E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakİmar Barışı kapsamında 3743 belge iptal edildi---

İmar Barışı kapsamında 3743 belge iptal edildi

İmar Barışı kapsamında 3743 belge iptal edildi
21 Temmuz 2019 - 09:59 borsaningundemi.com

İmar Barışı fırsatçılarına geçit yok! Fırsatçılar genellikle Hazine arazilerini, sahil şeridini, yayla ve meraları tercih ediyor. Uydu görüntüleri ve ihbarlarla yola çıkan bakanlık çok sayıda başvuruyu iptal etti.

Türkiye genelinde yapıların imara aykırılık ve iskan sorununu çözmesi amacıyla çıkarılan İmar Barışı'nda başvurular 15 Haziran'da tamamlandı. 10 milyon 250 bin başvurunun yapıldığı İmar Barışı kapsamında şu anda Yapı Kayıt Belgesi alabilmek için ödemeler yapılırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir yandan da fırsatçılarla mücadele ediliyor.

31 ARALIK 2017 ŞARTI

Yapıların, İmar Barışı'ndan yararlanabilmesi için 31 Aralık 2017'den önce inşa edilmiş olması şart. Ancak bazı fırsatçılar hem Hazine arazisi satın almak hem de kaçak yapısını kayıt ettirmek için bu tarihten sonra inşa edilen yapıları için de İmar Barışı'na başvurup, yapı kayıt belgesi aldı. Bakanlık şimdi bu fırsatçıların belgelerini tek tek iptal etmeye başladı.

UYDUDAN TESPİT

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile Tapu Kadastro yetkilileri, 31 Aralık 2017 ve sonrasındaki uydu görüntülerini tek tek karşılaştırarak fırsatçıları tespit ediyor. Uydu görüntülerinin yanı sıra ihbarlar da dikkate alınıyor. Bugüne kadar 60 ilde toplam 3743 belge iptal edildi. Bakanlığın tespit çalışmaları devam ediyor. Tespitlerin sonucunda iptaller sürecek.

EN ÇOK İSTANBUL'DA

Şu ana kadar en çok belgenin iptal edildiği il 292 adetle İstanbul oldu. İstanbul'u 270 adetle Muğla, 229 adetle Mersin, 225 adetle Konya ve 217 adetle Çanakkale takip etti. Kaçak yapıların birer birer yıkıldığı Nevşehir'de 190 belge iptal edilirken, yayla ve meralardaki kaçak yapılar ile gündeme gelen Trabzon'da 147 fırsatçı yakalandı. İzmir, Kocaeli, Ankara ve Aksaray da çokça belgenin iptal edildiği illerden.

SUÇ DUYURUSU

Fırsatçılık yapan kişiler hakkında, hatalı beyan nedeniyle savcılığa suç duyurusunda da bulunuluyor. Tespit edilen kaçak yapılar ilgili belediye tarafından yıkılırken, tahsil edilen yapı kayıt belgesi bedelleri de iade edilmiyor. Bu kaçak yapıların elektrik, su gibi aboneliklerinin iptali için de ilgili kurumlara bildirim yapılıyor. (Meltem Kara Söyleyenoğlu/Posta)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dd21 Temmuz 2019 17:50

    Tüyü bitmemiş çocukların hakkını. Gasp eden hazine arazilerini talan. Eden hırsız hainler. Ahirette bunun hesabını nasıl vereceksiniz bakalım?.  Çocuk larinizda mutlaka çıkar.  

  • Gerçek 21 Temmuz 2019 11:38

    Kentsel dönüşüm dediler. Rantsal dönüşüm çıktı. Çirkin yapılaşma, dar cafeler yerliliği olmayan berbat şehirlere dönüştürdüler heryerin. Oysa dünyanın heryerinde kentsel dönüşüm, kentleri estetik güzel şehirlere dönüştürmektir

  • Eyyp21 Temmuz 2019 11:13

    2015 yaptım borc nedeni giremedim biraz daha uzatin

  • Gerçek 21 Temmuz 2019 10:19

    Bu kaçak yapıların önemli bölümü zenginlere ait. Gereken zaman diliminde imar iskan için bütün belgeleri almayan ücretlerini yatırmayan yapılar yıkılsın. Bu fırdatçılar bu mallara gereken vergiyi harcı ödemeden sahip olabilen alkışı vatandaşlar, Devletine ilgili harcı vergiyi ödeyenler aptal duruma düşmesin

  • Okan 21 Temmuz 2019 10:15

    İmar batılında son bir tarih verilsin, o tarihe kadar imar iskan harcını ödeyip işlemi tamamlamayan bütün yapılar tıkılmaya konu edilsin. Usulüne göre yapı inşaa eden ve gereken vergi harcı ödeyen vatandaşlar ahnak mı ki, diğerleri niye vermiyor