E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaIMF ekonomik görünüm raporu ve Türkiye çıkarımı---

IMF ekonomik görünüm raporu ve Türkiye çıkarımı

IMF ekonomik görünüm raporu ve Türkiye çıkarımı
21 Nisan 2015 - 16:53 borsaningundemi.com

MF’nin Dünya Ekonomik Görünüm raporu yayınlandı

Akbank Ekonomik Araştırmalar tarafından yapılan analizde IMF raporu ele alındı. Türkiye için çıkarımda bulunulan rapora ilişkin değerlendirmeler şöyle:

''IMF’nin Dünya Ekonomik Görünüm raporunda verdiği temel mesaj şu şekildedir:
 
-          Orta vadeli görünümü etkileyen iki temel dinamik söz konusu: İlki, gelişmiş ülkelerde özellikle Euro Bölgesi’nde krizin etkileri ve borç azaltma sürecinin devam ediyor oluşu. Bu durum büyümeyi yavaşlatırken, risk azaltım sürecinin de uzamasına neden oluyor.
 
-          İkincisi ise hem gelişmiş (GÜ) hem de gelişmekte olan ülkelerde (GOÜ) potansiyel büyümenin gerilemesi. GÜ’de krizden önce başlayan bu süreç krizle birlikte güçlendi. GOÜ’de de yaşlanan nüfus, daha yavaş sermaye birikimi ve zayıf verimlilik artışı potansiyel büyüme üzerinde baskı oluşturuyor. Gelecek döneme ilişkin sınırlı büyüme beklentileri, bugünkü harcamaların da düşük seviyede kalmasını, dolayısıyla daha düşük büyümeyi, getiriyor. 
 
-          Bu iki olguya ek olarak, iki temel faktör de ekonomik faaliyetlerin global dağılımı üzerinde önemli etkilere sahip. İlki, petrol fiyatlarındaki gerileme. İkincisi ise döviz kurlarındaki büyük dalgalanmalar.
 
-          Petrol fiyatlarındaki gerileme; reel geliri petrol ihracatçılarından, petrol ithalatçı ülkelere kaydırırken, ithalatçı ülkelerdeki harcamaları olumlu etkiliyor: ABD, Çin, Euro Bölgesi ve Hindistan gibi. Petrol ihracatçılarındaki harcama azalışının ise sınırlı olması bekleniyor; zira bu ülkelerin büyük finansal rezervleri mevcut.
 
-          Döviz kurlarındaki dalgalanmalar (dolar değerliliği, yen ve  euro zayıflığı),  normalin üzerinde, yüksek oldu. IMF; döviz kurlarındaki bu düzeltmenin, nette, dünya ekonomisi için olumlu olduğu görüşünde ve Euro Bölgesi ile Japonya’nın yerel para birimlerindeki değer kaybından  fayda sağlayacağını öngörüyor. Zira,  bu ülkelerdeki yerel paradaki değer kaybı, enflasyon beklentilerini yükselterek reel faizlerin daha da gerileyebilmesine olanak sağlayacak, harcama ve yatırımları olumlu etkileyecek. ABD ekonomisinin ise dolardaki değer kazancının olumsuz etkilerini bertaraf etmek için yeterli derecede güçlendiği vurgulanıyor; düşük petrol fiyatları, ılımlı enflasyon, destekleyici para politikası ve finansal koşullar, daha güçlü özel sektör bilançoları gibi.
 
-          Bu dört faktör bir araya getirildiğinde bazı ülkeler yarar sağlarken, bazıları da olumsuz etkilenecek. Nette ise, GÜ’lerin bu yıl geçen yıla nazaran daha hızlı büyümesi (2014: %1,8; 2015: %2,4), GOÜ’lerin ise yavaşlaması (2014: %4,6; 2015: %4,3) öngörülüyor.
 
-          Riskler açısından ise; geçen yılın temel riski olan Euro Bölgesi’ndeki deflasyon ve resesyon riski zayıflarken, jeopolitik riskler arttı.  Ayıca döviz kurlarında ve petrol fiyatlarındaki  dalgalanmaların devam etmesi, ek finansal riskler üretebilir.
 
-          Farklı birçok etkinin bir arada olduğu böyle bir makro ortamda politika önerileri de ülke spesifik olmak durumunda. Fakat buna rağmen, yapılabilecek genel çıkarım, büyümenin kısa ve uzun vadede olabildiğince teşvik edilmesinin gerekliliği.
 
Türkiye çıkarımı: Türkiye yerel piyasaları ve TL, IMF’nin raporunda belirttiği faktörlerden  (petrol fiyatı ve döviz kuru) farklı ölçülerde etkilendi. Döviz kurlarında görülen yüksek oynaklığın olumsuz etkisi,  petrol fiyatlarındaki düşüşün olumlu etkisine göre daha ağır basmış gözüküyor. Ayrıca, ekonomik aktivite ile ilgili beklentilerin son dönemdeki zayıf seyri de TL ve TL cinsi fiyatlanan aktiflerin performanslarını olumsuz etkiliyor. ''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)