E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Ekonomisti ve Araştırma Departmanı Başkanı Gita Gopinath, küresel büyümedeki yavaş seyrin daha güçlü para politikalarına işaret belirterek, söz konusu politikaların enflasyona “uygun” olmanın yanında aşağı yönlü riskleri azaltmaya yönelik oluşturulmaları gerektiğini vurguladı.
IMF’in 2019 küresel ekonomik büyüme beklentisini yüzde 3.2’ye düşürmesinin ardından IMF Blog’da yayınlanan yazısında Gopinath, özellikle enflasyonun hedefin altında seyretmesiyle uygun para politikaları alınması gerektiğini belirtti.
Gopinath, 2019 ve 2020 yıllarında küresel ekonomide beklenen büyümenin yüzde 70’i olmak üzere ağırlıklı olarak gelişmekte olan ülkeler ve gelişmekte olan ekonomilere bağlı olması sebebiyle belirsiz olduğuna dikkat çekti.
Küresel ekonomik büyümenin ağır ve istikrarsız seyrettiğini belirten Gopinath, durumun bir kısmının “kendi kendine evrildiğini” vurgulayarak, ABD ve Çin arasındaki ateşkese karşın ticari gerilimlerin oluşturduğu politika belirsizliği, küresel teknoloji zincirindeki gerilimler ve anlaşmasız Brexit senaryosu ihtimalinin artmasıyla küresel ekonomideki dinamiğin ağırlaştığını savundu. Gopinath, şu değerlendirmeyi yaptı:
“ABD, Japonya, Birleşik Krallık ve Euro Bölgesi gibi gelişmiş ekonomiler yılın ilk çeyreğinde beklentinin üzerinde büyüdü fakat güçlü stoklar gibi bu büyümenin arkasındaki etkenlerin geçici bir etkiye sahip olmasıyla özellikle dış talebe bağlı olan ülkelerde büyümenin zayıflaması bekleniyor.
“Özellikle ABD ekonomisindeki büyümeyle 2019’da gelişmiş ülkelerdeki büyüme öngörümüzü yüzde 0.1 puan artırarak yüzde 1.9’a çıkardık. Gelişmekte olan piyasalardaki 2019 ekonomik büyüme öngörümüzü yüzde 0.3 puan düşüşle yüzde 4.1’e ve 2020 büyüme öngörümüzü de yüzde 0.1 puan düşüşle yüzde 4.7’ye indirdik. Söz konusu revizyon, ABD’nin Mayıs ayında Çin’e uyguladığı ek gümrük vergileri ve Brezilya ile Hindistan’da zayıflayan iç talebi yansıtıyor.
“Gelişmekte olan piyasalara yönelik revize edilen büyüme öngörüsü, Arjantin, Türkiye, İran, ve Venezula gibi ülkelerden gelecek olan ekonomik büyümeye dayandırılarak oluşturulduğu için belirsizliğini koruyor.”
Gopinath, bu noktada para politikalarının önemine değinerek, söz konusu politikaların mevcut enflasyon hedefine uygun olmanın yanında görünümü iyileştirme ve aşağı yönlü riskleri azaltmaya yönelik olmaları gerektiğini vurguladı. Gopinath, mali politikaların büyüme, sermaye ve sürdürülebilirliği dengelemesi gerektiğini belirterek, mali boşluğu olan ülkelerin potansiyel büyümeyi desteklemek için hem fiziksel hem de sosyal altyapılara yatıım yapması gerektiğinin altını çizdi ve ekledi:
“Küresel işbirliğinin acilen artırılması gerekiyor. Ticari ve teknolojik gerilimleri çözmenin yanında ülkelerin iklim değişikliği, uluslararası vergilendirme, yolsuzluk, siber güvenlik ve dijital ödeme sistemleri teknolojileirnin oluşturduğu yeni zorluklar gibi önemli sorunlar üzerinde birlikte çalışması çok önemli.”
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bu tip ekonomiden anlıyosa ben bişey bilmiyorum
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:16)