E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİmalat sektöründe genişleme dönemi sona erdi---

İmalat sektöründe genişleme dönemi sona erdi

İmalat sektöründe genişleme dönemi sona erdi
01 Ağustos 2023 - 10:04 borsaningundemi.com

İSO Türkiye İmalat PMI, temmuzda nötr seviyenin hafif altına gerileyerek altı aylık genişleme döneminin sona erdiğine işaret etti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), anketinin temmuz ayı sonuçları açıklandı.

Eşik değer olan 50,0'nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, manşet PMI temmuzda nötr seviye 50'nin hafif altına geriledi. Haziranda 51,5 olan endeksin temmuzda 49,9 düzeyinde gerçekleşmesi faaliyet koşullarının genel olarak değişim göstermediğine ve böylece 6 aylık genişleme döneminin sona erdiğine işaret etti.

Firmalar, sektörün büyümesindeki duraksamayı genel olarak enflasyonist baskıların güçlenmesine bağladı. Temmuzda girdi maliyetleri enflasyonu üst üste ikinci ay keskin bir şekilde hızlandı ve Mart 2022'den bu yana en yüksek düzeyde gerçekleşti.

Anket katılımcılarının yarıdan fazlası (yüzde 52), girdi fiyatlarının ay içerisinde yükseldiğini ve bunun genel olarak döviz kurlarındaki artıştan kaynaklandığını ifade etti. Bazı katılımcılar ise ücretlerdeki yükselişin genel girdi maliyetlerinde artışa yol açtığını bildirdi. Bu gelişmelerin sonucunda nihai ürün fiyatları da artış gösterdi ve son 16 ayın en yüksek düzeyine ulaşan enflasyon, geçmiş dönem ortalamasının da oldukça üzerinde kaydedildi.

Yurt dışından alınan yeni siparişler ivme kaybetti

Fiyat baskılarının güçlenmesi, temmuzda müşteri talebini olumsuz etkiledi ve yeni siparişlerde son 5 aydır ilk kez yavaşlamaya yol açtı. Benzer şekilde yurt dışından alınan yeni siparişler de ivme kaybetti.

Fiyat artışlarının talep üzerindeki etkisini yansıtacak şekilde, üretimde de dört aylık büyüme eğilimi sona erdi. Diğer taraftan, yılın başında gerçekleşen depremin ardından devam eden toparlanmanın etkisiyle, geçen aya göre üretim hacminde önemli bir değişim gözlenmedi.

İstihdam üst üste 3 aydır artıyor

Firmaların kapasite genişletmeye çalışması istihdamın üst üste üç ay artmasını sağladı. Ancak söz konusu artış ılımlı düzeyde kaydedildi. İmalatçılar yeni sipariş akışlarındaki yavaşlama doğrultusunda satın alma faaliyetlerini azalttı. Girdi talebinin azalması ve tedarikçilerin ürün teslimatlarındaki gecikmeler, girdi stoklarının Mayıs 2020'den bu yana en yüksek oranda azalmasına yol açtı.

Raporu, temmuzda Türk imalat sanayisi genelinde artan enflasyonist baskıların birçok sektörde talep ve üretimi sınırladığına işaret etti.

Temmuzda takip edilen 10 sektörün tamamında girdi maliyetleri enflasyonu üst üste ikinci ay hızlanırken, sektörlerin çoğunda maliyet baskıları son anket döneminde güçlü bir yoğunlaşma sergiledi.

Girdi fiyatlarında en hızlı artışın kaydedildiği gıda ürünleri sektöründe, maliyet enflasyonu Ekim 2018'den bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Bu gelişmelere bağlı olarak nihai ürün fiyatları enflasyonu da hız kazandı.

Mamul fiyatlarında da en sınırlı artış kimyasal, plastik ve kauçuk sektöründe gerçekleşirken en yüksek oranlı artış ise ağaç ve kağıt ürünlerinde kaydedildi. Satış fiyatlarındaki yükseliş, üçüncü çeyrek başında müşteri talebini genel olarak olumsuz etkiledi. Yeni siparişler sadece gıda ürünleri sektöründe artarken söz konusu büyüme güçlü düzeyde, ancak haziran ayına kıyasla yavaş gerçekleşti. Özellikle tekstil ürünleri ve ana metal sektörlerinde yeni siparişlerin belirgin şekilde düştüğü görüldü.

