E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. İmamoğlu, Kanal İstanbul tartışmalarına ilişkin "Bizim için hayati bir mesele. Dolayısıyla İstanbul için bu hususta tümüyle hukuka dayalı bir şekilde en son noktasına kadar mücadelemizi vereceğimizi, halkımızın da yoğun şekilde eşlik edeceğini, itirazlar, mahkemeler, hukukçuların önderliğinde yapacağımızı söylüyoruz" dedi.
İmamoğlu'nun Habertürk'teki 'Türkiye'nin Nabzı' programında yaptığı açıklamalardan satır başları şöyle:
"Murat Ongun'un attığı tweet bilgilendirme mesajı. İstanbul'da herkes yatırım yapabilir. İstanbul'a yatırım yapan kurumlara karşı değiliz.
"Ben çok özümseyerek bu süreci anlayarak, doğru bir tarif olarak kabul ettim. Gerçekten dönüm noktası, gerçekten ya kanal ya İstanbul diyecek noktayız. Cuma günü Kanal İstanbul'la ilgili çalıştayımız var. Yüzlerce bilim insanının katılacağı, her kurumu ve kişiyi davet ettiğimiz bir çalıştay. Elbette gelip, gelmeme eğilimini göreceğiz. Bugün bir bilim adamı, su konusunda uzman, çok güzel bir tarif yaptı, Kanal İstanbul demeyi, İstanbul'a hakaret sayıyorum dedi. Dense dense kanal denir dedi.
"Hayati bir mesele; tümüyle hukuki mücadelemizi vereceğiz"
"Bu konu benim şahsi meselem değil. Kanal İstanbul meselesi bizim için asla siyasi bir mesele değil. Bizim için hayati bir mesele. Dolayısıyla İstanbul için bu hususta tümüyle hukuka dayalı bir şekilde en son noktasına kadar mücadelemizi vereceğimizi, halkımızın da yoğun şekilde eşlik edeceğini, itirazlar, mahkemeler, hukukçuların önderliğinde yapacağımızı söylüyoruz. 16 milyon insanın seçtiği bir belediye başkanı var. Dolayısıyla bu çoğunluklu yapının karşılığı olarak halkımıza olarak sorumluluğumuzu yerine getireceğiz.
"Seçim döneminde niye konuşmadım? Çünkü hiç gündeme getirmediler"
Nagehan Alçı: Sizin Kanal İstanbul konusunda net bir şekilde karşı çıkışını açıkçası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tavrına benzetiyorum. Tayyip Erdoğan 20 sene önce çok büyük hata yapmıştı, '3. köprü katliamdır, müsaade etmeyeceğim' demişti. Kendisi 3. köprüyü açan lider olarak tarihe geçti. Bülent Ecevit 1. köprüye en sert muhalefet eden bir isimdi o da 1. köprüyü açan Başbakan olarak tarihe geçti. Ben eğer hala o gün görevde olursanız Kanal İstanbul'u açmanın size nasip olacağını bunu da büyük mutlulukla yapacağınızı düşünüyorum. İstanbul gelişiyor, birtakım ihtiyaçlar da bunun beraberinde geliyor. İlk sorum şu, siz 15 madde sıraladınız, 'kesinlikle Kanal İstanbul'u istemiyorum' dediniz. Çalıştayı şimdi yapacaksınız. O maddeler bir çalıştay sonunda ortaya çıkması gereken maddeler değil mi?
İmamoğlu: Bir kere ben Kanal İstanbul meselesine sadece bugüne dair ilgi duyan bir insan değilim. Yaklaşık 2011 seçimlerinde ortaya atıldığı andan itibaren, siyasi görevim dahil, ilçe başkanıydım, belediye başkanı olduğumda işin içine girerek, analiz eden, bilim insanlarıyla sorgulayan, seçim döneminde çok hazır bir belediye başkanıydım. Yanılmıyorsam sizin programınızda diye hatırlıyorum, Kanal İstanbul konusu geçse de geçmese de bu konuda ciddi çalışmalarım var. Görüyorum ki bugünün konusu değil. Seçim döneminde niye konuşmadım? Çünkü hiç gündeme getirmediler.
"Bakanın açıklamasından sonra Kanal İstanbul mevzusuna girdim"
İmamoğlu: Bir sabah kalktığımızda bir gazetede bakanın demecinde 'ihaleye çıkıyoruz' dediğinde konuyu açtık. Ben bu bilgiye sahibim. Bana bunu aktaran çok güvendiğim onlarca bilim insanla bunu analiz etmiş bir belediye başkanıyım, bundan dolayı güvenle bu ifadeleri kullanıyorum. Bunu kamuoyuna açmak istiyoruz. En baştan beri söylediğimiz tek şey, evet söylediğimiz bu ama buna bilim karar versin. Ne ben söylediğim için toplum hayır ne de sayın Cumhurbaşkanı söylediği için evet desin.
