E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunda, küresel ticaret gerilimleri, petrol fiyatlarındaki dalgalanma ve düzensiz Brexit sürecinin yanı sıra protestoların yine bir sarmal halinde Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki büyümeyi olumsuz etkilediği vurgulandı.
Fon Arap ülkeleri ve İran'ı içine alan bölge ile ilgili 2019 büyüme tahminini de yüzde 1,1'den yüzde 0,1'e çekmişti. Bölgedeki en büyük 3 ekonomi olan Suudi Arabistan, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilgili ekonomik beklentiler de aşağı yönlü olarka revize edildi.
IMF Orta Doğu ve Orta Asya Direktörü Jihad Azour "Bölgedeki ülkelerin büyüme hızları işsizliği düşürmek için gerekli olan seviyenin altında" ifadelerini kullandı.
Azour "Genç işsizlik oranının yüzde 25-30'u geçtiği bir bölgedeyiz ve işsizlik konusunda iyileşme sağlamaka için büyüme hızının 1-2 puan daha yüksek olması gerekiyor." dedi.
Yüksek işsizlik sosyal gerilimi artırıyor
Raporda yüksek işsizliğin Arap ülkelerindeki sosyal gerilimi daha da kötüleştirdiği vurgulandı.
Diğer yükselen ve gelişmekte olan ülkelerdeki işsizlik oranı yüzde 7 civarında olurken bu bölgede yüzde 11 düzeyinde. Rapora göre bu oran kadın ve geçlerde daha da artarken 2018 yılında kadınlar arasındaki işsizlik oranı yüzde 18 oldu.
2010 yılı başlarında br çok Arap ülkesinde yönetim karşıtı gösteriler patlak vermiş ve bu gösteriler Suriye, Yemen ve Libya'da iç savaşa dönüşmüştü. Son bir yıl içerisinde ise Cezayir, Sudan, Irak ve Lübnan'da yeni bir protesto dalgası patlak vermişti. Bu protestolar bir çok ülkede hayatı ve ekonomiyi durma noktasına getirdi.
Kamu borçları yüksek
IMF ayrıca bir çok Arap ülkesinde kamu borçlarınında yüksek düzeyde olduğu uyarısında bulundu. Bölgede kamu borçlarının milli gelirlere oranı ortalama yüzde 85'in üzerinde olurken bu oran Lübnan ve Sudan'da yüzde 150'nin üzerine çıkmış durumda.
İran enflasyon sarmalında
Sert ABD yaptırımlarına maruz kalan İran ekonomisinin derin bir durgunluğa girdiğini belirten IMF aynı zamanda enflasyon baskısının da devam ettiğini kaydetti.
2018 yılında yüzde 4,8 oranında daralan İran ekonomisinin bu yıl yüzde 9,5 daha küçülmesi bekleniyor. Azour İran yönetiminin resmi kur oranları ile piyasadaki reel kur oranlarını birbirine yaklaştırması ve finans sektöründe reformdan geçirmesi gerektiğini belirtirken yüksek enflasonla mücadele için de adımlar atması gerektiğini vurguladı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bakın bakalım demokrasiyi Osmanlı mı yoksa bu kan emici ABD, Avrupa mı size getirmiş Ey Araplar. Bir an önce Osmanlı atalarınıza dönün huzuru bulun yoksa bu daha iyi günleriniz. Benden söylemesi.
adamların kaynaklarına çökün abd ve ab ülkeleri demokrasi getireceğiz ayağına adamlara para kalmıyor ki hepsini sizler aldınız.yiyecek ekmekleri dahi yok ki.bunlarda mal mal sizlere kandılar.
Arap ülkelerin petrolüne el koyun. Sonra çıkın ekonomik büyüme yok vs vs. deyin pis sömürgeciler.
ARAPLARDA VATAN MİLLET BİLİNCİ YOK KAN VERİP VATAN ALMAMIŞLAR ONLAR İÇİN EN DEGERLİ ŞEY YEŞİL DOLAR BABALARIDA ABD GEREKTİGİ ZAMAN ABD ONLARI BİR BİRİNE KIRDIRIP PETROLUNÜ ELE GEÇİRİYOR ŞU ANDA IRAK PETROL GELİRİ TAMAMEN ABD GİDİYOR ÇÜNKÜ DEAŞI ABD TEMİZLEDİ .HEM SİLAH VERDİ. IRAKLI AÇ KALINCA SALDIRGANLAŞTI.ASIL SORUN NAMERTLİKLERİNDE PKK GEBERTİLİNCE HEPSİ TÜRKİYEYE DİL UZATTI ŞİMDİ EN DOGRUSU YEYİN BİRBİRİNİZİ DEYİP SEYİRCİ KALALIM.
Tabi keriz gibi ABD ve AB ülkelerine kaynaklarınızı yedirtirseniz ülkenizi işgal ettirirseniz olacağı bu. Yoksa hiç bir ülkede olmayan nimetleri sizlere yüce Allah vermişken yöneticileri aptal olursa olacağı budur. Bunlar daha iyi günleriniz. Bundan 20 veya 30 sene sonra ekmek dahi bulamayacaksınız yemeye.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:50)