E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TEK SİPARİŞLE HASILATININ YÜZDE 20’SİNİ YAKALADI
SORU - İmaş’ın tekrar yükselme ihtimali nedir? Hissenin 2024 beklentisi hakkında bilgi alabilir miyim?
Oktay Demir
CEVAP - Bir hissenin yükselme ihtimali firmanın performansı ile yakından alakalıdır. Eğer şirket gelir ve kâr büyümesi sergiliyorsa hisseye yönelik ilginin de artması beklenmesi gereken bir durumdur. Bunun neticesinde de fiyatın yükselmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Öte yandan hissede abartılı çıkışların yaşanması halinde kârı realize etmek isteyenlerin satışa geçmesiyle birlikte hissenin de aşağı kayması gündeme gelecektir. İmaş Makina, Nisan 2022’de tavandan 2,64 TL’den borsada ilk açılışını yaparken sonrasındaki iki hafta süresince tavan serisini sürdürdü. Devamında da arada kâr satışları olsa da çıkış devam etti. Hisse, Nisan 2023’te ise zirvesi 75,04 TL’ye kadar yükseldi. Bu seviyeden gelen sert satış baskısı ile hızlı bir düşüş yaşanırken şimdilerde 13,65 TL seviyelerinde işlem görüyor. Fiyatın tekrar yükselebilmesi için alıcıların güçlenmesi şart. Uzun vadede alıcı ilgisini destekleyen ana unsur ise şirketin mali performansı. Şirket açıkladığı 2023 dokuz aylık faaliyet döneminde hasılatını yüzde 30 artırdı. Dönem sonu kâr artışı ise yüzde 11,78’de kaldı. Finansal performansın zayıf seyri alıcıların da yeterli enerjiyi toplamasına mani olmakta. Şirketle ilgili yakın tarihli son açıklama aldığı siparişle alakalı. Ocak ayı başında yaptığı açıklamada 3,8 milyon dolara yem değirmeni kurulumu sözleşmesine ilişkin peşinat ödemesini aldığını ve sevkiyatın 5 ay içinde yapılacağını belirtti. Sözleşme tutarı yaklaşık 115 milyon TL’ye denk geliyor. Firmanın açıkladığı 2023 dokuz aylık hasılatı ise 573,7 milyon TL. Şirket bu sipariş ile dokuz aylık hasılatın yaklaşık yüzde 20’sini gerçekleştirmiş oldu.
YÜKÜMLÜLÜKLERİNDEKİ ARTIŞ KÂRI DÜŞÜRDÜ
SORU - Alcar’ın borçluluk yapısı nasıl? Şirketin mali durumunu bozar mı? Borçlu şirket alınır mı?
Mehmet Seyhan
CEVAP - Firmaların hem alacaklarının hem de borçlarının olması olağan bir durumdur. Neticede ticaret yapan şirketlerin sattıkları mal karşılığında alacakları oluşurken, mamul alımı ya da kredi kullanımı durumunda da borçları oluşur. Önemli olansa firmanın borçluluk yapısını mali durumunu sarsmadan idare edebilmesidir. Firmalar açısından sorun borç değil borcunu yönetememesidir. Firmalar gerek alacaklarını gerekse borçlarını yönetme hususunda özel birimler kurabilir. Zira döviz ya da faizdeki dalgalanmalara bağlı olarak alacak ve borçluluklarını yönetme tarzları gelir ve kârlıklarını artırabileceği gibi kötü idare neticesinde kârın düşmesi ya da zarar olasılığı gündeme gelecektir. Alarko Carrier’in son açıkladığı 2023 dokuz aylık mali verilerine göre kısa vadeli yükümlülüklerindeki artış yüzde 108,16, uzun vadeli yükümlülüklerindeki büyüme ise yüzde 104,48 oldu. Artan borçluluk şirketin finansman giderini 92,1 milyon TL’den 351,4 milyon TL’ye yükseltti. Finansman gideri biraz daha yakından incelendiğinde tutarın büyümesinde kur farkı, faiz ve kredi giderleri gibi giderlerin artışından kaynaklandığı görülüyor. Söz konusu büyüme dönem sonu kârını ciddi oranda baskıladı. Öte yandan şirketlerin bazı yıllar kârında düşüş olsa da uzun vadede kârlılığını artıracak potansiyele sahip olabilmesinin göz ardı edilmemesi gerektiğini unutmamak gerekir. Alarko Carrier’in yükümlülüklerini azaltması kârlılığını olumlu yönde destekleyecektir.
SPK 2 şirketin halka arzına onay verdi
SPK'dan 2 şirketin bedelsizine olumlu yanıt
SPK'dan bir şirket ve iki kişiye idari para cezası
SPK'dan beş kişi ve bir internet sitesi hakkında suç duyurusu
Fed 2024'ün ilk faiz kararını açıkladı
Günün önemli şirket haberleri 01/02/2024
Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (01.02.2024)
Metal fiyatlarında 'Fed' düşüşü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
geçmiş olsun arkadaşlar........
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:36)