Alçı: Bu bilimi kutsallaştırmak değil mi, bu siyaset felsefesinin alanı değil midir?
İmamoğlu: Bu tarifiniz özür diliyorum, çok sığ kalır. Ekolojik dengeyi, stratejik yapıyı tümüyle bir şehrin, bana göre dünya haritasına baksanız, 5 yer sayın deseniz, İstanbul coğrafyası bunlardan ya bir ya iki gelir. Bana göre birinci. Böyle bir yapıya tarihçi, hukukçu, bilim insanı, çevreci, mühendisler, su bilimciler bakacak, bunlar karar verdikten sonra siyasetçi ne zaman, hangi finansman modeliyle karar verir.
Veyis Ateş: Bu mesele üzerinden sayın İmamoğlu, sayın Cumhurbaşkanı ile polemiğe girerek benim siyasi muhatabım aslında sayın Erdoğan demek istiyor diye yorumlar var.
İmamoğlu: Ben bu anlamda sayın Cumhurbaşkanlığını muhatap alıp mevzuya dahil olmadım. Sayın Ulaştırma Bakanının açıklamasından sonra buna tepki koyan birisiyim.
"Ben geçmişte yapılanlara hep teşekkür ediyorum"
İmamoğlu: Her seferinde Cumhurbaşkanımızla randevumu dile getirdim. Çağırsalar hemen gidip anlatmak isterim. İkna olacağına eminim, bana bu fırsatı vermesi gerekir. Koşa koşa giderim.
Yılmaz: Tekrar görüşeceğiniz söyleniyor.
İmamoğlu: Ben talep ettim. Whatsapp grupları iyi niyet, temenni, bayram kutlamalarına döner. Bu iş Whatsapp grubu meselesi değil. Niye ikna edeceğimi söyleyeyim. Cumhurbaşkanının meseleleri çok büyük. Bugün Rusya Devlet Başkanı burada. Bugün bir süreç başladı. Dün yanıbaşımızda bir çatışma meselesi var. Böyle bir durumda sayın Cumhurbaşkanının doğru bilgilerle donatılabileceğine ilişkin Kanal ile ilgili endişelerim var. Ne dedi sayın Cumhurbaşkanı seçimde 'İstanbul'un 40-50 yıllık su sorununu çözdüm' dedi. Biz hiç cevap vermedik. Bilgim yoktu şimdi. Memnun da olduk. Arıtma tesisine gittiğimde geçmişte yapılanlara teşekkür ediyorum. Sayın Veysel Eroğlu'na teşekkür ediyorum. Bütün bunlar 40-50 yıl çözdüm dediği meselede kuraklığın ardından sayın Cumhurbaşkanı 'Bak İstanbul susuz kalacak' dedi. Olaya kilitlendik, mecbur kaldık, açıklama yapmaya.
"Kanal İstanbul konusunda Cumhurbaşkanı'nı ikna ederim"
İmamoğlu: 2016'da açılacak denilen Melen Barajı, 2020'de açılmadı. Buraya ek bir ihale yapılmak zorunda. Bu uyarıyı yaptıktan sonra ödeneği çıkmadı. Biz tekrar televizyondan uyarı yaptık. İktidara yakın gazetede haber çıktı, sayın Cumhurbaşkanı ödeneğin çıkması konusunda talimat verdi diye. Ben ikna ettim. Aynı şekilde ikna ederim, bana fırsatı versin. Eğer size oradan yaklaşım, cevap hatta bazen küçümseyerek cevaplar verilince, çok afedersiniz ben de gayet saygılı, teknik, bilimsel cevaplar veriyorum. Ben dedim diye İstanbul'un hayati meselesine karşı çıkılır mı? Sayın Cumhurbaşkanı dedi diye evet de denilemez.
Alçı: Bendeki bilgi 2021 yılında Melen Barajı'nın su vermeye başlayacağı yönünde. Çevre Bakanlığı'na sordum, o raporu hazırlayanlara sordum.
İmamoğlu: Önce arkadaşlarım rapor sundu, atladım oraya gittim. Süreçten hiç bahsetmedim, çatlaklar var diye anlatmadım bile. Projeyi yerinde tespit ettik, paylaşımda bulunduk, inşallah bir an önce biter dedim. Arkadaşlarıma hemen atlayın gidin, ek maliyette, çatlakların giderilmesi işi, 600-700 milyon liralık ek proje. Bu yılın programına alındığını gazeteden okuduk, henüz teyid yok. Sayın Cumhurbaşkanı müdahale etmeseydi bunun bütçe işi reddedilmişti. Bu projenin yatırımın parasını İSKİ geri ödüyor. Daha rahmetli Özal döneminde 'Melen İstanbul'un suyudur' diye alınan karar üzerinden süreç yürüyor.
