E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaIMF ağız mı değiştiriyor: Piyasalar iyimser olabilir---

IMF ağız mı değiştiriyor: Piyasalar iyimser olabilir

IMF ağız mı değiştiriyor: Piyasalar iyimser olabilir
14 Şubat 2023 - 11:03 borsaningundemi.com

IMF Başkanı Georgieva, ABD ekonomisinin muhtemelen resesyondan kaçınacağını ve bunun da piyasalara olumlu etkisi olacağını söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde veriler olumlu seyretse de uzmanların resesyon endişeleri devam ediyor. Ancak IMF Başkanı Kristalina Georgieva, ABD ekonomisinin muhtemelen resesyondan kaçınmayı başaracağını ve bu durumun piyasalara olumlu yansıyacağını öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasalar resesyon endişeleri nedeniyle tedirgin. Ancak ABD ekonomisinin hala resesyondan kurtulma ihtimali bulunuyor olabilir. Bu ihtimalin piyasalara daha iyimser olmak için anlamlı bir gerekçe verdiği düşünülüyor.

Enflasyon nihayet yavaşlıyor

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, ekonomistler, milyarder yatırımcılar ve CEO'ların ABD ekonomisine yönelik bir yıllık tutarlı resesyon tahminlerinden sonra, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı, uzmanların piyasalarla ilgili fazla karamsar bir bakışa sahip olabileceğini ve borsanın yıla güçlü bir başlangıç yapmasına şaşırmadığını söylüyor.

Dubai'de düzenlenen Dünya Hükümeti Zirvesi'nde (World Government Summit) konuşan IMF Başkanı Kristalina Georgieva, “Piyasaların daha iyimser olmak için iyi nedenleri var çünkü sonunda gördükleri şey ABD ekonomisinin muhtemelen resesyondan kaçınacağı” dedi. Georgieva, dirençli ABD ve Avrupa iş gücü piyasalarının, Çin'in Kovid ile ilgili bir dizi kilitlenmenin ardından ekonomik olarak yeniden açılmasının ve düşen enflasyonun, hem ABD hem de küresel ekonomiyi canlandırmaya yardımcı olduğuna inanıyor.

IMF Başkanı'na göre Çinli tüketiciler, Pekin'in sıkı sıfır Kovid politikası kapsamında uygulanan uzatılmış tecritler sırasında biriktirdikleri parayı harcamak için acele ediyor. Georgieva’ya göre, merkez bankalarının birleşik faiz oranı artışları da kontrolden çıkmış tüketici fiyat artışlarını dizginlemede ‘şaşırtıcı derecede iyi sonuçlar’ veriyor.

Georgieva, 2022'de borsanın en büyük düşmanı olan enflasyonun ‘nihayet yavaşladığını' kaydediyor. Ancak ekonomik görünümünün 'daha az kötü’ olduğunu ancak yine de 'iyi olmadığını’ sözlerine ekleyen IMF başkanı, parasal sıkılaştırmanın 2024 yılına kadar devam edeceğini öngörüyor.

Riskler ılımlılaşıyor

IMF ekonomistleri, GSYİH ile ölçülen küresel ekonomik büyümenin, yüksek faiz oranlarının ağırlığı altında 2022'deki yüzde 3,4’lük seviyesinden bu yıl yüzde 2,9 seviyesine gerilemesini bekliyor. IMF ekonomistleri ayrıca ABD'nin 2022 yılındaki yüzde 2'lik GSYİH büyümesinin bu yıl yüzde 1,4'e ve 2024 yılında da yüzde 1'e düşeceğini tahmin ediyor.

Küresel ekonomi için risk dengesi aşağı yönlü olmaya devam ederken IMF Ocak ayı Dünya Ekonomik Görünümü'nde son aylarda risklerin de ‘ılımlılaştığını' savundu. Dünya Ekonomik Forumu'nun Ocak ayında İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen yıllık konferansında Georgieva, ekonomik büyümenin 2024 yılının ikinci yarısında toparlanmaya başlamasını beklediğini söylemişti. Georgieva, “2023’te büyüme yavaşlayacak. Yine de iyi haber şu ki, büyümenin bu yıl dibi görmesini ve 2024 yılının dünya ekonomisi için nihayet olumlu bir yıl olmasını bekliyoruz” şeklinde konuşmuştu.

Tonda değişiklik

Georgieva'nın son yorumları, kendisinin ve IMF'nin önde gelen ekonomistlerinin geçen yıl gazetecilere anlattıklarına kıyasla belirgin bir ton değişikliğini temsil ediyor. IMF, 2022 yılı boyunca küresel ekonomik büyüme tahminlerini defalarca düşürmüştü.

IMF Araştırma Direktörü Pierre-Olivier Gourinchas, Nisan ayında yayınladığı bir blog gönderisinde büyümenin yavaşladığı ve ‘yakında küresel bir durgunluğun eşiğine gelebileceğimiz’ konusunda uyarıda bulunmuştu. Ekim ayında, IMF'deki mevcut pozisyonuna başlamadan önce Dünya Bankası CEO'su olarak görev yapan Georgieva da pandemi, Ukrayna Savaşı ve bir dizi iklim felaketinin birleşerek ‘karanlıklaşan bir küresel görünüm’ yarattığını savunmuştu. Georgieva, “Üç yıldan kısa bir süre içinde art arda büyük şoklar yaşadık. Dünya ekonomimiz dalgalı sulardaki bir gemi gibi” şeklinde konuşmuştu.

Aralık ayı sonlarında ise Georgieva, küresel ekonominin ‘geride bıraktığımız yıldan daha zor, zorlu bir yıl’ ile karşı karşıya olduğunu savunmuştu. Georgieva ayrıca, 1 Ocak'ta yayınlanan bir röportajda, “Dünya ekonomisinin üçte birinin durgunluk içinde olmasını bekliyoruz. Neden? Çünkü üç büyük ekonomi, ABD, AB, Çin, aynı anda yavaşlıyor” diyerek küresel ekonominin geleceği hakkında oldukça olumsuz bir tablo çizmişti.

IMF Başkanı'ndan ABD için temerrüt uyarısı

 

IMF Türkiye'nin 2022 büyüme beklentilerini revize etti

 

IMF: 2023 sonunda trend tersine dönecek

 

IMF Başkanı: 2023'te AB'nin yarısı resesyona girecek

 

IMF: Küresel kamu borcu yüksek kalacak

 

IMF'den kritik uyarı: Ekonomik belirsizlik çok yüksek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YILDIRIM14 Şubat 2023 16:53

    Ne oldu da bir ay önce her şey karamsar idi şimdi her şey olumlu diyorsunuz.Ne ayaktır.

  • ALİ KODUŞ14 Şubat 2023 11:39

    IMF nin ipi kimde  ipini tutan kimler ise onların boruzanlığını yapmaktadırlar.Demek ki büyük ekonomik kriz yaklaşmakta.