Şirketlerin ilk çeyrek bilançoları bu hafta açıklanmaya başladı. Bilançolarda yüksek kur, düşük petrol ve faiz etkili olacak. Net ihracatçı şirketlerin kârlılıkta öne çıkması bekleniyor. Düşük faiz GYO, düşük petrol ise havacılık ve ulaştırma şirketlerini destekleyecek. Uzmanların dikkat çektiği hisseler arasında Emlak GYO, Torunlar GYO, THY, Trakya Cam ve Tüpraş öne çıkıyor.
Borsada ilk çeyrek bilanço açıklamaları, 21 Nisan'da başladı. Şirketlerin bilançolarına etki eden faktörler ise 2014'ün son iki çeyreğindeki gibi olacak, ilk çeyrekte bilançoları yine yüksek dolar/TL, düşük faiz, nispeten düşük petrol fiyatları yanında iç talepteki durum etkileyecek.
Mustafa Gündoğdu’nun Ekonomist’teki haberine göre bu noktada net ihracatçı ve döviz açığı bulunmayan şirketlerin kârlılıklarının diğer şirketlerden daha iyi gelmesi bekleniyor. Faizlerin düşmesi ve bazı sektörlerdeki iç talepte yaşanan artışla beraber özellikle GYO, çimento ve perakende şirketlerinin kârlılıklarının güçlü geleceği tahmin ediliyor. Yine nispeten düşük petrol fiyatları paralelinde maliyetlerdeki gerilemelerle birlikte havacılık ve ulaştırma şirketlerinin de güçlü performans göstermesi bekleniyor.
DOLAR/TL BELİRLEYECEK İlk çeyrek bilançolarında en çok etkisi olacak gelişme hiç şüphesiz ki dolar/TL kuru. Gedik Yatırım araştırma ekibi uzmanları, dolar/TL kurunda görülen yüksek seyrin, dolar varlığı olan şirketlere olumlu yansıyacağı görüşünde. Kutum ayrıca satış gelirlerinin büyük bölümü dolar olan şirketlerin kurdaki yükselişten pozitif etkileneceğini, bu etkiyi sektör olarak ayırmak yerine şirket bazlı bakılmasının daha doğru olacağını ifade ediyor. Gedik Yatırım uzmanları, "2015 yılı ilk üç ayında otomotiv ve otomo¬tiv yan sanayi, inşaat, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve petrole dayalı sektörler ön plana çıktı. Dolayısıyla yılın ilk çeyreğinde otomotiv sektöründe Otokar ve Doğuş Otomotiv, gayrimenkul sektöründe Emlak GYO, İş GYO ve Torunlar GYO öne çıkacaktır" diyor. Kurum, petrole dayalı sektörlerde faaliyet gösteren şirkeüer içinde de Tüpraş'ın olumlu mali performans sergilemesini bekliyor.
BANKALARDA TAHMİNLER DÜŞTÜ Birinci çeyrek bilançolarında en çok merak edilen sektör ise borsanın lokomotifi olan bankacılık.
Şeker Yatırım Bankacılık Analisti Övünç Gürsoy, mevduat faizlerinin yüksek seyretmesi nedeniyle kredi getirisi-mevduat maliyeti arasındaki makasta yaşanan daralmanın, düşük menkul getirilerinin ve mevsimsel ola¬rak zayıf komisyon üretiminin banka kârlarını en çok etkileyecek ana nedenler olduğunu belirtiyor. Gürsoy, ayrıca kur etkisi ve kredi büyümesi kaynaklı karşılık giderlerinde artışın ve faaliyet giderlerinde ise alınan ücretlerin tüketicilere geri ödemelerinin devam etmesi sonucunda, banka kârlarında çeyreksel bazda yüzde 6 daralma bekliyor. Övünç Gürsoy, "Kurum olarak Halkbank'ın ise ilk çeyrek kârında yüzde 19 artış bekliyoruz. Değerleme açısından da Halkbank'ı beğeniyoruz. Banka, rakiplerine göre yüksek sermaye getirişi ve kârlılık büyümesiyle iskontolu işlem görüyor" diyor. Gürsoy, güçlü komisyon geliri büyümesi ve 207 milyon TL’lik vergi karşılığının bu çeyrek geri çevrilmesi nedeniyle İş Bankası'nın kârıda da yüzde 10 artış beklediklerini kaydediyor. Şeker Yatırım ayrıca Vakıfbank'ta da son çeyrekte elde ettiği Visa MasterCard satış geliri sonrası yüzde 6 artış bekliyor.