"Kanal İstanbul'u savunacak bilim insanı bulamadı arkadaşlar"
Zeyrek: Sayın Cumhurbaşkanı bütün kaygılarınızı gidereceğiz dese o zaman da siz kategorik bir şekilde karşı çıkıyorsunuz diye bir izlenim edindim. Bu sorunlar giderilirse yapılabilir neden yapılmasın diye mi düşünüyorsunuz?
İmamoğlu: İstanbul'un böyle bir projeye ihtiyacı yoktur, evet ama hafif kalır. Evet gerek yok, niye, bu ülkenin, bu şehrin ekonomik sorunları var. Milyonlarca işsizi var. Asgari ücretten toplumun geçim sorununu çözememesine kadar ekonomik sorunlarımız var. Bu maliyetle Türkiye'nin her yerine yapacağınız yatırımlarla muazzam işler başarırsınız. Dünyada betona yapılan yatırım dönemi bitti. Bol sermayenin, bol paranın olduğu döneme ülke olarak tümüyle betona, üretime değil şatafata yatırım yaptık, şehirlerimizi de çirkinleştirdik. Dünyadaki bu değişime hala böyle bir proje dayatması yaparsak evet cevabım net, İstanbul'un böyle bir şeye ihtiyacı yok. Ama bu hafif savunma. Telafisi, geri dönüşümü mümkün olmayan projeden bahsediyoruz. Zaman içerisinde köprüler tartışıldı doğru. Sayın Cumhurbaşkanı '3. köprünün tartışmasını da CHP yaptı' dedi. Halbuki o tartışmayı açan ilk kendisiydi. İstemezük, karşıyız diye bir tutum yoktu. Ulaşım tartışılıyordu. İkinci köprü yapılacağına raylı sisteme gidilmeli diye tartışmalar var. Her şeye rağmen köprü gibi bir projenin telafisi, dönüşümü mümkün. Orada elde edilen bir fayda bir başka bölümde fayda ile eşleştiğimizde entegre sisteme ulaşabilir bir sistemi var. Kanal öyle değil, kanal bir facia. Kanalın suyla ilişkisi konusunda bunu savunacak bilim insanı bulamadı arkadaşlar.
Alçı: Celal Şengör var.
İmamoğlu: Onun adına konuşmayın öyle değil. Bugün Sazlıdere Barajı'nı yok ediyorsunuz, Terkos kullanışsız hale geliyor. Stratejik olarak sıkıntı. Bir kanal bir ada yaratıyor. Tümüyle güvensiz. Ağaçlar kesildi, ağaç diktik oldu. Efendim kanal yaptık ama yanlış yaptık hadi dolduralım değil bu. Kanalda dendi ki 500 bin akıllı şehir yapacağız dendi. Şehircilik Bakanlığı'na her vatandaşımız gidip askıda bulunup 1/100 bin plana itiraz edebilir.
Katarlı Şeyha Moza'nın Kanal İstanbul'da arazi...
Katarlı medya patronu: Kanal İstanbul etrafında...
İBB’den Katar’a, Arapça Kanal İstanbul mesajı
Kanal İstanbul'da maliyet 3 katına çıkabilir
"Kanal İstanbul bölgeyi Basra Körfezi'ne çevirebilir"
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Şu aşağıdaki adam Murat takma ad yavrum sen trolmusun, yoksa mağaradamı yaşıyon dünaydan bi habersin Sipariş üzerine küfrettiğin ortada döner döner seni bulur aman dikkat et
Kanal İstanbul denilen ucubenin artık bir rant projesi olduğu tüm çıplaklığı ile ortya çıktı. Kimki bu geri döndürülemez hem ekonomik ve hemde coğrafi yıkımı yaparsa ve/veya buna alet olursa tüm lanetler üzerine olsun.
Lanetli yaratık, pislik, Kanal İstanbul'lunun hayali. Sizin gibi gericiler, vatana gıcık olanlar böyle eserlerden anlamaz. Yallah mağaralarda yaşayın.
İstanbulu önümüzdeki günlerde büyük bir deprem bekliyor ve yıkımı ile ekomomiye zararıda büyük olacaktır.su anki siyasiler kendileri dünyalıklsrını yaptılsr ,saglam konutlarda yasamlarını sürdürüyorlar,vadandaşı düşünen yok.hızlı ve radikal kararlar alıp insanların yasayacagı saglam konutlara ihtiyac var.kanal sonraki iş ,önceliği olan bir iş degil.aynı zamanda reel piyasa hiç iyi degil,yüz 80 devalasyon olmuş ,türk insanının alım güçü düşmüştür,ekonomi daralmış,geçim sıkıntısı artmıştır.buna ragmen emekliye yüzde 12 yıllık zam verişmiştir.ekomomi sıkıntı içinde bir an önce tarım hayvancılık ve sanayi politikalsrı gözden gecirilip,üreten bir ülke olmalıyız,su anda toplumda yiyelim içilem gezelim modu mevcuttur.herkes kolay paranın ve miras peşinde ,bu toplum bana göre kan keybediyor.saygılsr.
