E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİlk engelli bakan Türkiye göçmeni---

İlk engelli bakan Türkiye göçmeni

İlk engelli bakan Türkiye göçmeni
28 Ocak 2015 - 05:50 borsaningundemi.com

Yunanistan Başbakanı Çipras’ın kabinesinin en dikkat çeken isimlerinden biri ülkenin ilk engelli bakanı olan Kurumplis Pontus Rum kökenli

Yunanistan’da Radikal solu iktidara taşıyan, SYRİZA lideri Aleksis Çipras, başbakan olarak yemin etmesinden bir gün sonra yeni kabineyi açıkladı. En genç başbakan olması, laik yemin töreni gerçekleştirmesi gibi adımları ile şimdiden Yunanistan’da birçok ilke imza atan Çipras’ın kabinesi de sıradışı isimlerden oluşuyor.

‘SÜPER BAKANLIK’

Yeni bir örgütlenmeye giden Başbakan, bazı birimleri birleştirerek ‘süper bakanlıklar’ yarattı. Çipras kabinesinde İçişleri Bakanlığı’na ‘Kamu Reformu’ ismi de eklenirken idari birimlerin reformu bu bakanlığın görevi oldu. Ekonomi, Altyapı, Denizcilik ve Turizm bakanlıkları da birleştirildi. Çevre ve Enerji Bakanlığı’na ‘Verimli Yeniden İnşa’ bakanlığı da eklendi. Çipras’ın sağ kolu Nikos Papas’a ‘Devlet Bakanı’ görevi verildi. Papas’ın altında yolsuzlukla mücadele edecek bir müsteşarlık oluşturuldu.

ÜÇ PROFESÖR  

Kabinenin en önemli görevlerinden olan maliye, dışişleri ve ekonomi bakanlıkları profesörlere emanet edildi. “Radikal ekomomist” olarak tanınan ekonomi profesörü Yannis Varoufakis Maliye Bakanı olurken, Dışişleri Bakanlığı bir Uluslararası İlişkiler profesörüne emanet edildi. Pire Üniversitesi’nde Avrupa Araştırmaları Profesörü olan Nikos Kotzias, siyasete yabancı bir isim. Çipras’a dış politika konusunda danışmanlık yapan Kotzias’ın birçok kitabı da mevcut. Ekonomi Bakanı Yorgos Stathakis ise Girit Üniversitesi’nde Politik Ekonomi profesörü olsa da siyasete uzak değil. Gençliğinden beri sol hareketlerin içinde yer alan Stathakis, Komünist Parti’den SYRİZA’ya geçti.

NAZİ BOMBASI PATLADI

Kabinenin en dikkat çeken ismi ise sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanı Panagiotis Kurumplis. Görme engelli Kurumplis, Yunanistan’ın ilk engelli bakanı oldu. Başbakan Çipras’ın deneyimli bir siyasetçi olan Kurumplis’i bu göreve ataması ‘simgesel’ olarak nitelendirilerek takdir aldı. Kurumplis 10 yaşındayken, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi işgali döneminden kalan patlamamış bir el bombasının inflak etmesi sonucu görme yetisini kaybetti. Yunanistan’da doğan Kurumplis’in ailesi ise Pontus Rum kökenliydi ve Türkiye’den göç etmişti.

BARTHOLOMEO’DAN ÖDÜL

Sosyal bilimler doktorası bulunan Kurumplis, Atina Üniversitesi diplomalı eski bir avukat. Siyasete Yunan solunun köklü partisi PASOK’ta başlayan Kurumplis, ilk kez 1996’da meclise girdi. 2011’de PASOK’tan ayrılan siyasetçi, bir süre bağımsız milletvekili olduktan sonra SYRİZA’ya geçti. Hukuk Fakültesi yıllarında görme engelli öğrencilerin hakları için mücadele etmişti. Kurumplis, Fener Rum Patriği Bartholomeo tarafından da onurlandırılmıştı.

Muhafazakâr asiden Çipras’ın yoldaşlığına

Tek başına iktidar için mecliste gereken 151 milletvekili sayısını iki sandalyeyle kaçıran SYRİZA’nın iktidar ortağı Bağımsız  Yunanlar’ın (ANEL) lideri Panos Kammenos, Başbakan Aleksis Çipras’ın ‘yoldaşı’ olabilecek belki de son kişiydi.

Abartılı konuşmalarıyla bilinen 49 yaşındaki Kammenos, Atina’da meclis koridorlarında “Yunanistan satılık değildir” yazan tişörtle dolanmış bir siyasetçi. Milliyetçi, muhafazakâr bir sağcı olan Kammenos’un Çipras’la ortak noktası kurtarma planı ve kemer sıkma politikalarına şiddetli itiraz...

Savunma bakanlığı koltuğuna oturan Kammenos, siyasete 1993’te merkez sağ parti Yeni Demokrasi’den atıldı. Ulaştırma Bakanlığı’nda müsteşarlık yapan siyasetçi altı dönem üst üste memleketi Atina’yı mecliste temsil etti. 2012’de kurtarma paketinin kabulü üzerine partiden kopan Kammenos, ANEL’i kurdu. Komplo teorilerine düşkün Kammenos, ateist Çipras’ın aksine inançlı bir Ortodoks Hıristiyan. Yahudilerin vergilendirilmede kayırıldığını öne sürünce anti-semitizmle suçlanan Kammenos; Almanya’nın Avrupalı ortaklarına ‘cariye’ muamelesi yaptığını iddia etmişti.