Temmuzda dış talep koşullarındaki tablo ise kısmen daha olumluydu. Gıda ürünleri öncülüğünde 4 sektörün yeni ihracat siparişleri artış gösterdi. 3 sektör büyüme kaydetti.

Giyim ve deri ürünleri ile kara ve deniz taşıtları sektörlerinde de üretim yeniden büyümeye geçti. Üretimde en sert yavaşlama kimyasal, plastik ve kauçuk sektöründe kaydedildi. 10 sektörün yarısında çalışan sayıları arttı. En keskin yükseliş gıda ürünlerinde kaydedildi.

"Üretimde 4 aydır süren büyüme eğilimi durdu

Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, yeniden güçlenen fiyat baskılarının, temmuzda Türk imalat ürünlerine yönelik talebi olumsuz etkilediğini bildirdi.

Harker, "Hem girdi maliyetleri hem de satış fiyatları üçüncü çeyreğin başında çok daha yüksek oranlarda artarak firmaların yeni sipariş almasını zorlaştırdı. Bunun sonucu olarak üretimde 4 aydır süren büyüme eğilimi durdu. İmalatçılar, yeni sipariş alma yönündeki çabalarını desteklemesi bakımından enflasyonun yeniden dengelenmeye başlamasını ümit ediyor olacak." ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kredi01 Ağustos 2023 14:54

    Kredi almak zorlaştı, kredi maliyetleri çok arttı. Bu durumda büyüme olması zor gibi görünüyor.

  • Mucise Reis ;)01 Ağustos 2023 11:08

    Büyüme nasıl olur. ör: yıl 1200 ... 50,000 okşu ve mızraklı var.  kabile şefi değişiyor yıl 1300 okçu sayısı 60,000 okşu ve mızraklı var. mızraklar oklar yerlı ve milli stok 10,000 ok mızrak... yıl 1400 kabilede 70,000 okşu mızraklı var. ok menzil 1 km oluyor stokta 80,000 ok mızrak var... yıl 1500 komşu köye bakıyorsun demire, çeliğe, ateşli silahların temeline, değişik taş fırlatan mancınıklara vb geçmiş... ne oldu ? sen arge-ürge büyümedin hiç. sen bildiğini yaptın, ama dünya büyüdü ve senin ordun dünyada x devlet için çöp kaldı. Bizim sorun bu. biz bildiklerimizi devlet yaparken-özel sektöre verdik. Herkes bildiğini arge-ürge yapmadan devam etti. bir baktık 5110 takoz telefonla konuşurken, apple 14 ler elimizde görüntülü konuşup iş üretmeye bilgisayar gibi kullanmaya başladık... biz ize bu evrede ok mızrak üretirken, hala aynılarını üretip başkalaştırmadık hiç bişeyi. TL 30 kat eridi, yine üretemedik çin gibi. 

  • Mucise Reis ;)01 Ağustos 2023 11:04

    TC de büyüme nasıl mı? yine yazıyorum....  kobi 10 işçi çalıştırıyor.... 1 işçi ücret+sgk 16,500 tl civarı... kar marjı %20 olsa,  82,500 ciro yapacak %20 kar yapsa  16,500 yani 1 işçi maliyeti çıkar... ciro , satış yapması Tüketenlerce olur... tükecen 11,400 düz işçi ve +6500 emekli + milyonlarca öğrenci olunca, tüketim kira+gıda harcamaları sonrası bitiyor... böylece kobiler ciro, satış yapmadığında, 1 işçi çıkartıp, firmasını kar+ciro karlı olarak gösteriyor... DEVLET HESAPLAMADAN bu durumu BÜYÜME +KAR+VERGİ olarak görüyor... ama işçi çıkartılıyor aslında... tüketen kişilerde her işsizlikte artıyor, tüketim duruyor. işçilerçıkıyor büyüme+cirp+kar+vergi devlet  açıklıyor... yani bizdeki model ÇÖP yıllarca anlattım anlatıyorum, keşke yanılsam.