E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünyanın ilk seri üretim dizel binek otomobili olan Mercedes-Benz 260 D’nin 1936’da Berlin Otomobil Fuarı’nda ilk defa görücüye çıkmasının üzerinden tam 75 yıl geçti. Dünyanın önde gelen dizel sistem tedarikçilerinden Bosch, motorlu araçlar için dizel motorları bu zaman zarfında sürekli geliştirmeyi ilke edinirken, gelecekle ilgili çalışmalarını yakıt tüketimi ve emisyonların gelecekte daha da düşeceği öngörüleriyle yönlendiriyor.
Motorlu araçlar için dizel motorların sürekli geliştirilmesi, Bosch’un 125 yıllık kurumsal geçmişinde önemli bir geleneği temsil ediyor. Şirketin kurucusu Robert Bosch’un 1922’de kamyonlarda kullanılacak dizel enjeksiyon pompasını geliştirmek için attığı ilk adımı takiben, ilk seri üretim dizel motorlu kamyonun 1924’de Almanya’da piyasaya sürülmesiyle başlayan bu gelenek, bugün trafikteki milyonlarca Bosch imzalı dizel motorla daha da güçlenerek sürüyor.
1936’dan 2011’e: Dizel binek otomobillerde 75 yıldır süren yenilikler
1930’larda Daimler-Benz tarafından üretilen Bosch enjeksiyon motorlu dizel binek otomobiller benzinle çalışanlara oranla pek rağbet görmedi, fakat bu üreticileri yıldırmadı. Nitekim, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde dizel motorlar binek otomobillerde gittikçe önem kazanmaya başladı.
1950’li yıllarda düşük maliyetleri sayesinde dizel motorlu binek otomobiller, özellikle de zorlu sürüş koşullarına dayanmak zorunda kalan taksilerde gittikçe popülerlik kazandı. 1960’da Bosch ilk dağıtıcı pompasını (“Yıldız Pompa”) piyasaya sürerken; mevcut sıralı pompalardan daha hafif ve kompakt olan bu pompa, daha küçük binek otomobillerde dizel motor kullanılmasının önünü de açmış oldu.
Bosch’un dağıtıcı pompa mühendisleri, 1970’lerin ortasında tam bir dizel patlamasına dönüşecek bir eğilimi tespit ettiler. Bu patlamanın arkasındaki fenomen, VW Golf Dizel idi. 1975’te bu araç, Bosch’un dağıtıcı tip enjeksiyon pompası sayesinde yüksek devir sunan, ama aynı zamanda ekonomik olan yüksek devirli dizel bir motora sahip ilk kompakt sınıf dizel model oldu. Turboşarjı ve şimşek gibi görüntüsü ile Golf “GTD” versiyonu, ilk sportif dizel motorlu binek otomobili olarak bir kült statüsü kazanacaktı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:14)