Eski ünlü  model Turizm  Bakanı oldu

SYRİZA’nın sağcı koalisyon ortağı Bağımsız Yunanlar vekili olan Elena Kuntura’ya turizm bakanlığı görevi verildi.

Bir askerin kızı olarak dünyaya gelen Kuntura, gençliğinde altetizm ile uğraşmış ve 11 yaşındayken 100 metrede ulusal rekor kırmıştı. 1984-1996 yılları arasında modellik yapan Kuntura, birçok dünyaca ünlü moda evi ile çalıştı, makyaj devi Shiseido’nun yüzü oldu.  Amerikan televizyonu CNN tarafından ise ‘yurtdışındaki en iyi 10 model’ arasında gösterilmişti. Atina Üniversitesi’nde Spor Bilimi eğitimi alan Kuntura, İngilizce, İspanyolca ve Fransızca konuşuyor. Modellik kariyerinin ardından ise 2003 yılına kadar birçok lifestyle dergisinin yayın yönetmenliği görevini üstlendi. UNESCO dahil birçok kurum ile birlikte hayır işleri çalışmalarında bulunan Kuntura, 2003’te Yeni Demokrasi Partisi’nden milletvekili seçildi. Ardından Yeni Demokrasi içinden çıkan Bağımsız Yunanlar Partisi’ne geçti.

Oligarkları bitirecek ‘kazara ekonomist’

SYRİZA’nın büyük ortak olduğu koalisyonda en dikkat çekici ve alışılmadık portrelerden biri Maliye Bakanı’na ait...

53 yaşındaki Yannis Varufakis, Troyka’yla (Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF) Yunanistan’ın borçlarının yeniden yapılandırılması için kıran kırana bir pazarlığa girişecek. Euro bölgesindeki kurtarma planlarını ‘mali waterboarding’ (boğulma hissi verene kadar yüze su dökülen bir işkence yöntemi) olarak tanımlayan Varufakis, seçimden önce ‘oligarkları yok etme’ sözü vermişti.

‘Ateist ilahiyatçı’

Kendine ‘kazara ekonomist’ diyen Varufakis, İngiltere’de okudu; Avustralya ve ABD’de hocalık yaptı. Eski Başbakan Yorgo Papandreu’nun 2004-2006 arasında danışmanlığını yaptı ama 2011’de onu istifaya davet edecek kadar da bağımsız görüşlüydü. SYRİZA yönetimi euroyu terk etmeyi ekonomik planları arasında saymasa da Varufakis’e göre Yunanistan’ın euroya katılması hataydı. Avustralya’dan çifte vatandaşlık sahibi iktisatçı, bir dönem bir bilgisayar oyunu firmasında da çalıştı. Renkli gölekleri ve kotlarıyla tanınan Varufakis, Teksas Üniversitesi’ndeki pozisyonunu SYRİZA’dan gelen teklif üzerine bırakmıştı. Varufakis konvansiyel ekonomi politikalarına karşıtlığını ‘Ortaçağ manastırına yerleştirilmiş bir ateist teologa (ilahiyatçı)’ benzetiyor.
Pazar akşamı SYRİZA’nın zaferini ünlü Galli şair Dylan Thomas’ın dizelerine göndermeyle kutlayan Varufakis, kriz döneminde açtığı blogda İngilizce ve Yunanca yazılarıyla kamuoyunun dikkatini çekmişti. Dün bakan olacağının açıklanmasının ardından blogunda “Bana söylendiğine göre, çenemi kapamanın vakti gelmiş. Planım bu öneriye meydan okumak. Daha az yazacağım ama heyecanlı görüşler ve olayların iç yüzünü bloga koymaya devam edeceğim” cümlelerini yazdı.

Samaras’ın ekibi tuvalet kağıtlarını bile götürdü!

Başbakanlık binasını eski başbakan Antonis Samaras’tan devralan Aleksis Çipras ve ekibini bir süpriz karşıladı. To Vima gazetesinin haberine göre, Samaras’ın ekibi binadan ayrılmadan önce başbakanlık konutu Maximos Sarayı’nı soyup soğana çevirdi. Samaras’ın çalışanları binadaki belgeleri, bilgisayarları, hatta tuvalet kağıtlarını bile yanlarında götürmüştü. Başbakan Çipras, durumdan yakınarak “Her şeyi alıp gitmişler. Bir saat boyunca sabun aradım” dedi. Olay üzerine Samaras’ı tuvalet kağıtlarını götürürken gösteren fotomontajlar sosyal medyada fenomen oldu.

Hem laik hem dini yemin

Çipras hükümeti bir ilke daha imza atarak ikili bir yemin töreni gerçekleştirdi.

Bakanlar, kendi tercihlerine göre dini ya da laik şekilde yemin etti. Sağ koalisyonun bakanları ve müsteşarları İncil’e el basıp piskopos önünde yemin etmeyi tercih ederken onlara SYRİZA’lı Sağlık Bakanı Panayotis Kurumplis de katıldı.  SYRİZA’nın diğer üyeleri ise piskopos yerine Cumhurbaşkanı’na yemin ederken İncil’e el basmadı. Dini yemin törenine 9 bakan katılırken, laik törene katılanların sayısı 25’i aştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)