Tarafsız bilim insanlari bu işi araştırsın yalan söyleyen kim ise onu ifşa edin bu millet bilsin aslında herşey ortada milleti uyutmaya çalışan bellidir
Gercekten masal gibisinya seni dinledikçe uykum geldi.sanki manda yogurdu yedim...
Şengör hoca fena gömdü. ben sustum😀
boşverin kessinler ormanları, yok etsinler gölleri. istanbul susuz kalsın
Herşey guzel olacaaaak
imar alani acmamayi dusunuyorsan yakin zamanda bol bol evsiz ve eroinman kokainci tipleri beslemeye hazirlanman lazim buradan soyluyorum parayi ayir simdiden birde kira yardimi yapacaksan ona da ekstra para ayir.
Bu chp ye ne versen yiyorlar ya...en sonunda abdullah gül e kalacaklar.
Sevimli başkan; zat-ı şahanelerinize oy veren seçmen, bin pişman. Hayaller bitti. Gerçekler başladı. Bilin istedim. Benden söylemesi.
Hani depremi tetikliyordu? Tek kelimeyle yalancısın!
rizeli mulivbjk sen rize de ot bulamadın herhalde millet bahçelerinde otluyorsun sanırım senin saçma fikirlerine hiç katılan gördünmü? rizeden pek putperest çıkmaz ama sen nerde doğdun.
yobaz nedim geleceğin cumhurbaşkanı hakkında gıybet etmenin günah olduğunu size öğretmedilermi TEKKE lerde...haydi millet bahçelerine lay lala lala....
PARAYA/DÖVİZE İHTİYACIMIZ VAR İSE YILLIK OTOMOBİL/OTOBÜS/MİNİBÜS KAMYON/KAMYONET ÜRETİMİNİ 1,5 MİLYONDAN 10 MİLYON ADEDE ÇIKARALIM YILDA YILDA 20 MİLYON BİLGİSAYAR/AKILLI TELEFON ÜRETELİM UÇAKLAR HELİKOPTERLE GEMİLER DE ÜRETELİM İHTİYACIMIZ FAZLASINI İHRAÇ EDELİM YOLLARI CADDELERİ SOKAKLARI TERTEMİZ/GÜVENLİ HALE GETİRELİM YILDA 100-200 MİLYAR DOLAR/EURO TURİZM GELİRİ ELDE EDELİM BEN EKONOMİDEN SORUMLU OLSAYDIM İŞE BU VE BENZERLERİNDEN BAŞLAR ÜLKEMİZİ KARARDAN ALMANYA'DAN ABD'DEN JAPONYA'DAN KAT KAT DAHA ZENGİN UYGAR MEDENİ BİR ÜLKE HALİNE GETİRİRDİM kanal tünel yapımına uygun kıyı illerimize Denizlere/nehirlerimize dikey/paralel 1 - 5 kilometre uzunluğunda kanallar/tüneller yapışıp çevresine venedik gibi uygun evler parklar meydanlar yapılarak pek çok ilimiz aynı anda zenginleşir sadece bir şehrimiz değil sadece istanbul aşığı olmak yetmez ülkemizin tamamına aşık olmak lazim/gerekir
TÜRK Devleti için gerçekten hayatî bir mesele! Öyleyse VURUN KAZMAYI, KAZANDIRIN KANAL İSTANBUL'u!.. Muazzam eserleri ancak MUAZZAM LİDERLER YAPAR, stopçular ise ancak FRENE BASARLAR!..
merinos Ahmeeeeeeeeeeeeeeeeeet.Muazzam lider görmek istiyorsan ANITKABİRİ ziyaret et bre zındık....haydi millet bahçelerine lay lala lala
Sömestir geliyor. Tatil sana yakışır başkan. Bırak zen bu işlerı. Istanbul u sel goturdugunde hayati degildi de ne oldu birden
O kadar boş cahilsinki seni dinledikçe bildiklerimi unuttum. Karsindada iki tane yandaş var iyi pas atıyorlar ama çok bilgisizler. İlkokul mezunu bilir anlar bu su yolu yapılmalı. Ama tabiata zarar vermeden ve çok katlı binalar yapılmadan.
Senin gibi CAHİLLER HERŞEYİ bilir
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:06)