FAİZ DİĞER ETKEN Dolar/TL'nin 2,7'lere dayandığı bir ortamda, kurdan sonra beklenti yaratan bir değişken de faiz. Bu bağlamda Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Murat Tufan, TCMB'den önümüzdeki dönemde beklenen faiz indirimi hamlesi paralelinde Emlak GYO'nun olumlu etkilenebileceğini aktarıyor. Tufan, "Bu yıl yeni projelerle birlikte yaklaşık 12 bin konut hedefi olan şirketin hisseleri net aktif değerine göre yaklaşık yüzde 20 iskontolu işlem gördüğünden, potansiyeli itibariyle ilk çeyrekte olumlu bir bilanço açıklayabilir" diye konuşuyor. Murat Tufan, Koç Grubu'nun da ilk çeyrekte güçlü bilanço açıklamasını beklediklerini belirtiyor. Tüpraş'ın RUP projesinin 15 Aralık 2014 tarihinde faaliyete girmesi ve toplam yıllık FVAÖK'e 550 milyon dolar katkıda bulunması, Koç'u olumlu etkileyecek. Ayrıca Tofaş ve Ford Otosan'daki otomotiv yatırımlarının getirilerinin de 2015-2016 yıllarından başlayarak Koç Holding'e olumlu yansımaya başlaması bekleniyor.
İÇ TALEP, DÜŞÜK PETROL İnşaat ve otomotivde talebin artması nedeniyle, ilk çeyrekte GYO, çimento ve perakendenin de ön plana çıkacak sektörler arasında olması bekleniyor. Venbey Yatırım Başekonomisti Semra Demircioğlu, "Şirket bazında Torunlar GYO, Emlak GYO, Nuh Çimento, Akçansa, Bizim Toptan, Doğuş Otomotiv'in performanslarının iyi olması beklenebilir" diyor.
Semra Demircioğlu, diğer taraftan nispeten düşen petrol fiyatlarının da ilk çeyrekte bilançolarda etkili olacağını savunuyor. Demircioğlu, "Maliyet açısında en olumlu etkilenen sektörler hava yolu taşımacılığı, cam sanayi ve enerji olarak karşımıza çıkarken, şirket bazında THY, Trakya Cam, Aksa Enerji'de hem ilk çeyrek hem de yıl boyunca yüksek performanslar gözlemlenebilir" diyor. Demircioğlu, enerji üreten şirketlerin maliyetleri açısından da olumlu bir gelişme olduğunu dile getiriyor. Düşen petrol fiyatlarının OMV Petrol Ofisi gibi tedarikçi şirketlerin stok değerlerini düşürmesinin bu şirketlerin bilançolarına 2014 yılında olduğu gibi olumsuz yansıması da bir diğer beklentiyi oluşturuyor.
YABANCILAR BANKA KÂR TAHMİNLERİNİ DÜŞÜRDÜ Credit Suisse: "Cari seviyeler makul değil" 'Türk bankaları konusunda ihtiyatlı olmaya devam ediyoruz ve Türk bankalarını cari seviyelerden bir yatırım fırsatı değil, 'değer tuzağı' olarak görüyoruz. Bankalar için değerlemeler henüz cazip seviyelerde değil ve bir yeniden notlandırma da muhtemel değil. Bankalar için fiyat hedeflerimizi, kâr tahmini revizyonlarımıza paralel olarak ortalama yüzde 12 aşağı çektik. Yapılan revizyonlar sonrası takip ettiğimiz Türk bankalarından toplam getiri potansiyeli de yüzde 2 aşağı geldi. Akbank, Halkbank ve TSKB için 'Endeksin Üzerinde Getiri' notumuz bulunurken; iş Bankası ve Bank Asya için 'nötr'; Garanti Bankası, Vakıfbank ve YKB için ise 'Endeksin Altında Getiri' tavsiyelerimiz var."
HSBC: "Bankalarda ilk çeyrek zayıf" "Türk bankaları için göreceli olarak zayıf bir ilk çeyrek yaşandı. Bu gelişmede temel etkenler, fonlama maliyet baskısı ve TÜFE'ye endeksi tahvillerin düşük getirilerinin negatif etkisiyle 40 baz puan azalan net faiz marjı ile yüzde 20 artan faaliyet giderleri oldu. Bu bağlamda Türk bankaları için 2015 ve 2016 kâr tahminlerimizi düşürdük. Ayrıca yeni notlandırma yapısı çerçevesinde bankalar için yeni adil değer hedef fiyatımızı yüzde 20 aşağı çekerken, notlandırma sistemimizi de değiştirdik. Halkbank ve YKB için 'al' tavsiyesi verirken, Akbank, Garanti Bankası, iş Bankası ve YKB içinse 'tut' önerisinde bulunuyoruz."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.