E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
IMF bugün yayınladığı "Dünya Ekonomik Görünümü Ocak 2022-Ara Dönem Raporu"na göre, Kovid-19 Omikron varyantına bağlı olarak ülkelerde yeniden kısıtlamalar uygulanmaya başlandığı hatırlatılan raporda, artan enerji fiyatları ve arz kesintilerinin başta ABD olmak üzere birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede beklenenden çok daha yüksek bir enflasyona neden olduğuna işaret edildi. Çin'in emlak sektöründe yaşanan daralma ve özel tüketimin beklenenden daha yavaş toparlanmasının da büyümenin sınırlanmasında etkili olduğu kaydedildi.
Tüm bunlara bağlı olarak global ekonomik büyüme tahmini bu yıl için yüzde 4,9'dan yüzde 4,4'e çekildi. IMF, 2021 yılında global ekonominin yüzde 5,9 büyüdüğünü tahmin ediyordu. IMF, 2023 yılında büyümenin daha da aşağı geleceğini ve yüzde 3,8 seviyesinde gerçekleşeceğini düşünüyor. IMF'nin gelecek yıl için tahmini bir önceki yüzde 3,6 olan tahminin biraz üzerinde yer aldı.
IMF, enflasyonun devam eden arz ile birlikte önceki raporda öngörülenden daha uzun süre devam etmesini bekliyor.
Uluslararası Para Fonu, gelişmiş ekonomilerin tamamına yakını için bu yılki büyüme tahminlerini düşürdü. GSYH beklentisi ABD için yüzde 5,2'den yüzde 4,0'e, Euro Bölgesi için yüzde 4,3'ten yüzde 3,9'a, Almanya için yüzde 4,6'dan yüzde 3,8'e, İtalya için yüzde 4,2'den yüzde 3,8'e, Fransa için yüzde 3,9'dan yüzde 3,5'e, İspanya için yüzde 6,4'ten yüzde 5,8'e, İngiltere için yüzde 5,0'ten yüzde 4,7'ye, Kanada için yüzde 4,9'dan yüzde 4,1'e çekildi. Sadece Japonya için büyüme beklentisi yüzde 3,2'ten yüzde 3,3'e yükseltildi.
2023 Yılı beklentilerinde ise yukarı yönlü revizyonlar geldi. Beklentiler ABD için yüzde 2,2'den yüzde 2,6'ya, Euro Bölgesi için yüzde 2,0'den yüzde 2,5'e, Almanya için yüzde 1,6'dan yüzde 2,5'e, İtalya için yüzde 1,6'dan yüzde 2,2'ye, İspanya için yüzde 2,6'dan yüzde 3,8'e, İngiltere için yüzde 1,9'dan yüzde 2,2'ye, Kanada için yüzde 2,6'dan yüzde 2,8'e çıkarıldı. Fransa için beklenti ise yüzde 1,8 olarak korundu.
Gelişmekte Olan Ekonomiler
IMF, gelişmekte olan ekonomiler için de bu yıl aşağı yönlü revizyonlara gitti. 2022 Yılı büyüme beklentileri Çin için yüzde 5,6'dan yüzde 4,8'e, Rusya için yüzde 2,9'dan yüzde 2,8'e, Brezilya için yüzde 1,5'ten yüzde 0,3'e, Meksika için yüzde 4,0'ten yüzde 2,8'e, Güney Afrika için yüzde 2,2'den yüzde 1,9'a çekildi. Hindistan'ın büyüme beklentisi ise yüzde 8,5'ten yüzde 9,0'a çıkarıldı.
Gelecek yıl için Çin'in büyüme tahmini yüzde 5,3'ten yüzde 5,2'ye, Brezilya'nın yüzde 2,0'ten yüzde 1,6'ya indirilirken, Hindistan'ın yüzde 6,6'dan yüzde 7,1'e, Rusya'nın 2,0'den yüzde 2,1'e, Meksika'nın yüzde 2,2'den yüzde 2,7'ye yükseltildi. Güney Afrika için beklenti yüzde 1,4 olarak korundu.
IMF, 2022'de daha fazla belirsizlik öngürüyor
IMF: Gelişmekte olan ekonomiler hazırlanmalı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bir yandan Fed faiz artiracam der, bir yandan Çin büyümesi bir miktar yavaşlıyor, ayrica doğalgaz, elektrik ve yakıt fiyatları enflasyonu beklenen den fazla artırdı, vatandaşın tüketim alışkanlığı zayıfladı, Çip krizi uretimleri aksatıyor ve gelir kaybına neden oluyor. Rusya ve Ukrayna krizi de piyasaları iyice gerdi. Tüm bunlar 2022 ye girişi zayıflattı. Bakalım önümüzdeki günler nasıl hava estirecek bize
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:27)