaşması'nın 4. maddesi kapsamında gerçekleştirildiğinden "Madde 4 Görüşmeleri" olarak isimlendiriliyor.

IMF heyetlerinin, Madde 4 Görüşmeleri çerçevesinde yaptığı değerlendirmeler, onay için IMF'nin Washington'daki Yönetim Kurulu'na sunuluyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tam komedi24 Eylül 2019 00:00

    Ne bekliyormuş ? 220 milyar TL den 1 trilyon 250 milyara çıkmış merkezi hükümet borcuna + Yerel yönetim borcuna + K.İ.T. borçlarına + Yap-işlet-devret projesi  borçlarına + hazine garantili özel sektör borcuna + Batık şirketlerin borçlarına Hane halkını da ekleyelim de en baba profesörler hesabını yapsın bakalım !!! İMF üyesi olan ülkeler hakkında olumsuz konuşamaz !!!!!   Sizi övenlerdenden değil sizi eleştirenlerden fayda bulursunuz !!!

  • oğuz24 Eylül 2019 10:23

    abdnın borcu 3 trilyon dolar keza rusyanın japonyanında tirlyon dolarlar ve onlarda saman ithal ediyorlar ama nedense süper güçler sen saman yemeye devam et az proteinde alın... (6)  (6) 

  • Nedim24 Eylül 2019 10:02

    ımf hangi ülkede başarılı olmuş ta ımf nin övgülerini ya da eleştirilerini  dikkate alalım.  Her şeye kötü her şeye tu ka ka   diyen alçaklar güya kaos ortamı  oluşturmak gibi dertleri var!  Zaten bu soysuzların başka da hiç bir amacı yok. Türkiye 20 yıl öncesinin kat be kat ilerisinde!  Eğer ki chp ya da sol tandanslı  bir iktidar olmuş olsaydı bir Afrika ülkesinden beter olurduk işte bu kadar basit!  Kemal Derviş  ve ekibinin de amacı zaten Türkiye  yi söz dinleyen uydu ve sömürge ülkesi yapmaktı. Ama hala bu niyetten vazgeçilmiş değil Kemal Derviş in çırakları chp de ve belediyelerde.

  • Ayna24 Eylül 2019 08:05

    Umarim o komedinin parcasi degilsindir. Leylegin omru elestiri ile gecer

  • My23 Eylül 2019 22:51

    Bide Bizdeki kiyimcilar anlasa